Una din intrebarile din chestionarul de la scoala de soferi suna cam asa: Cum procedaţi în această situaţie, dacă semafoarele nu funcţionează?

Si posibilele răspunsuri sunt:

A. acordaţi prioritate de stânga;
B. acordaţi prioritate de dreapta;
C. aveţi prioritate.

intersectie nesemaforizata-1

Daca la examenul de carnet ti-a “picat” aceasta intrebare, probabil deja cunosti raspunsul, insa de multe ori multi participanti la trafic sunt observati ezitand in trafic in momentul in care o intersectie devine brusc “nesemaforizata”. Iti dai seama ca nu stiu ce sa faca dupa modul cum asteapta sa faca celalalt “primul pas”, iar tu stai in spatele lui si tocesti claxonul.

Raspunsul la aceasta intrebare este desigur foarte simplu. Totul vine in ordinea prioritatilor. Daca dupa incetarea functionarii semaforului, in intersectie intervine un politist rutier, vom respecta indicatiile acestuia.

Daca la fata locului inca nu a ajuns un echipaj de politie pentru a dirija traficul pana la solutionarea problemei, vom respecta indicatoarele rutiere si regula de dreapta. Atentie, acestea sunt intotdeauna subclasate de catre masinile cu regim special: salvare, pompieri, politie etc., care au intotdeauna prioritate indiferent de context.

In concluzie, ordinea este urmatoarea: politistul rutier, semnele de circulatie, regula prioritatii de dreapta.

Si in final poate da norocul peste tine si te afli pe drumul cu prioritate…

Codul Rutier

1. În intersecţiile cu circulaţie dirijată prin indicatoare de prioritate, regula priorităţii de dreapta se respecta numai în cazul în care două vehicule urmează să se întâlnească, fiecare intrând în intersecţie de pe un drum semnalizat cu un indicator având aceeaşi semnificaţie de prioritate sau de pierdere a priorităţii.