În adâncul campusului Microsoft din Redmond se află cel mai silențios loc de pe planetă.

Cunoscută ca o cameră anecoică, este o încăpere mică, măsurând 6,36m în fiecare direcție. Este proiectatată pentru a fi cât mai liniște posibil, lucru ce permite inginerilor să testeze sau să regleze dispozitive audio în condiții de liniște perfectă fără urmă de ecou.

Cu toate acestea, compania a constatat că este prea “tăcută” pentru majoritatea oamenilor, astfel că nimeni nu a reușit să petreacă înăuntru mai mult de 45 de minute fără a i se face rău.

Camera are șase straturi de beton, fiecare cu o grosime de până la 12 centimetri, care ajută la blocarea sunetelor din lumea exterioară.

Pereții, podeaua și tavanul sunt acoperite cu pene uriașe de spumă din fibră de sticlă pentru a eradica orice ecou.

Camera “plutește” pe 68 de arcuri de amortizare a vibrațiilor și este montată pe propria placă de fundație separată pentru a tăia legătura cu restul clădirii.

În interiorul camerei, podeaua este realizată din aceleași cabluri de oțel folosite pentru a opri avioanele de luptă la aterizarea pe portavioane. Acestea sunt aranjate ca o plasă deasupra penelor de spumă de dedesubt.

Cei care au intrat înăuntru au acuzat tulburări de tot felul, fiind deranjați de propria lor voce, de sunetul propriei respirații și până la zgomotul produs de stomac.

Unii oameni nu rezistă mai mult de un minut înăuntru” a declarat pentru Dailymail Hundraj Gopal, inginer principal pentru factori umani de la Microsoft, el fiind totodată omul care a condus echipa ce a construit camera anecoică.

Oamenii nu pot face faţă, privarea de simţuri le afectează creierul”, a mai adăugat acesta.

Gopal a spus că recordul pentru timpul petrecut în camera cunoscută ca fiind drept cea mai liniștită pe Pământ, înregistrat și de Cartea Recordurilor Guinness , este scurt.

Acesta este cel mai liniștit loc de pe planetă, iar cel mai mult cineva a rezistat înăuntru 45 de minute“.

Doar camera ne-a costat 1,5 milioane de dolari, ceea ce ne arată cât de serioși suntem în legătură cu sunetul.

Cu toate acestea, nimic nu te pregătește pentru momentul, când lumina se stinge, iar ușa masivă se închide în urma ta, lăsându-te în cea mai liniștită cameră de pe Pământ în întuneric complet.

Este incredibil de dezorientant.

Dintr-o dată, sunetul propriei respirații, și cel al oricărei mișcări, devine incredibil de puternic.

Chiar și foșnetul cămășii creează un zgomot aparent puternic, iar cel mai mic sunet interior, de la gâlgâiturile stomacului la scârțâitul unei articulații pe măsură ce te miști, se intensifică până la un nivel extrem de incomod.

Întunericul și liniștea totală se combină pentru a forma o lipsă brutală de orice simț, dând naștere un mediu complet străin și inconfortabil.

Camera blochează 120 de decibeli, astfel că dacă un motor cu reacţie este pornit afară, abia dacă l-ai auzi”, a mai adăugat inginerul.

Lucrăm cu ingineri pentru a seta absolut orice, de la click-ul unui mouse la sunetul pe care îl face un laptop  atunci când îl închizi, aceste sunete sunt foarte importante pentru noi”, a mai spus inginerul.

Conu Ticu/authenticmagazin.com