Câinii pot mirosi frica, dar oare pot ei detecta comportamentul uman în avans? În realitate câinele tău ar putea fi mai inteligent decât crezi.
Toți posesorii de câini au realizat uneori că animalul lor de companie reacționează nervos atunci când o persoană cu care nu avem o relație tocmai amicală se apropie de gospodărie și devin chiar agresivi în preajma persoanelor aflate în stare de ebrietate sau a infractorilor.
Se pare că cel mai bun prieten al omului este destul de bun la prelucrarea comportamentului uman iar știința a dovedit acest lucru.
O echipă de cercetători condusă de Akiko Takaoka, de la Universitatea Kyoto din Japonia, a realizat un studiu care a descoperit cum câinii pot recunoaște o persoană rea sau cu intenții nu tocmai ortodoxe.
Studiul publicat în journal Animal Cognition, a constat practic în păcălirea câinilor în numele științei. Oamenii știu de multă vreme că dacă te îndrepți spre un anumit obiect, un câine va alerga spre el.
Cercetătorii au utilizat aceste informații în studiul lor. În timpul experimentului, ei au indicat un recipient care a fost umplut cu mâncare ascunsă. Destul de sigur pe simțirile lui, câinele a alergat spre acest container.
Apoi, l-au îndrumat spre un recipient care însă era gol de această dată. Câinele a alergat spre el, dar a fost dezamăgit să descopere că acest container nu conține mâncare.
A treia oară însă când cercetătorii au indicat alt recipient cu mâncare, s-a întâmplat ceva uimitor: câinii au refuzat să meargă la container. Bazat pe experiența anterioară, patrupedele au realizat foarte rapid că persoana care indica containerul nu era de încredere.
În experiment au fost folosiți 34 de câini și fiecare dintre ei nu au mers către containerul indicat a treia oară. Acest experiment dovedește faptul că pot recunoaște o persoană care nu este de încredere sau cu intenții ascunse.
Cu alte cuvinte, dacă vă duceți în eroare câinele, acesta va recunoaște comportamentul înșelător și se va comporta în consecință.
„Câinii au o inteligență socială mult mai sofisticată decât am crezut. Această inteligență socială a evoluat selectiv în istoria lor după un lung timp alături de oameni”, a declarat Takaoka, care a fost, de asemenea, surprins de faptul că patrupedele au reacționat cu rapiditate atunci când „au evaluat credibilitatea unui om.”
John Bradshaw de la Universitatea din Bristol din Marea Britanie, care nu a fost implicat în acest studiu, spune că rezultatele indică faptul cum câinii preferă predictibilitatea. Când gesturile sunt inconsistente, câinii tind să devină nervoși și stresați.
Cercetătorii au în plan acum de a repeta experimentul schimbând câinii cu lupi, deoarece lupii sunt strâns legați de câini.
Conu Ticu/authenticmagazin.com
Domnule Conu Ticu, corect este “va recunoaste comportamentul inselator”, nu “v-a recunoaste…”. Sper ca a fost o greseala cauzata de graba de a scrie articolul…