Elefantul African este cel mai mare mamifer terestru de pe Terra, măsurând aproximativ 6-7.5 metri lungime, 3.3 metri inalțime și 6 tone greutate. Ei sunt puțin mai mari decât verișorii lor asiatici și pot fi identificați după urechile lor mai mari, care arată cumva precum continentul Africa. (Elefanții asiatici au urechi mai mici, rotunjite.)

Ca cel mai mare mamifer terestru din lume, elefantul are o prezență impunătoare. Dar ați știut că elefanții nu pot sări? Sau elefanții când sunt pui își pierd primul set de dinți și colți, la fel ca și oamenii? Aflați despre elefanții asiatici și africani și despre amenințările cu care se confruntă astăzi aceste animale extrem de inteligente.

Numele științific pentru elefantul african este Loxodonta Africana. Elefanții africani, spre deosebire de rudele lor asiatice, nu sunt ușor de domesticit. Acestea se întind pe întreg teritoriul Africii subsahariene și în pădurile tropicale din Africa Centrală și de Vest. Elefanții din nordul continentului se găsesc în deșertul din Sahel din Mali. Turma mică, nomadică a elefantilor din Mali migrează într-o rută circulară prin deșert în căutarea apei.

harta-elefant-african

Poate manca 136 de kilograme de mancare intr-o zingura zi, aceasta constand in radacini, frunze, fructe, iarba și scoarța de copaci.

Dintre toate animalele, elefanții au cea mai lunga gestație: 22 de luni. Puii de elefanți depind de laptele mamei lor pentru primii 2 ani de viață.

Elefanții au colți de fildeș care cresc pe intreaga durata a vieții lor și ii folosesc pentru a sapa pana la radacina unui copac și a desprinde scoarța unui copac.

Datorita marimii lor, ei nu au dușmani naturali, decat omul. Puii pot cadea prada leilor, crocodililor și altor carnivore.

Femelele mature și tinere calatoresc in turma, in timp ce masculii calatoresc singuri sau in grupul lor propriu.

Elefantul african traiește pana la 70 de ani. Cantarește aproape 6 tone și are o inalțime de 4 metri. El poate calatori distanțe foarte mari in cautarea hranei.

Structurile din creierul elefanților sunt asemănătoare cu cele ale oamenilor.

Elefanții sunt singurele animale care vizitează oasele decedatului și după de ani de zile, atingându-i scheletul cu trompele.

elefantul african

Cand te gandești la elefant, probabil te gandești la trompa. Trompa unui elefant matur masoara aproape doi metri! Aceasta este, de fapt, un nas alungit care cuprinde și buza superioara. Ca orice nas, trompa este folosită pentru miros dar și pentru atingere și prindere.

Cand un elefant african bea apa, el aspira aproape 7.5 litri de apa in trompa sa. Apoi, aduce trompa la gura, elibereaza apa și ajunge direct in gatul elefantului.

De cand elefantul traiește in zonele foarte calduroase, se folosește de trompa pentru a-și raci corpul. In primul rand el iși uda corpul ajutat de trompa. Apoi urmeaza o stropire cu praf pentru a crea un strat protector de murdarie pe pielea lor (e un produs de protecție solara!). Pulverizeaza praful pe corpul lui in același mod in care face cu apa. Urechile sale enorme le folosește tot pentru a-și regla temperatura corpului.

Elefanții africani iți folosesc trompa ca un tub pentru a respira atunci cand traverseaza ape adanci. Trompa unui elefant este controlata de aproximativ 100.000 de mușchi diferiți. Aceasta are la capatul ei un fel de doua degete mai mici care il ajuta sa apuce lucruri mai delicate, ca de exemplu o boaba sau o frunza, spre deosebire de fratele asiatic care are doar un deget.

El mai poate sa doboare cu trompa sa un copac intreg și sa-l puna la pamant . De asemenea, smulge cocoloașe de iarba și le aduce la gura pentru a se hrani. Cand un elefant miroase ceva interesant, el adulmeca aerul cu trompa ridicata ca un periscop submarin. Daca se simte amenințat, o va folosi pentru a face zgomot semnaland pericolul.

Elefanții africani sunt creaturi sociale. Ei se imbrațișeaza incolacindu-și trompele in semn de afecțiune și apreciere.

Ei iși mai folosesc trompa pentru a-și feri puiul de obstacole, pentru a salva alții elefanți blocați in noroi sau pentru a ridica un pui abia nascut și a-l pune pe picioare. Si la fel ca sugarii, puii de elefant de multe ori iși sug trompa.

Deoarece fildeșul este atât de valoros pentru unii oameni, mulți elefanți, din păcate, au fost uciși pentru colții lor. Acest comerț este ilegal astăzi, dar nu a fost complet eliminat, iar unele populații elefante africane sunt încă în pericol.  In prezent mai exista doar 470.000 – 690.000 exemplare de elefant african.