Îți mai amintești ce făceai fix în această zi, când citești acest articol, dar în urmă cu 9 ani? Puțin probabil, însă dacă o poți face, te afli printre acele persoane, foarte rare, cu memorie autobiografică superioară.
Starea mai este denumită și HSAM (highly superior autobiographical memory), Hyperthymesie sau sindromul Hyperthymestic .
Hyperthymesia, este o condiție în care un individ posedă o memorie autobiografică superioară, ceea ce înseamnă că el sau ea își poate aminti marea majoritate a experiențelor și evenimentelor personale din viața sa, de multe ori până în cel mai mic detaliu. Termenul “Hyperthymesie” derivă din cuvintele grecești thymesis ce înseamnă “amintire” și hyper cu înțelesul “excesiv”.
Persoanele cu Hyperthymesie își pot aminti aproape fiecare zi a vieții lor, în detalii aproape perfecte, precum și evenimente publice care dețin o semnificație personală. Cei afectați își descriu amintirile ca asociații incontrolabile, într-o zi obișnuită ei “văd” o imagine vie a acelei zile dar cu mulți ani în urmă, în capul lor. Rememorarea are loc fără ezitare sau efort conștient.
Oamenii de știință care studiază acest tip remarcabil de memorie, au descoperit diferențe intrinseci în creierul și procesele mentale ale acestui grup extraordinar de oameni care își pot aminti fără efort orice moment al vieții lor încă din jurul vârstei de 10 ani.
Primul caz documentat de Hyperthymesie a fost publicat în 2006, scrie Curiosity. Povestea unei femei numită scurt “AJ” – pseudonimul pentru Jill Price, descrie modul în care acest tip de memorie funcționează.
Studiul citează e-mailul pe care l-a trimis prima dată unui cercetător despre darul său ciudat: “Pot să iau orice dată din 1974 și până astăzi și să vă spun în ce zi a săptămânii cade, ce făceam cu exactitate în acea zi și dacă ceva de mare importanță s-a întâmplat : ( ex. Explozia navetei Challenger, marți, 28 ianuarie 1986) a avut loc în acea zi, vă pot descrie și asta …
Ori de câte ori văd o dată, un flash îmi trece prin minte și mă întorc automat la acea zi amintindu-mi precis unde eram, ce făceam, în ce zi a căzut și tot așa. Este non-stop, incontrolabil și complet epuizant “.
Doar o mâna de oameni din toată lumea au raportat o asemenea stare, pe care oamenii obișnuiți o considera o superputere. Condiţia este extrem de rară, afectând în jur de 60 de oameni în toată lumea.
Oamenii de știință nu au putut să explice pe deplin această abilitate misterioasă, însă au descoperit câteva indicii care pot fi asociate cu aceasta. Astfel, mulţi dintre cei diagnosticaţi cu Hyperthymesie dezvoltă comportamente obsesive, cum ar fi tendinţa de a colecţiona, curăţa şi organiza lucruri. Cineva cu un astfel de comportament are o memorie mai bună, dar nu explică în totalitate condiţia.
Conu Ticu/authenticmagazin.com