Ceapa (Allium Cepa) este una din legumele cultivate de către oameni din cele mai vechi timpuri, ceea ce face ca originea sa să fie mai puțin precisă.

Conform anumitor documente ce aparțin unor exploratori, se crede că regiunea de origine a cepei este undeva în centrul Asiei.

Ceapa este o plantă vivace cu o cultură bi anuală. Este un aliment apreciat încă din antichitate pentru calitățile sale terapeutice, tonice şi anti-infecţioase, fiind considerat un factor de sănătate şi longevitate.

Cum creștem o ceapă mare și frumoasă

Pentru cultura de ceapă se alege un teren potrivit, nu tocmai negru dar nici putred de tot, bine arat sau săpat și nivelat.

Înainte de a se semăna sau răsădi ceapa, pământul trebuie mărunțit foarte bine, având grijă să înlăturăm toate pietrele și resturile de buruieni.

Pentru producția cepei avem mai multe feluri de culturi: O cultură direct pe loc care se face în primăvară, o a doua se seamănă în rânduri strânse pentru a obține arpagicul, care se conservă pe timpul iernii pentru a fi răsădit în primăvară și o a treia cultură se seamănă sau răsădește în toamnă.

Ultima este mai puțin folosită, datorită gerului și a frigului din timpul iernii.

Înmulțire cepei prin semințe se face primăvara. Sămânța se îngroapă ușor cu grebla, după care se împrăștie pe suprafața locului un strat ușor de paie descompuse sau în stare de putrezire.

Prin acest procedeu planta trebuie răsădită la o distanță de 10 cm pe sens pentru un rod bun.

Trebuie să ne ferim a utiliza gunoi putred de tot, deoarece în acest caz nu ar mai răsări și ar putrezi în pământ.

Cultura prin arpagic este însă cea mai răspândită. În primăvară imediat ce s-a topit zăpada și pământul se poate cultiva, se ară pentru o cultură mai întinsă sau se sapă pentru culturile pe spații restrânse.

După ce s-a pregătit pământul cum am arătat mai sus, se trasează linii orizontale și verticale la o distanță de 20 de cm una de alta.

Arpagicul se așează cu mâna în pământ la fiecare încrucișare. Pentru a-l dezinfecta acesta poate fi ținut 10 minute în soluție de permanganat de potasiu.

Cultura de ceapă poate fi însoțită de un rând de morcov. Acesta alungă musca cepei și invers.

Pe timpul verii ceapa nu se udă excesiv. Pentru a preveni evaporația accelerată se taie frunzele verzi de la jumătate, astfel facilitând dezvoltarea bulbului.

Ceapa trebuie trebuie săpată odată sau de două ori pe vară iar buruienile plivite, deoarece acestea din urmă opresc dezvoltarea cepei.

Recoltarea se face imediat ce foile încep a se usca puțin. Ceapa se recoltează prin smulgere ușoară. Se lasă apoi la soare una sau două zile pentru a se zvânta.

Image by Mabel Amber from Pixabay

Cum păstrăm ceapa mai mult timp

Ceapa se pune fie pe funii împletite sau în saci din plasă care permit aerarea.

Ceapa se conservă mult timp dacă este bine îngrijită. Trebuie depozitată în locuri aerisite și ferite de umezeală.

Pentru a evita încolțirea, trebuie să o ferim de lumină așezând-o într-un loc întunecos.

Un alt lucru bun de știut este faptul că sămânța de ceapă își conservă calitățile germinative între 2 și 7 ani iar timpul de încolțire este de șase zile.

Împarte acest articol cu prietenii tăi dacă ți-a plăcut. Iți mulțumim!

Ticu/authenticmagazin.com