Noi specii de viețuitoare marine transparente au fost descoperite în abisurile Oceanului Pacific.
Partea de jos a gropii Atacama din Oceanul Pacific, este complet lipsită de lumină și inregistreaza o temperatura cu puțin peste 1 ° C. Mii de metri cubi de apă apasă cu putere pe aceasta zonă. Acest mediu extraterestru s-a dovedit a însemna “acasă” pentru niște creaturi bizare descoperite recent.
O echipă internațională de oameni de știință din 17 țări diferite a cercetat recent trei specii noi de pești de adâncime, toți aparținând familiei Snailfish, care trăiesc în adâncurile întunecate ale gropii Atacama, un șanț oceanic în largul coastei Peru și Chile. Temporar, ciudatele creaturi marine au fost numite dupa culori: “Snailfish roz, albastru și purpuriu de Atacama”.
Imaginile incredibile (de mai jos) din adâncurile șanțului Atacama arată o bandă din această specie asemănătoare fantomelor care se hrănesc cu momeală, alături de niște izopode cu picioare lungi, cunoscute sub numele de munnopside.
Aceste vietuitoare ale adâncurilor întunecate fac parte din familia Liparidae și nu se conformează imaginii stereotipice preconcepute despre cum ar trebui să arate un pește de adâncime.
“Există ceva, care le permite să se adapteze la această adâncime, acolo unde viața practic nu ar trebui sa existe. Ciudatele creaturi se afla dincolo de raza de acoperire a altor pești, nu au concurenți și nici prădători “, a declarat Dr. Thomas Linley, expert în pești de adâncime de la Universitatea Newcastle, pentru ncl.ac.uk
“Structura lor gelatinoasă denotă că sunt perfect adaptați pentru a trăi la presiuni extreme și, de fapt, cele mai grele structuri din corpul lor sunt oasele din urechea lor interioară care le dau echilibru și dinții. Fără presiunea extremă și frigul de la acea adâncime care practic le susține trupurile, ele sunt extrem de fragile și se topesc rapid când sunt aduse la suprafață.”
Creaturile de mare adâncime au fost descoperite folosind un lander submersibil înarmat cu camere HD și niște momeală. Pentru a vă oferi o perspectivă asupra adâncimii acestor locuri întunecate trebuie să precizăm faptul că este nevoie de până la patru ore pentru ca aparatul să coboare pâna pe fundul mării, care este de aproape 11 000 de metri adâncime în unele zone. Apoi așteaptă peste 12 ore pentru ca viețuitoarele să ia urma la momeală și să se adune.
Un moment remarcabil a fost acela când, echipa a reușit să prindă un specimen și să-l aducă la suprafață. Din moment ce “peștele” este aproape asemănător unui jeleu și nu are niciun suport structural, el tinde să “explodeze” atunci când este adus la presiuni mai mici la suprafața apei. Din fericire, captura echipei a reușit să rămână într-o stare stabilă. Cu ajutorul Muzeului de Istorie Naturală din Londra, cercetătorii au păstrat vietatea și sunt acum în proces de descriere științifică.