Dacia este deja un simbol national. Indragita de unii sau hulita de altii, cu totii trebuie sa recunoastem ca de la dacie s-a pornit. Foarte multi dintre noi au crescut cu ea si chiar au invatat sa conduca pe aceasta masina. Inainte de ’89 era o mandrie sa ai un automobil dacia si nu era chiar usor de procurat.

La mult timp dupa revolutie putini români cunosc faptul ca pe langa cele cateva modele arhicunoscute de la dacia, inginerii au avut in proiect alte cateva modele la care publicul larg nu a avut accesul, pe care puţini le cunosc şi chiar şi mai puţini le-au văzut pe viu.

Astazi daca privim aceste proiecte ne par pur si simplu hilare si sunt in mare parte copii fidele dupa modele Renault sau rodul imaginatiei de la acea vreme a unor tineri ingineri pasionati, fara a avea succes sau a cunoaste lumina zilei.

Nu multa lume cunoaste faptul ca Dacia a produs in vremuri de mult apuse, o dubita spre exemplu. Bineinteles ca si aceasta era copia fidela a unui cunoscut model de la Renault. In ziua de azi modelul in cauza este atat de rar incat se incadreaza la automobile de colectie.

Ceva mai indraznet este proiectul unui inginer de la Dacia care a inchipuit un model sport cu motor central, pe care a instalat faruri escamotabile şi eleron.

Unul dintre cele mai bine păstrate secrete Dacia este un model desenat de studioul I.DE.A. în Italia, înainte ca Renault să preia cârma uzinei. Deşi estetic modelul era destul de avansat, având putin din Peugeot 206 Sedan, acest model a fost bine ascuns de ochii presei.

Daca am reusit sa va starnim curiozitatea, va invitam sa va delectati cu imaginile de mai jos:

Dacia D6 Estafette

Dacia D6 Estafette

Dacia Estafette a fost primul van produs de fabrica de la Mioveni şi un proiect despre care foarte puţini oameni ştiu. A fost o replică CKD a lui Renault Estafette asamblată între 1975 şi 1978 în 842 de exemplare. Sistemul politic de la acea vreme a văzut-o ca o ameninţare hippie şi a retras-o imediat de pe piaţă, singurele acceptate fiind cele folosite de Partid.

Dacia Deceneu (Aro 12)

Dacia Deceneu (Aro 12)

Cu mult timp înainte să apară Audi Allroad, Volvo XC70 sau Subaru Outback, Dacia a lansat acest model denumit Dacia 1310 4×4, Deceneu sau Aro 12. Nu a fost un proiect în care Renault să se fi implicat, ci o încrucişare directă între Dacia 1310 break şi Aro 10, rezultând un model unic. Este exact ca in bancul ala cu: “Ai naibi romani ar face orice decat sa-si faca sosele”

Dacia MD87

 3/13 Dacia MD87

Un prototip ce s-a vrut a fi o tentativă de a produce o Dacie cu motor de 1.400 cmc montat central, pornind de la Dacia Sport. Este singura incercare de acest gen în istoria auto românească şi a apărut în 1987 din ambiţia lui Nicolae Cosmescu.

Dacia MD87 Evo 2

dacia-md-evo-87

Primul model a beneficiat ulterior şi de un “facelift”, în cadrul căruia partea frontală era radical modificată. Atât partea din faţă, cât şi cea din spate erau confecţionate din fibră de sticlă. În plus, pentru a ţine pasul cu vremurile, i-au montat chiar şi un eleron. A primit numele de Evo 2. Tare, nu?

Dacia 1310 Break Limousine

dacia-1310-break-limuzina

La un moment dat au fabricat pana si o limuzina si dacă ne gandim mai bine, a realizat chiar 5 exemplare ale acestui model 1310 Break Limousine. In realitate nu este chiar o limuzină în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degraba un precursor primitiv al noului Logan MCV, fiind prima Dacie cu şapte locuri.

Dacia 2000

dacia-2000

Acest model exclusivist era destinat puterii în societatea românească. Masina  era o versiune a lui Renault 20 construită strict pentru Partidul Comunist si Securitate. Era echipata cu un motor de 2.0 litri ce dezvolta 109 CP şi avea cam toate dotările pe care le are o masina din zilele noastre.

Dacia D33

dacia-d33

În anul 1997, oficialitatile române au cerut designerilor italieni de la studioul I.DE.A. Torino sa le deseneze o maşină de dimensiuni compacte, cu 4 uşi, capabilă să transporte 5 pasageri. Cei de la Dacia voiau să o vândă la un preţ de 5.000 de dolari şi urma să i-a locul modelului Dacia Nova.

Dacia 1308 Jumbo

dacia-jumbo

Acest model a aparut in 1990 prin recarosarea unei dacii Pick-Up. Daca initial acest model s-a dorit a fi un vehicul de vacanţă având în spate scaune pliabile ca la modelele MPV mai recente, in final s-a otinut o struto-camila (ca toate celelalte modele de altfel), demna mai degraba de un Papa Mobil pentru Vatican.

Dacia 500

dacia-lastun

Multi dintre noi ne aducem aminte de Dacia Lăstun pe seama careia s-au facut multe bancuri. Foarte puţini cunosc faptul ca acest concept Dacia 500 a venit la un moment dat si cu o caroserie alungită. De parca nu ar fi fost haios indeajuns faţă de versiunea de serie, au bagat un adaos în partea din spate şi hayonul l-au facut mai arcuit. A fost prezentat la Târgul Internaţional Bucureşti din 1989.

Dacia Nova Van

dacia-nova-mpv

Daca nu ai vazut o masina urata pana acum iti aratam noi una. Unul dintre proiectele cele mai hidoase ale fabricii de la Mioveni a fost această Dacia Nova Van, o tentativă esuata prin care s-a încercat convertirea directă a modelului Nova într-un monovolum spaţios. A fost scoasa in 1998 si a disparut la fel cum a aparut. Rasuflam usurati!

Dacia Brasovia

dacia-brasovia

Acest prototip a fost realizat de către service-ul Dacia din Braşov în anul 1981, având un exterior restilizat, dar şi o usoara modificare a caroseriei. A fost prezentată la Târgul International Bucureşti. Nu a intrat în producţia de serie. Oare cum s-ar fi numit daca o faceau la Baicoi?

Dacia Grand Sandero

dacia-grand-sandero

Acest automobil nu este chiar opera Dacia, ci unul care aparţine Centrului de Cercetare Ingineria Automobilului de la Universitatea din Piteşti, proiect coordonat de conferenţiar doctor inginer Dănuţ Gabriel Marinescu. Este însă foarte interesant prin faptul că are un sistem de propulsie hibrid cu GPL, fiind prima Dacie de acest gen.