Buckfast un vin consumat nu pentru gustul său, ci mai degrabă pentru senzația dată de ingerarea unui întreg lot de cofeină și băutură simultan.
Fiecare sticlă de 750 ml din această licoare conține 15% alcool și echivalentul de cofeină pentru aproximativ 8 cutii de cola. Buckfast vândut în Irlanda are o cantitate de cafeină aproximativ egală cu o cafea espresso puternică (60 mg / 100 ml) și mai mare decât Red Bull (32 mg / 100 ml), în timp ce Buckfast vândut în Regatul Unit are o cafeină conținut aproximativ egal cu ceaiul negru puternic (25mg / 100ml).
Scoțienii descriu vinul roșu dulce ca având un gust și o aromă ciudată formată dintr-un amalgam de fructe și medicamente pentru tuse.
Poate chiar mai interesant decât aroma ciudatei băuturi sunt cei mai mari fani ai acesteia. Buckfast, sau “Buckie”, cum mai este denumit vinul cu cofeină, s-a dovedit a fi extrem de popular în rândul criminalilor scoțieni.
Scoțienii consumă Buckfast de zeci de ani, cele mai vechi reclame pentru el datând din anii 1930, în magazinele de vinuri din Dundee.
Inițial, Buckfast a devenit popular datorită așa-numitelor sale proprietăți medicinale. Apreciată ca un tonic, licoarea era vândută în farmacii oricând, în timp ce alte mărci de alcool erau disponibile doar în perioadele de timp indicate în timpul săptămânii și deloc duminica.
Vinul tonic a fost făcut pentru prima dată în anii 1890. Acesta a fost inițial vândut în cantități mici ca un medicament care folosea sloganul “Trei păhărele mici pe zi, pentru sănătate și sânge plin de viață”
Băutura nu a prins la public drept una tonică și sănătoasă precum i se făcea reclamă, dar prețul accesibil de numai 7 lire a ajutat-o să câștige niște fani pasionați. De la sfârșitul anilor 1970, Buckfast a câștigat o nouă reputație, devenind cunoscută ca băutura preferată de criminali sau “neds”, un termen clasic pentru huliganii locali din locuințe cu venituri reduse.
Deși nu este popular în rândul populației scoțiene generale, Buckfast reprezintă mai puțin de jumătate din procentul total al vânzărilor de alcool, peste 40% din deținuții de la închisoare chestionați de serviciul de la închisoarea scoțiană au raportat că au consumat o cantitate din această băutură înainte de a comite ultima infracțiune.
În Scoția, Buckfast este asociat cu consumatorii de băuturi care sunt predispuși la comiterea unui comportament anti-social atunci când sunt beți, în special cei cu vârsta sub 18 ani. Mai mulți politicieni scoțieni și activiști sociali au identificat vinul Buckfast Tonic ca fiind în mod special responsabil pentru crimă, dezordine și depravare socială generală în aceste comunități.
Cel mai surprinzător lucru despre Buckfast, ținând cont de proasta reputație, este faptul că este produs de călugări. Vinul parcurge un drum lung de sute de kilometri până în Scoția tocmai de la mănăstirea Buckfast Abbey din Devon, una dintre ultimele ordine ale călugărilor benedictini din Regatul Unit.
În 1927, mânăstirea și-a pierdut permisul de a vinde vin. Ca urmare, starețul a permis comercianților de vin să distribuie în numele mănăstirii. În același timp, rețeta a fost schimbată ca fiind mai puțin un medicament și mai mult un vin.
Călugării, la rândul lor, nu-și asumă nicio responsabilitate pentru conexiunea cu preferințele condamnaților. Aceasta, spun ei, este pur și simplu o parte comună a sărăciei. Și dacă nu ar bea, ar face altceva. Chiar de nu recunosc călugării, fanii “înrăiți” ai băuturii, contribuie major la menținerea vânzărilor puternice.
Realizat azi printr-o licență acordată de mănăstire, vinul este distribuit de J. Chandler & Company în Regatul Unit și Richmond Marketing Ltd în Irlanda. Se bazează pe o rețetă tradițională din Franța. Distribuitorul vinului a raportat vânzări record de 43,2 milioane de lire sterline în martie 2017.
Conu Ticu/authenticmagazin.com