Viteza luminii, de aproape 300 de milioane de metri pe secundă, este limita teoretică de viteză a universului. Comparativ cu orice altceva, lumina călătorește atât de repede încât pare a fi instantanee.
O nouă serie de animații realizate de omul de știință de la NASA, James O’Donoghue, arată însă cât de încet defapt parcurge spațiul o rază de lumină raportat la mărimea sistemului nostru solar, scrie Business Insider .
Primul videoclip care arată un fascicul de lumină ce orbitează Pământul de 7.5 ori pe secundă, demonstrează de ce durează atât de mult timp ca oamenii să comunice cu roverii de pe Marte și de ce oamenii de știință nu au mijloace fezabile de a ajunge sau chiar de a comunica cu locuitorii ipotetici ai unor exoplanete îndepărtate.
Privind la propria noastră planetă, lumina pare destul de rapidă. Pentru comparație, cel mai rapid avion din lume, un X-15, care a atins o viteză maximă de 2.000 de metri pe secundă. La acea viteză, i-ar lua 5,5 ore pentru a înconjura planeta o singură dată.
Odată ce începem să ne îndepărtăm, viteza luminii raportată la scală cosmică, devine incredibil de lentă. Cea de-a doua animație a lui O’Donoghue arată de cât timp are nevoie lumina să parcurgă distanța dintre Pământ și Lună.
Este vorba despre o călătorie de aproximativ 2,5 secunde, ceea ce înseamnă încă foarte mult.
În a treia animație a lui O’Donoghue lucrurile se schimbă dramatic. Distanța dintre Pământ și Marte este parcursă de lumină la aceiași viteză însă nu mai pare așa de rapidă pe o distanță așa de mare, ci poate fi percepută chiar plictisitor de lentă.
În animație, fasciculului de lumină îi ia mai mult de trei minute pentru a călători de la Pământ la Marte, apoi durează la fel de mult pentru a se întoarce.
De aceea, mulți roveri trimiși pe Marte pentru a explora planeta, au comportamente pre-programate, cum ar fi roverul NASA InSight, care a rulat automat propria procedură de aterizare.
Undelor radio le-ar lua prea mult să parcurgă distanța dintre cele două planete, făcând practic imposibilă o aterizare controlată de pe Pământ.
Conu Ticu/authenticmagazin.com