Iosif Muresan, in varsa de 40 de ani, este un roman stabilit in Germania in anul 2001. In fiecare vacanta, se reintoarce in Romania si nu oriunde. Mai precis vine in Hăşmaşul drag, satul tatălui şi al bunicilor săi, satul de care se leagă fiecare amintire din copilăria lui dupa cum relatează adevarul.ro.
Dragostea fata de aceste locuri si totodata mahnirea fata de pustiirea satului bunicilor și de distrugerea frumoaselor case vechi tradiționale, l-au determinat pe acesta, în urmă cu aproape trei ani, să achiziţioneze în centrul satului Hășmaș din comuna Șimișna, casa fostului diac. O casă veche, ţărănească, o construcţie tradiţională, din cărămizi din lut, aflată în stare avansată de degradare.
„Locuind în Germania din anul 2001, m-a luat şi pe mine dorul de ţară, îndeosebi de satul copilăriei. M-a întristat să găsesc un Hăşmaş pustiit, cu atât mai mult cu cât mă leagă de el atâtea amintiri frumoase. Am descoperit, cu părere de rău, că în România, cele mai multe case vechi ori s-au degradat din cauză că nu au fost întreţinute corespunzător, ori au fost demolate. Un lucru foarte dezamăgitor, deoarece în acest fel noi, românii, ne ştergem propriile amintiri şi distrugem o bună parte din cultura noastră. În orice caz, este mai uşor pentru un român care locuieşte în străinătate şi al cărui dor de ţară, de locurile natale şi de locurile copilăriei este nespus de mare, să vada lucrul acesta şi să încerce să facă ceva pentru a-l opri„, mărturiseşte bărbatul.
Romanul Iosif Marin Mureşan a reabilitat casa cu ajutorul unor meșteri din localitate botezand-o „Casa Naturală din Hăşmaş”. Meșterii i-au păstrat stilul şi toate elementele tradiţionale. Pentru tencuitul interior şi exterior au fost folosite aceleaşi materiale precum cele originale: lut, paie, balegă de cal, păr de capră sau cânepă. Recunoaşte că nu a fost o misiune uşoară, întrucât constructorii nu mai folosesc în prezent astfel de materiale. A păstrat în exterior ferestrele vechi, cu tâmplăria de lemn, iar în interior a montat termopane cu sticlă dublă.
La interior a pastrat tonul iar camerele le-a dotat cu paturi confecţionate manual, cu saltele din paie, în prezent fiind singura casă din Hăşmaş în care se mai poate dormi pe astfel de saltele.
În total, a investit aproape 16.000 de euro în reabilitarea și modernizarea casei Casa Naturală din Hăşmaş.
Iosif Mureşan se întoarce în satul natal la fiecare două-trei luni, împreună cu soţia, de naţionalitate germană, şi cu cei doi băieţi ai lor, de 13, și de 15 ani. Are unde sta si cu ce se mandri.
I-a făcut chiar şi pagină pe Facebook – Casa Naturală din Hăşmaş, Sălaj – unde postează fotografii ce surprind viaţa la ţară, precum şi evoluţia lucrărilor prin care construcţia a suferit o transformare spectaculoasă: