Un grup de cercetători care studiază comportamentul ghețarilor a reușit să înregistreze recent un sunet misterios deasupra Antarcticii, demonstrând cât de viu este de fapt masivul continent de gheață. Potrivit experților, vânturile care suflă peste Antarctica determină vibrația straturilor de zăpadă și gheață de la suprafață, producând sunete unice.

Banchiza Ross, este cea mai mare banchiză de gheață a continentului și se află în Marea Ross, numită după căpitanul James Clark Ross, care a descoperit-o în anul 1841.

În condițiile încălzirii globale, oamenii de știință monitorizează ghețarii antarctici pentru a le evalua deplasarea, grosimea și comportamentul. Pentru a controla procesele legate de banchiza Ross, experții au plasat 34 de detectori seismici care au permis monitorizarea “sănătății” ghețarului între 2014 și 2017.

Datorită structurii specifice a ghețarului, suprafața sa are mai multe dune, acoperite de straturi de zăpadă.

banchiza Ross

Odată ce analiza datelor colectate a început, cercetătorii au descoperit un fenomen specific. S-a dovedit astfel că straturile de zăpadă menționate mai sus au o vibrație permanentă. Prin urmare, în apropierea celor mai mari dune de zăpadă, există chiar un fel de zgomot.

În cele din urmă, oamenii de știință au decis că ar fi o idee bună să înregistreze sunetele pe care le-au auzit. Schimbările de sunet înregistrate de oamenii de știință se datorează transformării dunelor de zăpadă.

Cercetătorii explică faptul că structura acestor dune este asemănătoare unui flaut. “E ca și cum ai sufla la un flaut, în mod constant, pe bancul de gheață“, a precizat într-o declarație autorul principal al studiului, Julien Chaput, geofizician și matematician de la Universitatea de Stat din Colorado.

Fluxul de aer generează sunete diferite când trece prin cavități. De exemplu, în 2016 frecvența vibrațiilor a fost redusă, astfel încât tonul vibrațiilor a devenit mai mic. Interesant este că atunci când temperatura a scăzut din nou, frecvența nu s-a schimbat.

Oamenii de știință subliniază faptul că “vocea” banchizei Ross nu este doar un fenomen ciudat, ci și o resursă importantă pentru monitorizarea acestuia, deoarece ghețarul în cauză se află într-o zonă afectată de topirea rapidă a gheții și necesită un control științific.

Răspunsul banchizei de gheață ne spune că putem urmări detalii extrem de sensibile despre ea“, a explicat Chaput.

Oamenii de știință estimează că, odată cu topirea ghieții din Antarctica de Vest, nivelul mării ar crește cu aproximativ trei metri, producând daune catastrofale orașelor de coastă situate în întreaga lume.

Conu Ticu/authenticmagazin.com