O sondă spațială japoneză a lansat un mic lander pe o stâncă spațială – asteroid – în formă de diamant la o distanță foarte mare de Pământ. Înainte ca acest robot să-și înceapă sesiunea maraton de 17 ore de lucru, a trimis câteva imagini incredibile în timpul coborârii sale pe suprafața rece a asteroidului.

Landerul, numit MASCOT, face parte dintr-o misiune internațională de a explora un asteroid primitiv numit Ryugu și este cel de-al treilea robot care se aventurează pe suprafața corpului ceresc. Fără îndoială, imaginile trimise de către micul robot de dimensiunea unui pantof, care a fost proiectat pe această stâncă spațială sunt destul de sălbatice.

Într-un tweet, echipa din spatele landerului a explicat că fotografia include un fascicul slab de lumină reflectat de însuși landerul MASCOT.


Potrivit space.com, landerul MASCOT constituie un proiect comun al agențiilor spațiale germane și franceze și a fost transportat până la asteroidul Ryugu de către nava japoneză Hayabusa2, care a capturat și imagini din timpul aterizării. Unite împreună într-un GIF, imaginile arată cum aparatul intră prin colțul din stânga sus al cadrului, apoi surprinde lumina în imaginea finală.

MASCOT a fost conceput pentru a aduna date timp de 16 ore, asta însemnând aproximativ două zile ale asteroidului Ryugu. Oamenii de știință care au lucrat la misiune au reușit să adauge o oră suplimentară de muncă micuțului robot după ce au realizat că bateria lui are suficientă putere pentru a continua, ajungându-se astfel la 17 ore de “viață” pe suprafața stearpă a asteroidului.


Înainte de alimentarea cu energie electrică, MASCOT a transmis toate datele colectate de cele patru instrumente înapoi la nava spațială Hayabusa2, astfel încât informațiile au putut fi trimise înapoi acasă pe Pământ. Oamenii de știință speră că datele colectate îi vor ajuta să înțeleagă din ce se compune asteroidul Ryugu și cum s-a format sistemul solar din care facem parte.

Iată și câteva imagini 3d ale asteroidului Ryugu luate de sonda spațială japoneză Hayabusa2: