Unul dintre cele mai valoroase lucruri din grădina mea este sera. Imi place sa ii zic sera desi, tehnic, daca folosesti folie in loc de sticla și nu are încalzire artificiala, se cheama solar. Mi-a permis să cresc plante pe care, natural nu aș putea să le cresc, să produc recolte de la plante care în mod normal nu aveau timp suficient pentru a produce și să-mi protejeze plantele de îngheț, grindină sau alte condiții meteorologice care ar fi distrus în mod normal grădina.
La inceput cautam sa cumpar o sera gata facuta pe care eu doar sa o asamblez pe sol. Ma gandeam ca asa este mai usor si nu pierd foarte mult timp. Este calea pe care o alegem toti. Nu dorim sa ne mai batem capul cu nimic. Este mult mai simplu sa iei ceva facut de fabrica, sa ai un kit si schitele necesare si acasa doar sa asamblezi, cum s-ar zice mura’n gura.
Planurile mi-au fost date peste cap insa de preturile exorbitante la serele comercializate. In scurt timp am revenit cu picioarele pe pamant. Nu imi puteam permite sa cheltuiesc mii de euro pe o sera de gradina, deoarece doream sa produc doar pentru mine si nu sa fac din asta o afacere.
Asa ca mi-am pus capul la contributie si cu ce m-am mai documentat pe internet, am reusit cu foarte putini bani sa incropesc o sera utila si chiar foarte frumoasa de care sunt foarte mandru.
Nu este greu de construit iar materialele sunt ieftine si se gasesc peste tot. Nu va voi da cantitati si masuratori deoarece la fiecare difera, marimea iar ideile ce va vin pe parcurs pot imbunatati ceea ce va dau eu aici. Va voi spune insa ce materiale am folosit si voi arata cum le-am imbinat eu.
Materiale necesare:
- scandura de lemn 10-20 cm latime (poti folosi resturi de la cofrat si le imbini intre ele)
- patrati de lemn 5×5
- teava PVC
- fier beton de 10
- folie plastic transparenta (sa fie rezistenta la UV)
- cuie
- holsuruburi
- bride de tabla (acelea care se folosesc la rigips sunt cele mai ieftine – sunt niste tablite cu gaurele)
- coliere de plastic
- balamale pentru lemn
Cum se construieste:
Pasul1:
Asezati scandura pe pamant in forma dorita. Puteti obtine un dreptunghi perfect, masurand diagonalele (sa fie egale). La fiecare colt, pe interior introduceti in pamant circa 15 cm o bucata de fier pentru ancorare si stabilitate (sa nu va fuga cadrul serei). Scandurile le puteti prinde la colturi in cuie sau holsuruburi.
Pasul2:
Taiati bucati de fier la aproximativ 1,4 m si le infigeti in pamant, in afara cadrului serei, din metru in metru sau din jumatate in jumatate de metru, in functie de cum vi se pare sau cum aveti bani de materiale, pe doua laturi ale serei. Le veti infige aprox 0,5m – 0,6 in pamant ca sa aiba stabilitate.
Introduceti teava PVC cu un capat intr-un fier si prin indoire celalalt capat in fierul opus. Veti obtine astfel bolta serei sau scheletul ei. Nu uitati sa faceti proba inainte de a taia teava pentru a va stabili inaltimea convenbila in functie cum aveti forma serei.
Prindeti teava PVC de rama de scandura, la partea de jos, cu bridele de tabla. Folositi holsuruburi pentru aceasta operatiune.
Pasul 3:
La partea din fata, taiati patratii de lemn si faceti cadru pentru usa de instrare in sera. Apoi uniti toate boltele de PVC cu alta teava PVC din fata pana in spate. Folositi pentru aceasta operatiune colierii de plastic sau sarma.
Aveti grija sa faceti nodurile in interior pentru a nu taia folia.
Pasul 4:
Acoperiti scheletul serei astfel obtinut cu folia de plastic. Aceasta este cea mai dificila operatiune. Aici s-ar putea, in functie de marimea serei Dvs. sa aveti nevoie de o mana de ajutor din partea familiei sau a unui vecin. Incercati sa montati folia intr-o zi cu soare si fara vant.
Folia se intinde bine pana jos la pamant atat cat sa acopere cadrul de lemn al serei. Se prinde apoi cu bucati de scandura taiate mai mici , cam de 0,5 m, pe cadrul de lemn al serei. Faceti exact ca in pozele urmatoare:
Pasul 5:
Faceti usa serei din patratii de lemn. Intindeti folia si pe aceasta si fixati-o in cadrul serei cu balamale. Atentie! Usa se pune la ambele capete ale serei. Cand este foarte cald veti dori sa le deschideti pe amandoua. Se va creea un curent de aer care va racori sera.
Atasati usa serei si… GATA!
Suplimentar peste folie sau inauntru puteti monta, cand e nevoie, o plasa de umbrire. Va va proteja plantele in zilele cu soare prea puternic. Spor la treaba! Sursa: authenticmagazin.com
Daca ti-a fost de ajutor arata si prietenilor tai sa-si faca si ei.