Originar din America de Sud și Centrală, Leneșii sunt mamifere placentare ce aparțin subordinului Folivora.

Leneșii sunt adaptați stilului de viață arboricol, prezentând gheare puternice ce le permite să se cațere în copaci unde stau atârnați de ramuri. La sol ei se deplasează greoi și cu viteză foarte mică, de unde le vine și denumirea de leneși.

Principalii dușmani ai leneșilor suntem chiar noi oamenii, care îi consumăm pentru carnea lor gustoasă și moale ce este considerată o delicatesă.

Populația de leneși din Nord Vestul Pacificului a scăzut dramatic în ultima vreme și datorită defrișărilor masive. Cu toate acestea, în mod neașteptat, un mic centru din Oregon, SUA, a devenit locuința celei mai mari populații captive de leneși din lume.

lenes

Aceste animale neobișnuite au găsit la The Sloth Center Sanctuary, un loc unde pot viețui în liniște și fără teamă. Programul derulat la centrul de leneși, este destinat cercetării și dezvoltării proiectelor de educatie publica asupra strategiilor de conservare a speciei.

În cooperare cu Centrul de Conservare Zoologică, centrul de leneși se ocupă și de o serie de alte animale mai puțin obișnuite sau pe cale de dispariție, printre care primate, furnicari, lupi, lemuri sau micuțul și adorabilul Fenec, originar din deșertul Sahara.

lenes

Centrul pentru leneși este în primul rând o unitate de conservare a speciei, însă turnee organizate aici permit vizitatorilor să vadă aceste animale în toata splendoarea lor. Centrul se diferențiază de grădinile zoologice tradiționale deoarece permit celor care le calcă pragul să interacționeze cu animalele fără bariere de protecție.

Pentru a proteja animalele, excursiile sunt limitate la grupuri mici însoțite de ghizi, care au ocazia uneori de a petrece un timp îndelungat în preajma animalelor cu posibilitatea de a le mângâia și hrăni. În general centrul este deschis pentru vizitatori zilnic între orele 13 și 17.

Conu Ticu/authenticmagazin.com