În Cluj, a fost produsă prima mașină electrică de proveniență 100% românească. Mașina este omologată și poate fi văzută pe străzile din Cluj.

Este portocalie, poate transporta două persoane cu tot cu șoferul, și e ideală pentru traficul aglomerat din oraș. În plus, mașina este electrică.

Primele imagini cu mașina electrică produsă în România au apărut deja în spațiul online, pe Facebook.

Bateria oferă o autonomie de 90 km, dar poate fi livrată și cu alte baterii pe litiu care care îi prelungesc autonomia cu încă 50 km.

Prețul primei mașini electrice românești este de 13.750 de euro, dar poate fi achiziționată la jumătate din acest preț prin programele de mediul Rabla și Rabla Plus. Cea mai frumoasă parte a poveștii e că mașina este deja omologată, deci poate circula pe drumurile publice din România, așa cum se deplasează deja pe străzile Clujului.

Masina-electrica-de-la-Cluj

Avem putine masini electrice pe strazi

În România, mașinile electrice încă sunt extrem de puține, comparativ cu alte țări. Însă anul acesta, în primele cinci luni, numărul lor a crescut simțitor. Au fost cumpărate 1.372 de vehicule electrice, aproape dublu față de aceeași perioadă de anul trecut.

Din totalul acestor mașini electrice achiziționate în primele cinci luni ale lui 2018, 1.084 sunt vehicule hibrid. Și numărul acestora a crescut cu 62,8% față de anul trecut. Restul, de 288 de mașini, sunt 100% electrice și sunt de cinci ori mai multe decât anul trecut.

În general, cele mai căutate mărci, conform unui raport al APIA, au fost Volkswagen, cu 105 unităţi, urmat de Smart (51 de exemplare), BMW (46), Mercedes Benz (22), Renault (16), Volvo (15), Porsche (8) şi Audi (6).

Creșterea numărului de mașini electrice se datorează și programului Rabla Plus, reintrodus în luna martie de către Ministerul Mediului, care permite achiziționarea unei mașini ecologice.

Conform sursei citate, Ministerul estimează că, în 2018, românii vor cumpăra, prin Rabla Plus, 2.000 de maşini electrice. Accesarea programului nu este condiţionată de casarea şi radierea unui autovehicul uzat, iar prima oferită în cadrul Rabla Clasic (6.500 de lei) se poate cumula cu ecotichetele prevăzute de Rabla Plus numai în cazul în care solicitantul va achiziţiona fie un autovehicul nou electric, fie unul electric hibrid plug-in. Sursa: playtech.ro