Cea mai recentă iluzie optică este chiar aici, și trebuie să recunoaștem că este destul de cool. Create de artistul irlandez Matt Loughrey, această serie de imagini alb-negru inversate vă va păcăli mintea în a le percepe ca fiind colorate.

Iată ce trebuie să faceți: Fixați-vă privirea în punctul punctul alb de pe nasul fiecărui subiect timp de 60 de secunde, de preferință într-o cameră cu lumină slabă. Apoi, priviți spre un perete gol, în tot acest timp, clipiți în mod normal. Ar trebui să vedeți imaginea proiectată pe perete dar de data aceasta în culori.

Marilyn Candid Moment

Vrei să vezi această fotografie iconică a lui Marilyn Monroe într-o baie de culori? (Photo by Ed Feingersh/Michael Ochs Archives/Getty Images). Copyright – Matt Loughrey / My Colorful Past

După cum a explicat Loughrey pentru IFLScience, imaginile au apărut când se juca pe calculator cu tehnica de editare , numită SMTM, dezvoltată de el și partenerul său, Sarah McWalter, ambii artiști fotografi.

Imaginea este colorată cu precizie folosind tehnica SMTM, care durează chiar ore în unele cazuri. Se inversează apoi și se micșorează ușor. Acest lucru ajută zona vizuală a creierului să realizeze cu exactitate inversiunea, producând un fel de “afterimage” (imagine de fundal). Loughrey a precizat că procesul SMTM este unul minuțios și realizat în întregime manual.

president-abraham-lincoln-in-1863

Încercați și imaginea președintelui american, Abraham Lincoln. Copyright – Matt Loughrey / mycolorfulpast

Cu ceva timp în urmă, am descoperit efectul “afterimage” și ne-am gândit că acest lucru se poate aplica tehnicii de colorare, prin faptul că ar spori natura interactivă a operei. Am discutat despre asta și ne-am propus să realizăm ideea.

Cum funcționează, (potrivit lui Loughrey)

Când vă concentrați asupra unei imagini, celulele cu conuri (Celule fotosensibile care recepționează lumina trasformând-o în impuls nervos) din ochii noștri, devin supra-stimulate. După o scurtă perioadă de timp, aceste celule conice transmit doar semnalul slab spre creier, care spune la ce culoare vă uitați defapt. Atunci când vă mutați ochii într-un spațiu gol cum ar fi un perete sau un tavan, culoarea dispare din raza vizuală. Totuși creierul dvs. va compensa această lipsă de informații, asta însemnând că veți vedea imaginea în culori”

Iron White Man, a Sioux Indian from Buffalo Bill's Wild West Sho

Ce ziceti de acest indian Sioux “Iron White Man”, din 1898? Copyright – Matt Loughrey / mycolorfulpast

Pentru a vedea mai multe despre munca incredibilă a artiștilor fotografi, Loughrey și McWalter – care a fost prezentată în multe expoziții și publicații, printre care și National Geographic – verificați pagina lor de Instagram.

Atenție, lucrări protejate de copyright – drepturi de autor! NU copiați, nu republicați pe alte site-uri sau social media fotografiile prezentate în articolul de mai sus fără un acord prealabil din partea autorului. Pentru lucrări la comandă sau pentru acordarea de licențe, vă rugăm să contactați telefonic sau prin e-mail autorul lucrărilor: facebook.com/mycolorfulpast