După ce naziștii au ars o sumedenie de cărți valoroase doar pentru simplul fapt pentru că erau considerate “ne-germane”, un om și-a luat asupra sa dificila misiune de a le căuta și a le păstra pe cele rămase pentru generațiile viitoare.
“Colecția este formată în principal din cărți care au fost publicate cu mult înainte de 1933, dar care apoi au devenit ca un ghimpe pentru naziști din diferite motive“, declară pentru BBC, Gerhard Stumpf, bibliotecar la Universitatea din Augsburg.
“Majoritatea cărților au autori evrei, altele au scriitori socialiști sau comuniști și autori anti-război care au experimentat ororile Primului Război Mondial“.
Din 1976 până la moartea sa în 2013, Georg P. Salzmann a strâns aproximativ 12000 de cărți interzise și arse de naziști pentru că erau “ne-germane”. Tatăl său, el însuși nazist, s-a împușcat în 1945, când Georg era încă adolescent.
Cunoscută sub numele de Biblioteca cărților arse, a fost vândută către Universitatea din Augsburg în anul 2009 iar astăzi este deschisă publicului. Bibliotecarul Gerhard Stumpf, descrie prima carte pe care a cumpărat-o Salzmann și ne relatează povestea unui autor care a fost martor la arderea cărților sale.
Conu Ticu/authenticmagazin.com