Antarctica, continentul înghețat situat la Polul Sud, reprezintă și azi un paradis neatins pentru oamenii de știință.

Aici NASA se pregătește pentru viața de pe Marte. Mai mult de 1.000 de oameni de știință locuiesc acolo în diferite tabere din deșertul înghețat, unde temperaturile scăzute ajung și la -90C.

Cercetarea lor, care include printre altele foraje de mare adâncime în zăpadă pentru a obține probe de miez de gheață, a fost esențială pentru a dovedi efectele schimbărilor climatice de pe continent.

Filmul documentar “Secretele Antarcticii” explică de ce Antarctica este terenul de testare perfect pentru a studia încălzirea globală.

Naratorul documentarului afirmă: “Numai în decursul ultimului deceniu, temperaturile în creștere au făcut ca porțiuni imense din gheața de pe coastă să se rupă și să se desprindă de continent.

Cercetătorii regiunii polare se tem că acest lucru ar putea fi doar începutul unei reacții în lanț.

“Au mai existat până acum perioade în care Antarctica s-a topit? Acest lucru se pare că această echipă internațională de geo-detectivi dorește să-l afle”

“Pentru a obține o imagine mai precisă a viitorului Antarcticii, ei intenționează să foreze adânc pentru afla răspunsuri din trecut”.

Documentarul explică detaliat modul în care zona a fost odată parte dintr-un continent mult mai mare.

Naratorul: “Antarctica nu a fost întotdeauna acoperită de gheață, acum 160 milioane de ani ea făcea parte dintr-un super continent imens, apropiat de ecuator.”

“În acel moment, Pământul era mult mai cald decât astăzi, iar dovezile fosile sugerează că această masă uriașă de teren era un habitat tropical al dinozaurilor. În cele din urmă, super continentul s-a desprins și Antarctica s-a deplasat spre sud.”

“Pe măsură ce Pământul devenea tot mai rece, nivelele de dioxid de carbon și curenții oceanici au răcit și mai mult continentul izolat.”

“Aproximativ 34 de milioane de ani în urmă, gheața a început treptat să se formeze și a fost nevoie de milioane de ani ca să ajungă în cele din urmă într-o stare de înghețare profundă”.

Totuși, acest îngheț profund a permis ca fosilele plantelor să rămână complet intacte iar acum  că se topește, cercetătorii pot privi în trecut.

Allan Ashworth, de la Universitatea de Stat din Dakota de Nord, a arătat spectatorilor o frunză perfect intactă. “Uite, o frunză care a căzut în nămol acum 20 de milioane de ani. Asta ar putea fi cea mai bună fosilă pe care am găsit-o până acum”, a afirmat cercetătorul.

fosila intacta

Fosila unei frunze vechi de 20 de milioane de ani perfect intactă. Captură imagine documentar Nova

În aceeași serie, o mostră în vârstă de 15 milioane de ani a fost adusă la suprafață după ce echipa Antarctic Drilling Project (ANDRILL) a săpat 440 de metri sub gheață.

Geologii au reușit să aducă la suprafață un miez de gheață lung de aproape 4 metri, încastrat într-un capac de protecție pe care l-au transportat cu grijă în laboratorul unde urmează să fie examinat.

Oamenii de știință: “Această descoperire valorează mai mult decât aurul!”

Când în final au deschis mostra au rămas stupefiați să constate că aceasta se afla într-o stare perfectă de conservare.

“Aceste mostre de nămol și rocă sunt mai valoroase decât aurul, deoarece fiecare nucleu este ca o mașină a timpului.”

“În prezent, am ajuns până la adâncimea de 440 de metri, care reprezintă aproape jumătate de kilometru  în adâncime. Miezul de gheață adus la suprafață corespunde cu cel puțin 15 milioane de ani în urmă, când Antarctica era încă caldă.”

“Pe măsură ce sunt recuperate nucleele de gheață, fiecare secțiune este tăiată longitudinal, radiată și scanată în laboratoare la locul de foraj și apoi înapoi la McMurdo”.

THE SECRET OF ANTARCTICA – Full Documentary HD:

Conu Ticu/authenticmagazin.com