Mii de sculpturi preistorice – cunoscute sub numele de petroglife – care prezintă animale, oameni și desene geometrice au fost descoperite în statul de vest al Indiei Maharashtra, informează BBC. Arheologii nu au absolut nici o idee cine a fost autorul acestor desene, de ce au fost create sau cum au reușit să producă imagini ale unor specii de animale, cum ar fi hipopotamii, care de obicei locuiesc în Africa.
Marea majoritate a acestor petroglife au fost descoperite pe dealurile stâncoase, plate ale regiunilor Ratnagiri și Rajapur. În timp ce câteva sculpturi antice rămase la suprafață sunt încă venerate de localnici, aproape toate celelalte au rămas nedetectate de mii de ani și au fost găsite îngropate sub straturi adânci de sol și noroi.
Mai mult, experții cred că acestea pot fi unele dintre cele mai vechi petroglife din lume, datând de la 10.000 î.H. Stilul aminteste de sculpturile în piatră din alte tari si de pe alte continente făcute cam în aceiași perioadă.
“Prima concluzie rezultată după examinarea acestor petroglife este că ele au fost create în jurul anului 10 000 î.Hr.”, a declarat pentru BBC Tejas Garge, directorul departamentului de arheologie al statului Maharashtra.
Tejas Garge suspectează că au fost concepute de o comunitate de vânători-cuceritori, încă necunoscuți, cu puțină experiență în agricultură.
“Nu am găsit poze ale activităților agricole, dar imaginile descriu animalele vânate și există detalii despre alte forme de animale”, a adăugat el. “Deci, acest om preistoric cunoștea animalele și creaturile marine, ceea ce indică faptul că era dependent de vânătoarea pentru hrană”.
Creaturi bizare
Dar nici civilizația pierdută, nici scopul inexplicabil al acestor petroglife nu reprezintă partea cea mai fascinantă a acestei descoperiri. Cel mai derutant este subiectul unor modele închipuite în aceste pietre.
Arheologii au fost șocați de marea varietate de forme. În timp ce majoritatea sculpturilor reprezintă scene și animale cunoscute creatorilor (rechini, balene și broaște țestoase etc.), au existat și petroglife reprezentând animale africane. Experții acum vor să afle, cum au știut la acea vreme cum arată un hipopotam. Aceste specii nu sunt în prezent indigene în India, dar este posibil ca ele să fi fost cândva. Sau, poate, oamenii care au creat petrogliful migraseră din Africa în India.
Prehistoric art hints at lost Indian civilisation – BBC News https://t.co/4b0kqSgamS
The rock carvings – known as petroglyphs – have been discovered in their thousands atop hillocks in the Konkan region of western Maharashtra. pic.twitter.com/FySS0Fuxl5
— matiere* (@matiere) October 1, 2018
Descoperirea a fost condusă de Sudhir Risbood și Manoj Marathe, care au găsit câteva petroglife în zonă și au vrut să determine dacă există sau nu mai multe. S-au găsit astfel sculpturi în și în apropierea a 52 de sate și totuși numai cinci dintre aceste sate știau de existența lor.
Acum, guvernul de stat intenționează să investească 240 de milioane de rupii (3.200.000 de dolari) pentru a analiza 400 de petroglife și a ajunge la baza misterului.