Un șarpe cu trei ochi a fost descoperit, în mod absolut întâmplător, lângă Darwin, în Teritoriul de Nord, Australia. Animalul a fost găsit de către rangerii de la Northern Territory Parks and Wildlife care au împărtășit fotografiile pe Facebook.
Animalul este un piton tapet (Morelia spilota), o specie de șarpe care poate crește de la 2 până la 4 metri și este întâlnit în mod frecvent în Australia, Indonezia și Papua Noua Guinee.
Creatura cu trei ochi era doar un pui, considerat a fi nu mai mare de trei luni cu o lungime de aproximativ 40 de centimetri. Acesta a fost poreclit Monty atunci când a fost găsit la sfârșitul lunii martie și care, din păcate, a murit săptămâna trecută.
“Este remarcabil faptul că a reușit să supraviețuiască atât de mult în sălbăticie, cu deformarea sa, și se pare că abia mai reușea să se hrănească săptămâna trecută”, a declarat pentru NtNews Ranger Ray Chatto de la Northern Territory Parks and Wildlife (NTPWC).
Corpul puiului de șarpe a fost donat în scop științific și se află acum la Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation din Darwin.
Malformația craniană face ca acest specimen să fie atât de fascinant, deoarece cel de-al treilea ochi părea să funcționeze perfect.
Intrigați, oamenii de știință au scanat craniul șarpelui cu raze X. Imaginile rezultate au arătat că șarpele nu avea două capete separate, alipite împreună, așa cum bănuiau la început.
“Mai degrabă, pare a fi un craniu cu un soclu suplimentar de ochi și trei ochi funcționali”, se arată în postarea NTPWC de pe facebook.
Această deformare a avut loc probabil la începutul dezvoltării embrionare a șarpelui, au afirmat ei, adăugând că este probabil o “apariție naturală, reptilele malformate fiind relativ frecvente” și nu datorită factorilor de mediu, cum ar fi poluarea.
Chiar mai surprinzător este faptul că ochiul suplimentar părea să funcționeze. “Deformările rareori duc la funcții normale de operare”.
“Când vă gândiți la complexitatea implicată în craniu și țesut nervos, aici se petrec mult mai multe decât un simplu ochi nou”. De exemplu, este posibil ca acest al treilea ochi să aibă nevoie de un al treilea nerv optic, ceea ce ar complica cu siguranță structura tipică a creierului.
Poate acest al treilea ochi să fi oferit șarpelui un avantaj evolutiv? Chiar și așa greu de spus.
Conu Ticu/authenticmagazin.com