Elefantul African este cel mai mare mamifer terestru de pe Terra. Elefanții africani sunt creaturi sociale și nu doar atât – authenticmagazin.com
Connect with us

LUMEA NECUVÂNTĂTOARELOR

Elefantul African este cel mai mare mamifer terestru de pe Terra. Elefanții africani sunt creaturi sociale și nu doar atât

elefantul african

Elefantul African este cel mai mare mamifer terestru de pe Terra, măsurând aproximativ 6-7.5 metri lungime, 3.3 metri inalțime și 6 tone greutate. Ei sunt puțin mai mari decât verișorii lor asiatici și pot fi identificați după urechile lor mai mari, care arată cumva precum continentul Africa. (Elefanții asiatici au urechi mai mici, rotunjite.)

Ca cel mai mare mamifer terestru din lume, elefantul are o prezență impunătoare. Dar ați știut că elefanții nu pot sări? Sau elefanții când sunt pui își pierd primul set de dinți și colți, la fel ca și oamenii? Aflați despre elefanții asiatici și africani și despre amenințările cu care se confruntă astăzi aceste animale extrem de inteligente.

Numele științific pentru elefantul african este Loxodonta Africana. Elefanții africani, spre deosebire de rudele lor asiatice, nu sunt ușor de domesticit. Acestea se întind pe întreg teritoriul Africii subsahariene și în pădurile tropicale din Africa Centrală și de Vest. Elefanții din nordul continentului se găsesc în deșertul din Sahel din Mali. Turma mică, nomadică a elefantilor din Mali migrează într-o rută circulară prin deșert în căutarea apei.

harta-elefant-african

Poate manca 136 de kilograme de mancare intr-o zingura zi, aceasta constand in radacini, frunze, fructe, iarba și scoarța de copaci.

Dintre toate animalele, elefanții au cea mai lunga gestație: 22 de luni. Puii de elefanți depind de laptele mamei lor pentru primii 2 ani de viață.

Elefanții au colți de fildeș care cresc pe intreaga durata a vieții lor și ii folosesc pentru a sapa pana la radacina unui copac și a desprinde scoarța unui copac.

Datorita marimii lor, ei nu au dușmani naturali, decat omul. Puii pot cadea prada leilor, crocodililor și altor carnivore.

Femelele mature și tinere calatoresc in turma, in timp ce masculii calatoresc singuri sau in grupul lor propriu.

Elefantul african traiește pana la 70 de ani. Cantarește aproape 6 tone și are o inalțime de 4 metri. El poate calatori distanțe foarte mari in cautarea hranei.

Structurile din creierul elefanților sunt asemănătoare cu cele ale oamenilor.

Elefanții sunt singurele animale care vizitează oasele decedatului și după de ani de zile, atingându-i scheletul cu trompele.

elefantul african

Cand te gandești la elefant, probabil te gandești la trompa. Trompa unui elefant matur masoara aproape doi metri! Aceasta este, de fapt, un nas alungit care cuprinde și buza superioara. Ca orice nas, trompa este folosită pentru miros dar și pentru atingere și prindere.

Cand un elefant african bea apa, el aspira aproape 7.5 litri de apa in trompa sa. Apoi, aduce trompa la gura, elibereaza apa și ajunge direct in gatul elefantului.

De cand elefantul traiește in zonele foarte calduroase, se folosește de trompa pentru a-și raci corpul. In primul rand el iși uda corpul ajutat de trompa. Apoi urmeaza o stropire cu praf pentru a crea un strat protector de murdarie pe pielea lor (e un produs de protecție solara!). Pulverizeaza praful pe corpul lui in același mod in care face cu apa. Urechile sale enorme le folosește tot pentru a-și regla temperatura corpului.

Elefanții africani iți folosesc trompa ca un tub pentru a respira atunci cand traverseaza ape adanci. Trompa unui elefant este controlata de aproximativ 100.000 de mușchi diferiți. Aceasta are la capatul ei un fel de doua degete mai mici care il ajuta sa apuce lucruri mai delicate, ca de exemplu o boaba sau o frunza, spre deosebire de fratele asiatic care are doar un deget.

El mai poate sa doboare cu trompa sa un copac intreg și sa-l puna la pamant . De asemenea, smulge cocoloașe de iarba și le aduce la gura pentru a se hrani. Cand un elefant miroase ceva interesant, el adulmeca aerul cu trompa ridicata ca un periscop submarin. Daca se simte amenințat, o va folosi pentru a face zgomot semnaland pericolul.

Elefanții africani sunt creaturi sociale. Ei se imbrațișeaza incolacindu-și trompele in semn de afecțiune și apreciere.

Ei iși mai folosesc trompa pentru a-și feri puiul de obstacole, pentru a salva alții elefanți blocați in noroi sau pentru a ridica un pui abia nascut și a-l pune pe picioare. Si la fel ca sugarii, puii de elefant de multe ori iși sug trompa.

Deoarece fildeșul este atât de valoros pentru unii oameni, mulți elefanți, din păcate, au fost uciși pentru colții lor. Acest comerț este ilegal astăzi, dar nu a fost complet eliminat, iar unele populații elefante africane sunt încă în pericol.  In prezent mai exista doar 470.000 – 690.000 exemplare de elefant african.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

LUMEA NECUVÂNTĂTOARELOR

Albinele au fost declarate cele mai importante ființe de pe planetă

albine

Hărnicuțele albine au fost declarate cele mai importante ființe vii de pe această planetă, se arată în concluziile Earthwatch Institute la întâlnirea Royal Geographic Society din Londra.

Albinele se află pe lunga listă a speciilor aflate pe cale de dispariție, cu o scădere a populației de aproape 90% iar acesta este un pas foarte important deoarece 70% din producția noastră alimentară se bazează pe albine, iar dacă acestea dispar, toată fauna va dispărea odată cu ele.

Albinele sunt cruciale pentru păstrarea echilibrului ecologic și a biodiversității în natură și oferă unul dintre cele mai recunoscute servicii ecosistemice, adică polenizarea, care permite producerea de alimente.

În acest fel, acestea protejează și mențin ecosistemele, speciile de animale și plante și contribuie la diversitatea genetică și biotică.

albine

Dacă albinele dispar, oamenii mai au 4 ani de trăit ~ Albert Einstein ~

Albinele acționează, de asemenea, ca indicatori naturali ai stării mediului. Prezența, absența sau cantitatea acestora ne spune când ceva este în neregulă cu mediul înconjurător și dacă este necesară o anumită acțiune.

Prin respectarea dezvoltării și sănătății albinelor, este posibil să se constate schimbările din mediu și să se implementeze măsurile de precauție necesare la timp.

Albinele sunt indicatorul ecosistemelor care funcționează bine ~ José Graziano da Silva, Director-General of the Food and Agriculture Organization ~

Cantitatea de culturi care depinde de polenizatori s-a triplat în ultimele cinci decenii, iar albinele joacă un rol important în raport cu domeniul de producție agricolă. Polenizarea eficientă crește cantitatea de produse agricole, îmbunătățește calitatea acestora și îmbunătățește rezistența plantelor la dăunători.

Plantele cultivate care depind de polenizare sunt o sursă vitală de venit pentru fermieri, în special fermierii mici și fermele deținute de familii din țările în curs de dezvoltare. Mai mult, aceștia oferă locuri de muncă și venituri milioane de oameni.

Extincția lor la sol este o problemă extrem de serioasă și este cauzată în mare parte de pesticide, defrișări și lipsa florilor.

Dacă albinele dispar, oamenii mai au 4 ani de trăit ~ Albert Einstein ~

În plus, Centrul de antreprenoriat în apicultură al Universității Mayor (CeapiMayor) și Corporația Apicol din Chile (Cach) au realizat un studiu cu sprijinul Fundației pentru Inovare Agrară (FIA), care a constatat că albinele sunt singurele vieți care nu poartă orice tip de agent patogen.

Activiștii avertizează că ar trebui să fim mult mai atenți cu natura, să interzicem pesticidele și să le înlocuim cu o alternativă mai sănătoasă, deoarece timpul se scurge rapid și ne putem trezi într-o situație ireversibilă.

Numeroase celebrități de pe mapamond s-au alăturat acestor eforturi de susținere a albinelor. Cunoscutul actor, Morgan Freeman, și-a transformat proprietatea de aproape 50 de hectare din Mississippi într-un imens sanctuar pentru albine, amintindu-ne astfel că acestea sunt fundamentul creșterii planetei și anume vegetația.

Conu Ticu/authenticmagazin.com

Continue Reading

LUMEA NECUVÂNTĂTOARELOR

Unul dintre cele mai vechi şi mai grandioase muzee din lume are ”angajate” 74 de pisici. Totul a pornit de la împărăteasa Ecaterina a-II-a

pisici muzeu

Muzeul Ermitaj din San Petersburg este unul dintre cele mai vachi şi mai grandioase muzee din lume. În afară de exponatele impresionante, în interior au culcuş şi 74 de pisici.

Fondat în 1754 de către împărăteasa Ecaterina a-II-a, locul găzduieşte peste trei milioane de obiecte. Muzeul este deschis publicului din 1852, iar vizitatorii din întreaga lume apreciază colecţia expusă permanent, informează Vintage News.

Muzeul este amplasat într-un complex istoric alături de Palatul de Iarnă, locul de reşedinţă al împăraţilor Rusiei. Elisabeta a Rusiei a ordonat amplasarea pisicilor domestice în palat pentru capturarea şoarecilor din holurile şi subsolurile palatului.

Pisicile au reuşit să îndepărteze dăunătorii, iar împărăteasa a decis să păstreze pisicile pentru îndeplinirea rolului de distrugători ai paraziţilor.

Atunci când palatul a fost transformat într-un muzeu, pisicile au rămas în clădire pentru a proteja exponatele de rozătoare. Populaţia de pisici a trăit continuu la Ermitaj din secolul XVIII până în prezent. Într-o scurtă perioadă a celui de-Al Doilea Război Mondial, pisicile au dispărut din zonă din cauza foametei care a lovit Uniunea Sovietică.

pisici muzeu

Din anul 1950, populaţia de rozătoare a început să crească, aşadar pisicile au fost aduse din nou pentru eradicarea rozătoarelor. Din 1990, administratorul muzeului a iniţiat un program de îngrijire a locuitorilor blănoşi din cadrul Muzeului Ermitaj.

În 2007, administratorii muzeului au început să adopte pisici fără stăpân, iar din 2011 au iniţiat ,,Catfest” o celebrare anuală a populaţiei de pisici din cadrul Ermitaj. În timpul festivalului, sponsorii aduc mâncare şi jucării pentru pisici.

În prezent, în cadrul muzeului se află 74 de pisici. Acestea trăiesc la subsol şi nu au voie să se plimbe prin galerii. Sursa: descopera.ro

Continue Reading

LUMEA NECUVÂNTĂTOARELOR

Un Panda alb incredibil de rar descoperit într-un parc național din China. Ursul nu prezenta celebrele pete negre de pe corp

urs panda alb

Un Panda alb deosebit de rar, a fost surprins de camerele foto în rezervația naturală națională Wolong din provincia Sichuan din sud-vestul Chinei, au declarat autoritățile de gestionare a rezervațiilor naturale din acea țară.

Ursul Panda a fost văzut la mijlocul lunii aprilie de o cameră cu infraroșu, la aproximativ 2000 de metri deasupra nivelului mării, în sălbăticie, au spus autoritățile.

Panda nu prezenta celebrele pete negre de pe corp iar ochii îi avea de culoare roșie. La momentul când a fost surprins, ursulețul traversa pădurea.

Judecând după imagini, acest panda este un albinos cu vârsta cuprinsă între unu și doi ani“, a declarat pentru publicația chineză Xinhua, Li Sheng, cercetător la Universitatea Peking și specialist în urși, după ce a studiat fotografiile.

Un Panda alb este un individ extrem rar în sălbăticie, acest urs demonstrează că genele albinismului există în populația sălbatică a urșilor Panda din Wolong“, a precizat el.

Ursul părea a fi destul de puternic și sănătos, semn că mutația genetică nu i-a afectat sănătatea“, a spus Li, adăugând că sexul ursului nu poate fi stabilit doar pe baza datelor actuale.

urs panda alb

Albinismul este întâlnit la diferite specii de vertebrate. Mutația genetică albinoasă inhibă sinteza melaninei în corpul animalului. De obicei, Albino nu afectează și funcțiile fizice ale animalului. Pigmentul îi face mai ușor de descoperit și mai sensibili la lumina directă a soarelui, a spus Li.

Mutația albinoasă este o genă recesivă. Numai atunci când ambii părinți panda poartă o astfel de genă, puiul poate moșteni trăsăturile albinoase.

Dacă această panda albă se va împerechea cu o panda normală, puii lor din prima generație vor fi în continuare alb-negru. Dar puii lor, purtând gena albinoasă, ar putea da naștere unor panda albi, dacă și partenerii lor poartă asemenea gene, a spus Li.

Pentru a proteja mai bine ecosistemele, rezervația naturală Wolong folosește camere cu infraroșu pentru a monitoriza distribuția și activitățile animalelor sălbatice în cele șapte zone demonstrative.

Anterior, în munții Qinling din China au fost văzuți urși panda de culoare brună. Cauza culorii brune a fost, de asemenea, considerată ca mutație genetică de către unii cercetători.

Wolong National Nature Reserve este una dintre cele mai mari și cele mai cunoscute rezervații naturale de Panda din China. Clima sa caldă și umedă crește cantitățile de bambus, mâncarea preferată a Pandei.

Potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, Panda gigant este consemnat ca specie vulnerabilă, numărând un efectiv cuprins între 500 și 1.000 de indivizi cunoscuți.

Ursii Panda trăiesc doar în pădurile din China și sunt amenințați de schimbările climatice, de poluare, de activități umane și de dezastre naturale.

Conu Ticu/authenticmagazin.com

Continue Reading

Abonare la blog via email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 57 de abonați

Statistici blog

  • 1.384.225 vizite

Trending