Ai o masina noua dar dupa cateva spalari vopseaua s-a matuit, si-a pierdut aspectul de nou si in plus au aparut si cateva zgarieturi minore.
Sau ti-ai cumparat o masina second cu ceva ani in spate. Arata binisor dar ti-ai dori sa arate si mai bine fara sa scoti o mica avere din buzunar pentru a o revopsi. O modalitate de a obtine acest lucru, ieftin si rapid este sa supui masina unui polish profesional.
Oferta pentru o astfel de operatiune este destul de variata, de la spalatorii la service-uri si pana la persoane fizice, toti promit un singur lucru: faptul ca in urma unei polishari temeinice profesionale, masina ta va arata ca noua. Dar oare chiar asa este? Si daca da, cat te tine? Intai de toate…
Ce este polishul auto
Polisharea auto presupune “lustruirea” vopselei folosind o masina de polishat profesionala si o pasta abraziva de polish. Aceasta este o definitie scurta si putin incompleta deoarece lucrurile sunt ceva mai complicate de atat.
Pentru ca actiunea de polishare sa fie una cat mai reusita trebuie sa avem in vedere anumite aspecte. In primul rand trebuie sa identificam cu ce fel de vopsea este acoperita masina noastra. Sunt vopsele clasice, folosite in special la masinile mai vechi. Aceste vopsele se numesc vopsele 2k fara supralacuire. Mai pe intelesul tuturor sunt vopsele pe baza de intaritor, la care stratul de lac protector lipseste, luciul fiind dat de insasi stratul de vopsea.
Acest tip de vopsea rezista mai putin in timp sub actiunea mediului inconjurator: soare, vant, spalari agresive etc. Au tendinta de a crapa si a se decolora la soare si in special de la spuma activa din spalatorii. Se zgarie mai usor fiind mai “moale”.
De cealalta parte avem vopselurile cu supralacuire, moderne care pot fi metalizate intr-o infinita paleta de culori si efecte. Acestea sunt formate dintr-o vopsea de baza mata, peste care se aplica straturi succesive de lac. Partea finala pe care noi o vedem si o atingem este lacul si nu vopseaua. Fata de vopselele clasice acestea sunt mult mai rezistente la intemperii si chiar la zgarieturi. In functie de cantitatea de lac folosita si calitatea acestuia, masina noastra va arata ca noua mai mult timp si polishul aplicat va rezista sau va fi mult mai reusit.
Ce sunt zgarieturile
Zgarieturile sunt acele urme fine de la suprafata vopselei respectiv lacului care fac ca masina noastra sa arate nu tocmai placut. Acestea sunt de doua feluri. Zgarieturi fine de suprafata, rezultate din actiunea indelungata a vantului, a spalarilor repetate, urme de vegetatie, mici atingeri accidentale etc. si zgarieturi dure, adanci care pur si simplu penetreaza stratul de lac si de vopsea. Acestea din urma sunt cele mai rele deoarece NU POT FI SCOASE LA POLISH!
Cum imi evaluez singur masina
Inainte de a o duce la o polishare profesionala sau chiar inainte de a va apuca chiar dumneavoastra de aceasta operatiune, suprafata vopselei trebuie inspectata centimetru cu centimetru pentru a determina care sunt sansele de reusita ale unei polishari profesionale si pentru a evita chiar sa stricam mai rau decat sa reparam.
In primul rand masina trebuie sa fie curata si analizata la lumina zile. Pentru asta alegeti-va o zi insorita. Daca nu suntem siguri, prima si prima data ne asiguram ce fel de vopsea avem pe masina. Pentru acest lucru vom folosi un smilgher foarte fin cu granulatie P2000. Slefuim foarte usor intr-un loc ascuns. Daca pe smilgher ramane culoare atunci avem o vopsea clasica fara lac, daca ramane un praf alb atunci vopseaua este cu lac deasupra. Aceasta operatiune nu este necesara la vopselele metalizate, acestea au automat strat de lac protector. Trebuie sa ne asiguram si de faptul ca stratul de vopsea respectiv este destul de consistent. Masinile cu vopsea-lac foarte subtire nu pot fi polishate corespunzator existand riscul de a sparge vopseaua. ATENTIE! Daca nu sunteti sigur cum sa faceti asta cereti sfatul unui vopsitor profesionist.
Odata determinat tipul de vopsea trecem la inspectarea vopselei respectiv a caroseriei. Daca masina are suficient material pe ea dar este acoperita de zgarieturi fine, superficiale, de suprafata atunci cu siguranta un polish o va face sa arate ca noua. Zgarieturile vor fi eliminate in totalitate iar polishul, daca este aplicat corect, ne va proteja vopseaua multa vreme 1-2 ani cel putin.
Daca insa identificam portiuni cu zgarieturi adanci unde lacul si vopseaua au fost penetrate, uneori pana la stratul de grund si chiar pana la tabla, polishul nu ne mai poate ajuta. Acelasi raspuns este si in cazul in care gasim portiuni cu lacul sarit, lovituri “ciupituri” de la pietre si/sau portiuni cu rugina. Acele piese care sunt prea afectate de aceste defecte trebuiesc revopsite. Daca avem doar cateva piese care nu mai pot fi restaurate prin polishare, le revopsim si polisham restul caroseriei. Daca toate piesele sunt afectate profund (zgarieturi, lovituri, rugina, strat prea subtire de lac sau vopsea), atunci suntem nevoiti sa revopsim toata caroseria.
Cum se polisheaza corect
Polishul este clar mai ieftin decat o revopsire totala si uneori chiar partiala. Dar nici asa uneori nu este foarte ieftin. In functie de experienta meseriasului, materialele folosite, scule etc. pretul difera de la 200-300 pana la aproape 1200-1500 de lei. Aici conteaza cat de mult este afectata suprafata, cat de mare este masina si ce culoare are (vopselele de culoare inchisa sunt mai dificil de polishat).
Luand in considerare toate aceste aspecte putem lua decizia sa ne polisham singuri masina. ATENTIE! daca nu suntem siguri ce avem de facut atunci cel mai indicat este sa mergem la un specialist. O polishare defectuoasa poate strica iremediabil stratul de vopsea-lac.
Daca luam insa aceasta hotarare trebuie sa ne inarmam cu multa rabdare, atentie si putere de munca. Polisharea in functie de culoare, suprafata afectata si marimea masinii poate fi uneori extrem de solicitanta din punct de vedere fizic. Poate dura de la cateva ore pana la 1-2 zile.
Pentru a trece la treaba avem nevoie de urmatoarele:
- Smilgher cu granulatie fina si foarte fina.
- Banda mascare (scoci hartie)
- Masina de polishat profesionala.
- Bureti pentru polish: unul pentru pasta abraziva cu o duritate ridicata, unul pentru pasta fina mai moale, unul pentru efectul de holograma si un burete pentru ceara finala.
- Pasta abraziva de polishat, pasta fina de polish, pasta pentru efectul de holograma si ceara profesionala. (Toate acestea se gasesc de la diferiti producatori in magazinele de profil)
- Carpe speciale din microfibre
ATENTIE! Niciodata nu ne apucam de polishat caroseria unei masini in soare sau afara. Aceasta operatiune trebuie facuta obligatoriu intr-o incapere curata, bine luminata si fara praf. Poate fi si un garaj.
Dupa ce am stabilit ce fel de vopsea avem si ce fel de zgarieturi avem ne apucam de treaba. Daca vopseaua este cea clasica, fara lac, cu defecte minore, polishul trebuie sa fie mai putin agresiv.
Intai de toate masina trebuie sa fie spalata, curata si perfect uscata. Acoperim cu banda de mascare toate elementele pe care nu dorim sa le polisham (chedere, ornamente din plastic, manere etc.)
Smilgheruim FOARTE usor suprafetele zgariate sau in unele cazuri polisham direct. Pentru asta vom folosi direct buretele si pasta abraziva. Pornim masina la o turatie moderata aplicam pasta de polish pe o suprafata aproximativ de doua palme si polisham cu masina pana pasta dispare complet iar vopseaua incepe sa straluceasca.
Trebuie avuta mare atentie la presiunea exerciata asupra masinii si sa nu incingem foarte mult vopseaua. Daca pe burete ne ramane culoare nu trebuie sa ne speriem dar nici sa insistam prea mult intr-un loc pentru a nu subtia foarte mult vopseaua. Acest lucru este valabil si la vopselele cu lac.
Atentie foarte mare la muchii si margini. Acestea se pot deteriora foarte usor daca nu suntem foarte fermi in miscarile noastre.
Dupa pasta abraziva aplicam un al doilea strat constand intr-o pasta de polish mai fina cu un burete mai putin agresiv. Acest strat are rolul de a scoate microzgarieturile lasate de pasta abraziva.
Penultimul strat este dat de pasta antiholograma care are rolul de a uniformiza suprafata de asa natura incat sa scoata ultimele urme de polishare.
Ultima operatiune este data de aplicarea unui strat protector de ceara profesionala.
Masina se sterge dupa fiecare strat obligatoriu cu lavete speciale din microfibre pentru polish.
ATENTIE! Daca nu sunteti siguri si nu detineti experienta necesara este OBLIGATORIU sa apelati la un polishator profesionist! In caz contrar va puteti distruge vopseaua masinii iremediabil! Vă asumați întreaga responsabilitate pentru modul în care alegeți să utilizați aceste informații.