Viața modernă depinde în mare măsură de dispozitive mobile alimentate cu baterii ce se regăsesc în mai toate aspectele zilnice ale vieții noastre, de la dispozitive de telecomunicații la vehicule de transport și dincolo de pământ în tehnologia aerospațială.

Se pare că oricât de mult ar ține un telefon cu bateria încărcată, niciodată nu este suficient. Dar dacă o încărcare completă ar dura mii de ani?

Bateria care poate schimba totul vine de la o companie din San Francisco, denumită Nano Diamond Battery (NDB).

NDB lucrează în acest moment să creeze baterii cu nano-diamante care să acționeze ca niște generatoare nucleare minuscule alimentate cu deșeuri nucleare.

NDB sau Nano Diamond Battery este în același timp un generator și un modul de stocare de energie inovator care redefinește și revoluționează bateria așa cum o cunoaștem azi.

Proprietățile sale de lungă durată și longevitatea sunt asigurate prin transformarea energiei de descompunere radioactivă din deșeurile nucleare în energie.

NDB este mic, modular, rentabil și scalabil de la chipset-uri și până la aplicații industriale.

Bateria cu diamante este defapt numele unui concept de baterie nucleară propus de Institutul Cabot al Universității din Bristol. Se propune ca această baterie să funcționeze pe radioactivitatea blocurilor de grafit reziduale și ar genera cantități mici de electricitate timp de mii de ani.

Cum funcționează bateria cu nano-diamante

Pentru a construi bateria Nano Diamond, NDB folosește straturi de nano diamante cu panouri incredibil de mici. Diamantele au o conductanță termică excepțională, ceea ce le face ideale pentru dispozitivele electronice.

De fapt, ele sunt cel mai cunoscut conductor natural de căldură, potrivit unei publicații a Colegiului de Inginerie al Universității din Houston – și sunt de trei până la patru ori mai eficiente decât cuprul sau argintul.

Oamenii de știință cultivă aceste diamante în miniatură folosind depunerea chimică în vapori, un proces în care gazele la temperaturi extrem de ridicate forțează carbonul să cristalizeze pe un material de substrat.

Odată obținute nano-diamantele, compania le combină cu izotopi radioactivi din deșeurile nucleare. Mai exact, folosesc izotopi radioactivi de uraniu și plutoniu.

Diamantele din bateria NDB au o nuanță albastră frumoasă, datorită urmelor de bor conținute în structura lor de carbon. Aceste diamante albastre sunt artificiale, dar amintesc de diamantele albastre adevărate, care sunt unele dintre cele mai rare pietre prețioase de pe Pământ.

Potrivit NDB, aceste baterii vor dura undeva între câteva decenii și 28.000 de ani, vor fi aproape indestructibile și vor fi mai ieftine în mașinile electrice decât bateriile actuale cu litiu-ion.

NDB devine astfel o baterie ecologică cu auto-încărcare pe viață, fabricată din izotopi sau deșeuri nucleare reciclate.

NDB versus bateriile standard

Bateria NDB generează electricitate asemănător cu o celulă solară, dar folosind radiația rezultată din degradarea radioactivă în loc de lumina soarelui.

De asemenea, au posibilitatea de a stoca energia provenită din radiație. Bateria NDB constă în general din trei componente principale: izotop, traductor și unitate de stocare.

Izotopul se descompune și emite radiații care se transformă în electricitate în traductor. Unitatea de stocare stochează surplusul de energie pentru utilizare ulterioară.

Acolo unde o baterie chimică are nevoie de energie externă pentru a o reîncărca, NDB este o sursă de energie independentă în sine.

În funcție de capacitatea sa, bateria chimică poate conține doar o anumită cantitate de energie. În schimb, un NDB poate furniza energie până la sfârșitul duratei de viață izotopice utilizate.

Celula NDB stochează excesul de încărcare creat de radiații într-un dispozitiv de stocare a încărcăturii încorporat, astfel încât încărcarea generată în timp ce este inactiv este utilizată în mod corespunzător.

Celula poate dura, teoretic, infinit mai mult decât bateriile obișnuite cu litiu-ion și oxid de argint ca volum și putere comparabile.

Cum va schimba NDB lumea? Care este imaginea și viziunea de ansamblu?

NDB nu se epuizează pe durata de viață a dispozitivului, deoarece valorifică puterea emisiei de electroni energetici de la radioizotopi.

NDB va fi capabil să furnizeze în mod constant energie aproape tuturor articolelor alimentate cu baterii.

Este sigură? (explozie, încălzire, radiații)

Inginerii NDB iau în considerare în mod constant cele mai înalte standarde de siguranță în timpul procesului de cercetare și dezvoltare. Strategiile de siguranță îndeplinesc standardele internaționale de siguranță nucleară asociate sistemelor, echipamentelor sau materialelor.

Când vor fi disponibile pe piață

Dacă sunt combinate suficiente dintre aceste celule de baterie cu diamant, ele vor putea alimenta dispozitive electronice cu cerințe mari de energie, cum ar fi display-urile LED de pe tablete sau telefoane mobile.

Pentru primul său produs comercial, NDB intenționează să introducă un ceas inteligent, cu o dată estimată de lansare undeva în 2022.

Dacă acest lucru se va întâmpla într-adevăr, în curând vom putea cumpăra un ceas cu o singură baterie care va funcționa toată viața, fără a avea nevoie de înlocuire. Tare, nu-i așa?

Împarte acest articol cu prietenii tăi dacă ți-a plăcut. Iți mulțumim!

Ticu/authenticmagazin.com