La o distanta de aproximativ 125 de kilometri de Bucuresti, pe Valea Prahovei se afla orașul Sinaia, cunoscut și sub numele de “Perla Carpatilor”, o oază de o frumusețe uimitoare.

Sinaia s-a dezvoltat odată cu această regiune turistică unică a județului Prahova și a fost ales drept reședință regală de către Carol I, care a construit aici castelul Peleș.

Primii locuitori care s-au stabilit în pădurea virgină de aici, aflată la poalele Bucegilor, au fost călugării de la mănăstirea Sinaia, ctitorită între 1690-1695 de către marele spătar Mihai Cantacuzino, precum și niște scutelnici care se ocupau cu paza mănăstirii și cultivarea moșiilor acesteia.

Orașul a luat numele mănăstirii, iar mănăstirea a fost denumită așa după călătoria spătarului la Mănăstirea Sfânta Ecaterina din peninsula Sinai.

Castelul Peles

Castelul Peles. MiRo_Prod/pixabay

Potrivit wikipedia.org, în orașul Sinaia se află unsprezece monumente istorice de arhitectură de interes național: Cazinoul Sinaia (1912–1913); Hotelul Caraiman (1911); vila Alina Știrbei (1875, astăzi Circumscripția Financiară Sinaia); vila Emil Costinescu (1892, cu extinderi între 1918–1939); ansamblul gării Sinaia, format din gara regală (1870) și gara de călători (1930–1940); casa istoricului Nicolae Iorga (1918); Hotel „Furnica” (sfârșitul secolului al XIX-lea).

Hotel „Palace” (1911–1912); vila Take Ionescu (începutul secolului al XX-lea); casa compozitorului George Enescu (1923–1926); mănăstirea Sinaia (1690–1695), ansamblu alcătuit din biserica „Adormirea Maicii Domnului”, paraclis, stăreție, chilii și zidul incintei vechi; nu în ultimul rând, ansamblul castelului Peleș (1873–1883), format din castelul propriu-zis, castelul Pelișor, castelul Foișor, vila Economat, uzina electrică (fostă moară a mănăstirii Sinaia), Casa Ceramicii, vila Cavalerilor, vila Șipot, vila Casa Veche, vila Casa Nouă, vilele A, B și C, și parcul.

Tot de interes național sunt și monumentul de for public reprezentat de bustul actorului Ion Iancu Brezieanu (1935) aflat în parcul central „Dimitrie Ghica”, precum și monumentele memoriale sau funerare cimitirul eroilor din Primul Război Mondial (începutul secolului al XX-lea) și Cavoul lui Take Ionescu (1922) aflat în incinta veche a mănăstirii Sinaia.

Pe lângă acestea, lista monumentelor istorice din județul Prahova mai cuprinde și multe alte obiective din oraș clasificate ca monumente de interes local: șaizeci și trei de monumente de arhitectură (diverse case și vile) și un monument memorial sau funerar (crucea de mormânt a lui Badea Cârțan — 1911).

Muzeul orasului Sinaia, cel mai nou obiectiv turistic al statiuni, fostul Castel Stirbey este una dintre cele mai vechi resedinte de vacanta construite in Sinaia, in perioada 1874-1875, de printesa Alina Stirbey si sotul ei generalul Ioan Emanuel Florescu, dupa planurile arhitectului olandez Josef Jacob Schieffeleers.

Muzeul orasului Sinaia

Muzeul orasului Sinaia. De la Emilia Duport – Operă proprie, CC BY-SA 4.0

Domeniul Stirbey din Sinaia este considerat a fi fost unul dintre cele mai frumoase domenii apartinand familiei. Castelul care are arhitectura specifica stilului romantic german, tipic statiunilor montane, era inconjurat de un parc natural, iar fatada se oglindea intr-un mic lac natural alimentat de un parau. In apropierea castelului, in acelasi parc, se afla si o capela a familiei Stirbey, pictata de Gheorghe Tattarescu.

Stațiunea montană Sinaia, incredibil de frumoasă în orice anotimp 

În orice perioadă a anului, stațiunea balneoclimatrică Sinaia este luată cu asalt de turiști. “Perla Carpaților” a devenit cea mai populară destinație turistică din România și este vizitată în fiecare an de milioane de oameni din țară și străinătate.

În acest frumos loc din Valea Prahovei, primăverile și toamnele sunt ușoare, verile frumoase și răcoroase în timp ce în timpul iernii, turiștii se pot bucura de zăpadă și peisaje care îți iau răsuflarea. Tocmai din acest motiv, Sinaia este ideală pentru cei care doresc să se relaxeze într-un loc fabulos în inima naturii.

Conu Ticu/authenticmagazin.com