În cadrul Parcului Geologic Zhongye Danxia Landform din China, gasim muntii Rainbow (Curcubeu). Pentru foarte multi dintre turisti acesti munti bizari, reprezinta o enigma de o frumusete rara.
Acești munți renumiți din China sunt cunoscuți pentru culorile lor care imită un curcubeu pictat peste vârfurile munților.
Geologia lor este destul de ciudata incat sa atraga atentia tuturor si sa ne punem intrebarea: Ce face ca acesti munti sa fie atat de colorati?
Explicatia consta in procesele diagenetice și mineralogice care formeaza culorile roșu, verde, galben și albastru. Parcul Național Zhangye Danxia este situat în provincia Gansu, în nord-vestul Chinei, acoperind 200 de kilometri pătrați. Site-ul a fost numit un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO în 2009 și este destinația pentru mulți turiști chinezi și internaționali.
Cum s-au format Muntii Curcubeu din China?
Potrivit forbes.com, Muntii Rainbow sunt formati din gresii si pietrisuri cretacice depozitate pe aceste locuri inainte de formarea muntilor Himalaia. Nisipul si namolul s-au depozitat antrenand fier si alte minerale, fapt care i-au furnizat ingredientul cheie pentru a forma culorile pe care le vedem astăzi.
Stratigrafia orizontală, plană a fost perturbată de un platou indian care s-a ciocnit de platoul Eurasian cu aproximativ 55 de milioane de ani în urmă. La fel ca atunci când două mașini se ciocnesc și barele de protecție se îndoaie și se sparg, un proces similar a îndoit ceea ce au fost cândva gresii plate în Munții Rainbow pe care îi vedem astăzi.
Acest proces a înălțat munții și a expus roci sedimentare care de altfel erau ascunse cu mult sub suprafața pământului. Încălzirea și eroziunea au îndepărtat straturile superioare ale rocilor silicolitice continentale și au expus formațiunile subiacente cu mineralogie și chimie diferite. Acest lucru provoacă variația izbitoare a culorilor văzute pe Munții Rainbow.
Acum că aveți o idee despre cum s-au format Munții Rainbow, vom discuta un pic despre cum au obținut culoarea pe care o vedem astăzi. Apele subterane precipitate se deplasează prin granulele de gresie și depozitează urme de minerale între granule. Acest precipitat se poate ridica până la un punct în care nu mai există un spațiu poros între granulele individuale, cimentându-le în loc. Acest proces este ceea ce imparte mineralele menționate mai jos și permite aparitia culorilor in roci, nu doar de aici ci din întreaga lume.
Culoarea roșie se datorează stratului de oxid de fier și cimentării, cunoscut și ca hematit (Fe2O3), între granulele de gresie. Acesta este exact același proces care are loc atunci când o bucată de metal este lăsată în ploaie și formează un strat roșu de rugină la exterior.
Încălzirea climei, amestecată cu apă și oxigen, oxidează fierul elementar în oxid de fier, care este responsabil pentru culoarea roșu închis. Munții Rainbow sunt în mare parte caracterizați de această colorare pe bază de oxid de fier a formațiunii Danxia din gresie.
De cele mai multe ori, oxizii de fier dau un pigment roșu închis, totuși, există cazuri în care oxizii formează diferite culori. De exemplu, limonitul oxidat sau goethitul va produce colorarea maro sau galbenă a gresiei, magnetitul poate forma pete negre de gresie. Dacă este prezenta sulfura de fier, veți obține o culoare galbenă metalică impusă de sulf. Între timp, colorarea verde se datorează adesea argilelor de clorit sau de silicat de fier.
Din fericire pentru dvs., nu trebuie să călătoriți neaparat în nord-vestul Chinei pentru a vedea exact același proces. Mergeti afară și rătăciti în jur, privind în jos și in peisaj. Încercați să identificați o piatră de culoare roșie și există o șansă bună să fi gasit o piatră de gresie cu oxid de fier. Spuneți-ne ce ați găsit în comentariile de mai jos.
Pentru o experienta unica in viata este totusi indicat, daca bugetul si timpul va permite, sa vizitati acesti munti magnifici.
În cele din urmă, vă voi lăsa cu câteva fotografii spectaculoase ale Munților Rainbow din Zhangye Danxia.