Dacă îți dorești să ai succes și să ai interacțiuni minunate cu oamenii din jurul tău nu ai la dispoziție decât 2 variante: fie ești o persoană cu încredere de sine, fie ești pe cale să devii una, crede psihologul Angela Nuțu. Încrederea de sine se construiește pas cu pas, fiecare victorie personală și fiecare experiență nouă de învățare jucând un rol crucial în acest demers.

Mai mult decât atât, cunoscutul psiholog afirmă că, indiferent de experiențele negative din trecut care ți-au știrbit din stima de sine, poți lucra activ la a îți îmbunătăți încrederea în forțele proprii și implicit situația personală.

Dacă vrei să fii încrezător, trebuie să pășești în mod conștient în afara zonei de confort, să începi să ai inițiativă și să cauți experiențe noi. În acest fel vei obține cunoaștere și vei descoperi care îți sunt limitele și cum le poți depăși. Ajungi să înțelegi mai multe despre ceilalți dar și despre tine, lucru care te va face să îi iubești și să îi accepți atât pe ceilalți cât și pe tine însuți”, explică Angela Nuțu, vicepreședintele Asociației Române de Hipnoză.

Angela Nutu

Angela Nutu, vicepreședintele Asociației Române de Hipnoză

Expertul crede că încrederea de sine se știrbește deoarece avem tendința de a face 5 greșeli esențiale:

1. Îți pasă prea mult de părerea celorlalți și te jignești singur.

“Trăim în societate și suntem în consecință supuși în mod automat judecății celorlalți. De cele mai multe ori este însă o judecată fără valoare pentru că de multe ori părerile negative pe care le primim nu sunt critici constructive și oneste din care să putem extrage ceva. Mulți oameni își proiectează propriile frustrări și nu ai niciun motiv pentru care să lași acele frustrări să ajungă în sistemul tău.

Nu te raporta atât de mult la feedbackul negativ pe care îl obții pentru că există riscul să nu mai poți ieși decât cu greu din filmul respectiv. Nu te învinovăți și nu te desconsidera în fața unei (relative) nereușite. Și în niciun caz nu te lăsa pradă așteptărilor celorlalți de la tine, gândește cât mai independent, prețuiește-te și iubește-te. Nu depinzi de părerea nimănui și nici nu ai nevoie de aprobare.

Învață să nu te autojignești sub nicio formă, ci din contră: ai grijă de tine și încurajează-te, repetă-ți că ești minunat și că vei reuși! Ia acest mic exercițiu în serios, subconștientul este foarte receptiv la mesajele de încurajare. Arată-i că te iubești!”, afirmă psihologul Angela Nuțu.

2. Pierzi prea mult timp cu lucruri neimportante și le amâni pe cele importante.

“Cu toții avem nevoie să alternăm perioade de muncă și de efort intens cu perioade mai liniștite de relaxare și chiar leneveală. Însă dacă vrei să ai încredere în tine va trebui să faci eforturi să construiești această încredere. Unul din cele mai bune moduri în care poți face asta este să înveți lucruri noi și să le perfecționezi pe cele pe care le știi deja.

Cunoașterea este asociată cu încrederea în sine și nu este un secret de ce: cu cât știi mai multe lucruri dintr-un anumit domeniu cu atât mai sigur ești de cunoștințele și de expertiza ta. Oamenii de succes, artiștii, liderii și antreprenorii sunt specialiști în domeniul lor de activitate și și-au construit încrederea de sine pe baza acestui lucru. Gândește-te de 2 ori data viitoare înainte să procrastinezi, poate ar fi mai bine să folosești timpul respectiv ca să citești, să practici un sport sau să te înscrii la un curs practic dintr-un domeniu care te interesează.

Fiecare victorie mică pe care o obții contribuie la creșterea încrederii de sine. Călătoritul ajută și el pentru că va aduce cu sine situații noi și va trebui să interacționezi cu oamenii. Înveți să te descurci ceea ce îți va da încredere plus că îți extinzi orizonturile și afli o grămadă de lucruri noi”, explică specialistul.

3. Trăiești în mod constant în trecut.

“Chiar dacă te gândești numai la lucrurile bune tot nu e indicat să petreci prea mult făcând acest lucru pentru că prea multă visare te poate împiedica să acționezi. Din păcate tendința nu este să rememorăm lucrurile bune, ci fix invers: experiențele negative și eșecurile sunt mai bine întipărite. Ce s-a întâmplat în trecut rămâne acolo și nu mai poți schimba nicio decizie pe care ai luat-o sau anula ceva ce s-a întâmplat deja.

Concentrează-ți cel mai mult atenția asupra prezentului și trăiește-l cât poți de bine, cu încredere și speranță. Dacă ai avut parte de experiențe negative în trecut sau dacă regreți anumite lucruri pe care le-ai făcut sau nu le-ai făcut atunci trebuie să cauți o modalitate să te eliberezi. Regretele, sentimentele de vinovăție și de eșec pe care le porți cu tine îți consumă din încrederea de sine și te fac să reacționezi cu neîncredere la situații noi și să eviți anumite lucruri sau tipuri de interacțiune.

Persoanele care au încredere de sine știu că viața nu este mereu corectă și că nu întotdeauna lucrurile vor merge conform așteptărilor lor. Este o lecție prețioasă și e bine să știi că nu poți avea controlul dar că asta nu înseamnă că modul tău de a reacționa nu este salvator. O atitudine pozitivă și educarea optimismului pot face minuni pentru încrederea ta în forțele proprii”, este de părere psihologul Angela Nuțu, vicepreședintele Asociației Române de Hipnoză.

4. Îți pui bariere și îți găsești scuze.

“Evaluează-ți cu atenție stilul de viața și identifică ce obiceiuri sau comportamente au un impact negativ asupra ta. Acestea nu îți sunt deloc folositoare și nu te lasă să te bucuri de viață. Atunci când ești în armonie cu tine însuți/însăți acest lucru se vede. O personalitate strălucitoare și pozitivă îți crește stima de sine pentru că îți va fi mai ușor să ai încredere în oameni, să încerci experiențe noi și să te dezvolți”, explică psihologul.

5. Nu faci ceea ce simți de teamă să nu-i rănești pe cei din jur.

“O metodă sigură și rapidă de a-ți distruge încrederea de sine. În primul rând, pentru că ajungi într-un moment în care nici tu nu mai știi ce vrei. Obișnuit să le faci pe plac celor din jur și să te ridici la așteptările lor, îți pierzi propriile repere și valori. În plus, a nu face ce simți generează frustrări și regrete.

Sentimente care ne împiedică să ne cunoaștem și să ne împlinim propriul potențial. Ce aleg oamenii să creadă despre faptul că tu faci ce simți este exclusiv alegerea lor. Se pot victimiza sau pot înțelege că ai libertatea să-ți urmezi fericirea. Ca și ei”, ne îndeamnă psihologul Angela Nuțu, vicepreședintele Asociației Române de Hipnoză.