Secu este un mic sătuc minier din județul Caraș-Severin ce aparține de municipiul Reșița. Situat la aproximativ 7 km de Reșița în apropierea satului Cuptoarea formează împreună cu acesta comuna Cuptoarea-Secul.
Potrivit unui recensământ din anul 2002 în sat mai sunt aproximativ 485 de locuitori.
În anul 1795 în zona Cuptoarea – dealul Secu s-au descoperit cărbuni, iar odată cu începerea scoaterii cărbunilor din mină s-a înființat și prima colonie minieră din zonă cu numele de Secu.
Întemeietorul micului sătuc minier poate fi considerat pe drept, reșițeanul Herglotz Georg, primul arendaș al exploatării cărbunilor care a deschis galeriile Ion Nepomuk (dupa Sf. Ion Nepomuk din Slovacia) și Sf. Gheorghe din valea Râului Alb. Dealul cu mina purtându-i și astăzi numele, se numește “Dealul Herglotz”.
Exploatarea cărbunilor s-a realizat cu mineri străini aduși din Austria – provincia austriacă “Steiermark”, din Cehia – regiunea “Zips”, Slovacia și Italia.
În 1862 a devenit o unitate administrativă nouă cu denumirea de Cuptoarea-Secul (Kuptore-Szekul în l. maghiară) prin alipirea coloniei miniere Secu la satul Cuptoarea. Din 1918 se numește Secul după ce întâi s-a numit Szekul.
Apeductul de la Secu, de lângă Reșița, este o impresionantă construcție inginerească, care a fost ridicată în perioada 1868 – 1870.
Îndrăzneața construcție este formată dintr-un jgheab metalic foarte robust înălțat pe cinci stâlpi metalici zăbreliți extrem de rezistenți realizați, când te gândești la vechimea lor.
Pentru a vă face o idee asupra semeței construcții trebuie să vă imaginați că apeductul “plutește” în aer deasupra văii râului Secu pe o lungime de 210m iar înălțimea maximă este de 50 m.
Prin Apeductul de la Secu curge apă din lacul Secu spre orașul Reșița. Pe lângă apeduct trece și o linie de cale ferată minieră , foarte îngustă, cu aceiași vechime.
Dacă până aici Apeductul de la Secu nu v-a impresionat cu dimensiunile sale formidabile, cu siguranță veți rămâne surprinși să aflați că deși este o construcție metalică ce dăinuiește de aproape un secol și jumătate, nu pierde nicio picătură de apă.
Un record demn de invidiat chiar și de către inginerii construcțiilor actuale, moderne și tehnologizate, nu-i așa?
În 2014 timișoreanul Flaviu Cernescu, un amator de sporturi extreme, a uimit presa britanică, după ce a străbătut cu succes Apeductul de la Secu, pe toată lungimea sa de 210 metri la amețitoarea înălțime de 50, mergând în echilibru pe balustrada îngustă a apeductului, fără a fi asigurat.
Pentru ca dificultatea să fie şi mai mare, Flaviu Cernescu a efectuat și câteva jonglerii cu mingii de tenis în timp ce străbătea bara îngustă a apeductului în zona cea mai îńaltă.
Atenție imagini nerecomandate cardiacilor! NU încercați așa ceva dacă ajungeți să vizitați apeductul!
Iată și alte imagini ce surprind apeductul în toată splendoarea sa, postate pe youtube de către alți turiști care s-au încumetat să-l traverseze:
Împarte acest articol cu prietenii tăi dacă ți-a plăcut. Iți mulțumim!
Ticu/authenticmagazin.com