Capacitatea unor microorganisme de a converti poluanții toxici în substanțe mai puțin dăunătoare și de a produce energie prin schimbul de electroni cu electrozi inerți, a declanșat noi cercetări în domeniu.
Cercetătorii au căutat în adâncurile Parcului Național Yellowstone pentru a extrage aceste bacterii, care sunt adaptate pentru a trăi în gheizere și izvoare termale ce pot ajunge la peste 90 de grade Celsius, informează Independent.
Microbii așa-numiți “electrogenici” au atras atenția oamenilor de știință datorită capacității lor unice de a produce energie, pe care experții speră că ar putea să o exploateze în viitor.
Echipa de cercetători a folosit un potențiostat, un instrument electronic destinat studiului fenomenelor electrochimice care este capabil să controleze potențialul unui electrod.
Dispozitivul a fost testat în patru izvoare termale alcaline în bazinul Heart Lake Geyser din Parcul Național Yellowstone, cu o temperatură cuprinsă între 45 ° C și 91 ° C și un pH relativ constant de 8,5-8,7, se arată în descrirea cercetării publicată în Journal of Power Sources.
Electrozii aparatului au fost introduși în apa izvoarelor termale pentru a fi colonizați de acești microbi în mediul lor natural.
Analiza microorganismelor a arătat o schimbare în structura lor după 32 de zile de polarizare. Impactul polarizării asupra bacteriilor a dezvăluit faptul că electronii care trec prin corpul lor în timp ce digeră mâncarea formată din substanțe poluante, generează curenți catodici și anodici înalți care sunt descărcaţi în afară pe minerale sau metale, folosind structuri asemănătoare părului.
Fluxul de energie astfel apărut poate fi valorificat. Experții speră ca aceste bacterii, pe viitor, să poată ajuta la producerea energiei electrice și la eliminarea substanțelor poluante în același timp.
Conu Ticu/authenticmagazin.com