Lătratul câinilor conţine informaţii de mare importanţă, care sunt înţelese nu doar de ceilalţi câini, dar, parţial, şi de oameni. În anul 2005, un grup de oameni de ştiinţă a arătat că oamenii pot spune dacă un câine este bucuros sau agresiv doar auzindu-i lătratul.
Aceiaşi cercetători au realizat recent un nou studiu, arătând cum comunică între ei câinii prin lătrat. Este primul studiu asupra vocalizărilor câinilor realizat în mediul normal de viaţă al acestor animale – gospodăriile oamenilor.
Câinii deosebesc lătratul câinilor pe care îi ştiu de cel al câinilor străini şi răspund diferit la fiecare dintre aceste categorii, au arătat specialiştii, într-un articol publicat în Applied Animal Behaviour Science.
Potrivit Science AAAS, ei au folosit înregistrări realizate în două situaţii diferite: când câinele care lătra era singur şi când lătra la un străin oprit în dreptul gardului curţii în care trăia câinele.
Când auzeau lătrând un câine străin, câinii testaţi stăteau, în general, mai aproape de poarta curţii şi un timp mai îndelungat decât atunci când auzeau lătratul unui căţel cunoscut.
Dar, când auzeau un câine necunoscut şi singur, câinii rămâneau aproape de casă şi departe de poarta curţii.
De asemenea, se deplasau mai aproape de casă când auzeau un câine cunoscut şi lătrau mai des ca răspuns la lătratul unui câine străin.
Aşadar, câinii nu fac gălăgie pur şi simplu, cum cred unii oameni, ci sunt realmente atenţi la ceea ce comunică alţi câini şi extrag informaţii detaliate din lătrăturile acestora.