În ultimii ani florile exotice precum orhideea au câştigat tot mai mult teren în preferinţele românilor. Accesibile ca preţ şi nu foarte pretenţioase, se regăsesc în tot mai multe case şi birouri, fiind foarte decorative. Sunt destul de uşor de îngrijit, dacă se respectă câteva reguli simple, şi la fel de uşor de înmulţit.

Pentru că sunt flori exotice, necesită un pământ special iar înmulţirea prin seminţe iese din calcul deoarece acestea, pe lângă faptul că sunt destul de greu de obţinut de la plantă – în aproximativ cinci ani de la prima înflorire a plantei – au nevoie de condiţii speciale de laborator.

Există însă şi metode mult mai simple şi accesibile de înmulţire a orhideelor pe care le poate aplica oricine acasă fără prea multe cheltuieli sau condiţii speciale.

Înmulţirea prin „keiki”

orhidee

Pentru a aplica această metodă de înmulţire aveţi nevoie de un mediu mai umed, de turbă pentru orhidee (care se poate achiziţiona de la orice magazin care comercializează flori) şi pietriş.
Este probabil cea mai eficientă metodă de înmulţire a florilor şi se mai numeşte şi înmulţirea prin „keiki”. Aceşti lăstari (keiki) se dezvoltă pe planta mamă şi în cazul în care condiţiile sunt propice, respectiv au umiditate suficientă, îşi dezvoltă şi rădăcini care pot fi apoi uşor desprinse şi replantate.

Pentru a stimula puiul să facă rădăcini se înveleşte punctul de unire dintre tulpina mamă şi keiki cu turbă pentru orhidee. Ghiveciul cu planta şe aşează pe o tăviţă cu pietriş, într-un loc luminos şi călduros. Pietrişul trebuie ţinut umed în permanenţă pentru că vaporii de apă vor stimula creşterea rădăcinilor.

După ce rădăcinile noii plante ating aproximativ 5 centimetri, se poate planta în noul ghiveci. Acesta va fi umplut cu pământ special pentru orhidee, va avea găuri laterale şi va fi transparent!

ATENŢIE: Deşi se practică „mascarea” ghivecelor transparente în vase decorative, acest lucru nu este indicat. Rădăcinile florilor trebuie să primească lumină, în caz contrar plantele se vor ofili.

Împărţirea tufei

orhidee1

Uneile specii de orhidee cresc precum tufele, dezvoltând mici bulbi. La fiecare 2 – 3 ani, plantele mature trebuie replantate şi acesta este momentul ideal de împărţire a plantei.
Operaţiunea se face cu ajutorul unui cuţit bine ascuţit, cu mare atenţie, pentru a nu răni micii bulbi şi apoi se replanteazăă în ghivece separate.

Este probabil cea mai simplă şi eficientă metodă de înmulţire a orhideelor.

Înmulţirea prin butăşire

orhidee2

Unele soiuri de orhidee nu fac nici pui şi nici bulbi, iar în acest caz se poate apela la înmulţirea prin butăşire.
Butaşii se obţin de la planta matură, din bucăţi de tulpină cu 2 – 3 noduri. Aceştia se ţin într-un vas cu apă la lumină şi căldură până când fac rădăcini. Când rădăcinile au aproximativ 5 centimetri, se vor planta în ghiveci cu un amestec special de turbă.

ATENŢIE: Nu aşezaţi orhideele în lumina directă a soarelui deoarece va arde planta. Veţi recunoaşte o plată „arsă de soare” după frunzele îngălbenite şi petele negre.

Nici apa în exces nu este bună. Folosiţi pentru udat apă de ploaie sau apă de la robinet pe care aţi decantat-o minimum 24 de ore. Udaţi planta la fiecare 7 – 9 zile şi nu lăsaţi niciodată apă în farfurioara ghiveciului. Nu udaţi frunzele pentru că există riscul să putrezească. Sursa: landia.ro