Cercetătorii studiază Pycnandra acuminata – un copac care crește pe insula Noua Caledonie din Pacificul de Sud. Ce este așa special la acest copac?

Ei  bine, în natură metalele grele precum nichelul și zincul sunt, de obicei, respinse de plante mai ales în concentrații ridicate.

Există totuși un grup specializat de plante, cunoscut sub numele de hyperaccumulatori, care a evoluat pentru a prelua metalele în mod normal toxice, în tulpinile, frunzele și chiar semințele lor.  Din aceasta categorie face parte și Pycnandra acuminata.

Pycnandra acuminata este un arbore copac tropical mare (de până la 20 m înălțime), ce crește în pădurile tropicale din Noua Caledonie “, a declarat dr. Antony van der Ent, cercetător la Universitatea din Queensland care studiază arborele, pentru bbc.com.

Latexul (rășina) acestui copac are o culoare neobișnuită, albastru-verzui, deoarece conține până la 25% nichel. Omenii de știință sunt de părere că acesta  folosește nichelul pentru a se apăra împotriva insectelor.

Testele se desfășoară cu dificultate deoarece copacul crește foarte încet și este nevoie de decenii pentru a ajunge la producerea de flori și semințe. Este deasemenea amenințat de despăduriri ca urmare a activităților miniere și de incendiile de pădure.

Afinitatea neobișnuită a copacului pentru nichel a fost descoperită pentru prima dată în anii 1970, iar cercetările ulterioare asupra altor plante hiperacumulatoare au cunoscut un plan ascendent.

Ce se întâmplă în interiorul acestor plante? 

pycnandra_acuminata_1

Foto: Courtesy of Antony van der Ent

Pycnandra și alte plante denumite hiperacumulatoare au fost analizate la synchrotronul DESY din Hamburg, folosind tehnici cu raze X. “Dacă folosiți un microscop convențional, puteți vedea anumite structuri, dar nu puteți spune cu exactitate din ce sunt compuse”, explică Dr. Kathryn Spiers, care a studiat, de asemenea, Pycnandra.

Unii oameni de știință speră că plantele hiperacumulatoare precum copacul  Pycnandra acuminata, ar putea fi folosite în viitor pentru a “curăța” solul în care a apărut o substanță toxică datorată activității umane.