Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din România. Situat în masivul Ciomatu,  județul Harghita, pe malul stâng al Oltului, în apropiere de localitatea – stațiune Tuşnad.

Lacul a luat naștere pe fundul unui vulcan stins, numit Ciumatu Mare din masivul vulcanic Puciosu. În apa acestui lac nu există oxigen, motiv pentru care aici nu trăieşte nicio vietate. Puritatea apei din lac se apropie de aceea a apei distilate, cu numai 0,0029 ml minerale.

Lacul își completează apele numai din precipitații, el neavând izvoare.

Poate prevesti vremea

Localnicii spun că lacul poate prevesti vremea, în funcţie de mirosul emanat prin fisurile formate în muntele vulcanic. Lacul emană un miros puternic înţepător, atunci când urmează o furtună, iar dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci vremea va fi frumoasă.

În realitate acest fenomen are și o explicație științifică. În munte se desfășoară încă o activitate post-vulcanică, sensibilă la orice schimbare a presiunii atmosferice.

Când presiunea atmosferică scade, gazele, precum bioxidul de carbon și sulful, urcă spre suprafață și inundă fisurile cu un miros înțepător, semn că vine ploaia.

lacul Sfânta Ana

Lacul Sfânta Ana. Foto: Várkonyi Tibor/wikipedia.org/CC BY-SA 4.0

Legenda lacului

Doi tineri trebuiau să se căsătorească. Fata, pe nume Ana, care urma să devină soție, nu dorea acest lucru deoarece părinții o obligau să se căsătorească numai pentru a pune mâna pe averea tânărului, care era destul de necioplit în ale măritișului.

În seara nunții, mireasa a fugit și s-a aruncat în acest lac, trupul ei neînsuflețit nefiind găsit nici în ziua de astăzi. Din această cauză lacul poartă numele acelei fete. În fiecare an, de hramul Sf. Ana, lacul este sfințit de către mitropolie.

Lângă lac se află o capelă romano-catolică cu hramul Sfintei Ana.