Trufele, denumite de cautatori si „diamantele pamantului”, datorita preturilor mari cu care sunt vandute pe piata, au inceput sa castige tot mai mult teren si in tara noastra.
Chiar daca sunt destul de greu de gasit, exista peste 1.000 de cautatori de trufe negre in Romania. Pentru unii dintre ei, ineditele ciuperci au devenit niste afaceri in adevaratul sens al cuvantului, profiturile ridicandu-se la circa 10.000 de euro intr-un singur sezon.
Pentru a afla mai multe despre ce inseamna sa cauti trufe in padurile din Romania am stat de vorba cu Sandu Alexandru, un tanar in varsta de 30 de ani din Sighisoara, pasionat de „diamantele pamantului” inca din anul 2003. Chiar daca primii ani au fost mai dificili, tanarul transilvanean reuseste in prezent sa isi vanda trufele culese la firme din Italia, Germania si chiar Statele Unite, cu preturi cuprinse intre 50 si 100 de euro pe kilogram.
„Eu am inceput sa ma ocup de acest lucru din 2003. Pot spune ca e un stil de viata pentru mine. La inceput, cel putin in primi 4-5 ani, cu greu poti obtine cu adevarat profit, pana gasesti locurile unde sa culegi, pana cand iti faci o retea de vanzare. In prezent eu ma ocup doar cu vanzarea si cautarea trufelor. Merg tot timpul anului, chiar si atunci cand nu prea gasim. Cel putin o data sau de doua ori pe saptamana, scoatem cainii la cautari”, povesteste, pentru stiriagricole.ro, Sandu Alexandru.
Intr-o zi buna de vara, atunci cand se gasesc cele mai multe trufe in paduri, tanarul transilvanean spune ca poate culege si 3 kilograme de trufe. In general, aceste ciuperci se gasesc in imprejurimea copacilor din padurile mai umede, pe o raza de 6-7 metri in jurul trunchiului. „Multi cred ca trufele se gasesc doar la radacina copacului sau ca acestea sunt lipite de radacini. Nu este asa. Trufele pot fi gasite pe o raza aproape la fel de mare ca si inaltimea arborelui”, mai spune Sandu Alexandru.
Sezonul de cules al trufelor se imparte in doua perioade. Prima parte este in vara, mai exact din iunie-iulie si pana la inceputul lunii august, atunci cand se poate gasi trufa de vara. De asemenea, o alta perioada buna pentru cautatorii de trufe este din septembrie pana in luna decembrie, atunci cand se poate gasi si trufa neagra de Burgundia (Tuber aestivum), una dintre cele mai apreciate ciuperci de acest tip.
In Romania se gasesc preponderent trufe negre, cele albe regasindu-se doar in padurile din zona Olteniei. Principalele soiuri de trufe negre identificate in tara noastra sunt: Tuber Aestivum Vitt (trufa de vara), Tuber Brumale (iarna), Tuber Macrosporum si Tuber Mesentericum.
Intr-un an bun, la sfarsit de sezon, cand trage linie, cautatorul de trufe din Transilvania spune ca reuseste sa castige intre 7.000 si 10.000 de euro, insa atrage atentia ca aceasta suma vine dupa multi ani de experienta.
„Pot spune ca acum, dupa mai bine de 12 ani de cand ma ocup de cautarea trufelor, reusesc sa am ani in care sa am un castig de 10.000 de euro. Insa nu in fiecare an se intampla acest lucru. De exemplu, anul acesta cred ca o sa am maxim 3.000 de euro. Nu am gasit cantitati prea mari. Nu trebuie uitate nici costurile pe care le ai. De exemplu, daca te duci des cu masina in padure, la circa 2 ani va trebui sa investesti si in ea. Dupa aceea mai este si combustibilul. Mai mult decat atat, preturile la trufe au scazut destul de mult in ultima perioada”, spune Sandu Alexandru.
Trufele se formeaza pe radacina sau in apropiere radacinilor unor specii de arbori precum stejarul, alunul, pinul sau fagul, la o adancime de aproximativ 10 – 15 cm. Datorita micorizelor trufei, aceasta se afla in simbioza cu arborele, imprumutand de la aceste gustul, mirosul si culoarea specifica. Pentru gasirea trufelor se folosesc in general caini special antrenati.
In opinia lui Sandu Alexandru, o problema des intalnita in aceasta ocupatie este ca multi cautatori de trufe aleg sa culeaga doar din zonele in care stiu sigur ca vor gasi, stricand intr-o forma sau alta habitatul respectiv. „Din pacate, din cauza castigului, unii cautatori nu mai cauta propriu-zis trufele, ci merg la sigur. Le aduna repede, iar acel loc nu mai are timp sa se regenereze. Eu cred ca la ora actuala exista circa 2.000 de cautatori de trufe in Romania”, apreciaza Sandu Alexandru.
Din cauza preturilor mari, cei care achizitoneaza trufele negre sunt in general restaurantele si magazinele de lux din strainatate. Trufele romanesti ajung asadar in Vestul Europei, in tari precum Italia, Germania si chiar Statele Unite. „Cele mai mari companii din lume vin sa cumpere de la noi. Exista cate un reprezentant al acestor firme la noi si cu ajutorul lor trufele sunt vandute in afara. Se cumpara in fiecare saptamana, deoarece trufele vechi nu mai sunt bune, nu mai au acel parfum”, explica Sandu Alexandru.
Anul trecut, compania Sabatino Truffles, unul dintre cei mai mari furnizori de trufe din lume, a vandut la licitatie, pentru suma de 61.000 de dolari, cea mai mare trufa alba din lume gasita pana in acest moment, cu o greutate de 1,89 kg. Trufele albe sunt cele mai rare si mai ravnite ingrediente alimentare din lume, acestea fiind gasite doar prin utilizarea cainilor special antrenati in nordul si centrul Italiei.
Care este regimul recoltării trufelor de pădure
Conform art. 17 din Legea nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, este interzisă culegerea fructelor de pădure fără acordul proprietarului.
Purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Bacău, inginerul Adrian Titianu, ne-a atras atenția că fructele de pădure sau ciupercile, de exemplu, dar și trufele, care sunt tot un soi de ciuperci comestibile, din clasa „ascomycete”, pot fi recoltate de o persoană numai în limita maximă de două kilograme, adică pentru consumul propriu. „Cel care vine cu câinele să caute trufe – a opinat Adrian Titianu – nu vine doar pentru două kilograme, ci pentru mai mult, pentru a le comercializa”.
Pentru cantități mai mari este nevoie de autorizarea din partea proprietarului de pădure.