Se apropie iarna și trebuie să-ți schimbi cauciucurile dar nu știi ce să alegi? Ai vrea d’alea speciale de iarnă dar și în buzunare să mai rămână ceva. Pai nu prea se poate. Ori una ori alta.

O variantă ar fi cauciucurile, așa zise “all season” – toate anotimpurile. Aici economia este evidentă. Ai o singură pereche de cauciucuri cu care poți rula atât vara cât și iarna. Și nu doar atât. Economisești deasemenea și bănuții de o a doua pereche de jante plus manopera la vulcanizare și spațiul de depozitare pentru 4 roți complet echipate (mai ales dacă stai la bloc).

Sunt bune aceste cauciucuri all season?

Orice om normal la cap își pune întrebarea: or fi bune de ceva sau dau banii aiurea? Deși diferențele dintre cauciucurile speciale de iarna-vara și cele all season sunt evidente, noi vom răspunde doar prin prisma propriei noastre experiențe.

Ca să reluăm pe scurt, diferențele esențiale dintre cauciucul de iarnă și cel de vară sunt de compoziție chimică a materialului din care sunt realizate și cel legat de profilul anvelopei. Cel de vară are un material care îl face rezistent la temperaturi înalte, adică este mai rigid iar profilul este unul ce permite evacuarea apei cu puține crestături ce permit o înaintare rapidă fără a opune prea multa rezistență.

Cel de iarnă este cum se bine subînțelege, opusul celui de vară. Are un material mai moale ce îi permite să nu devina rigid la temperaturi joase și un profil special cu crestături adânci și largi care îl fac să “muște din zăpadă”.

Anvelopa all season este undeva la jumătate între cele două. Merge și vara și iarna.

De care să-mi iau

cauciucuri all seazon1

Răspunsul este simplu: de care ai bani. Dacă în garaj ai ultimul răcnet de bmw x5 și nevasta ultimul audi Q8, iar odrasla merge la facultate cu un seria 3 din 2017, atunci nu cred că te mai interesează care ce și cum. Evident apelezi la specialiști care îți vor spune că e musai să ai cauciucuri speciale de iarnă și de vară. Noi nu îi contrazicem.

Dar ce te faci când, ca majoritatea românului, ai și tu un logan cinstit sau măcar un passat din 2004-2007 și te-ai săturat de cauciucuri second care te lasă iarna în drum, iar în buzunarele tale sunt ceva bănuți dar nu îndeajuns cât să acopere și cheltuielile casei și luxul de a avea două perechi de jante cu cauciucurile aferente?

Îți zicem noi. Pui cauciucuri all season. Subsemnatul autor, poartă astfel de anvelope de ani de zile. Nu am rămas nici măcar o zi înzăpezit dimineața în drum spre serviciu și credeți-mă pe cuvânt când vă zic că am prins troiene demne de cartea recordurilor. Vara am rulat cu ele foarte bine cu viteză maximă. Au puțin zgomot de rulaj dar nu e unul care să deranjeze atât de tare, iar după o vreme nu mai bagi de seamă.

Iarna următoare le-am făcut rocada cele de pe spate au ajuns pe față. Nu se tociseră mult dar așa am considerat că este bine. Manoperă zero – sunt zgârcit – mi le-am schimbat singur în spatele blocului cu ajutorul unui cric, un suport separat și o cheie de roți. Totul a durat 40 de minute și două doze de bere.

În concluzie, dacă dispuneți de buget este recomandat să folosiți anvelope cu profil specializat anotimpului. Dacă bugetul dvs. este unul nu prea generos, dar doriți să circulați în siguranță și conform legii, atunci alegeți anvelope all season fără probleme.

Nu mergeți pe varianta reșapate și în niciun caz cele second (unii le aruncă de stricate și noi le luăm de bune?). Diferența de preț este oricum mică, le poți lua deformate existând riscul apariției de trepidații la viteze mari (ceea ce ne strică articulațiile responsabile cu direcția) și cum am auzit “pe surse”, unii samsari de anvelope second, “adâncesc” profilul pentru a părea “ca nou”. Acest ultim lucru ne expune la pericolul unei explozii la viteze mari, prin subțierea cauciucului în mod voit.

În funcție de kilometri parcurși, viteza de deplasare, anvelopele all season, se vor uza ceva mai repede față de cele dedicate, dar își vor face treaba cu brio. Bineînțeles că trebuie să vă adaptați și viteza la condițiile meteo. Aceste cauciucuri “bune la toate”, au totuși niște limitări, dar nu atât de pronunțate. Dacă ai un stil de condus preventiv, atunci suntem de părere că nu ar trebui să îți faci griji cu astfel de anvelope.

autor Conu Ticu/authenticmagazin.com