Cârtița este un mamifer insectivor sălbatic, adaptat la viață subterană care poate fi greu de descoperit și chiar mai dificil de îndepărtat.
Stăpânite mereu de nevoia de mâncare, cârtițele mănâncă orice vietate pe care o găsește săpând în pământ. Mai mult de 90% din componența hranei lor o constituie râmele.
Se mai hrănește și cu insecte adulte și larvele lor, moluște terestre (melci etc), crustacee terestre, miriapode, furnici și ouăle lor. Dintre insecte preferă cărăbușii și larvele lor.
Anii de invazie cu larve de cărăbuși sunt ani de belșug pentru cârtiță – reține acest aspect important și citește mai departe pentru a te lămuri!
Sunt cârtițele dăunătoare grădinilor?
Expertul în grădinărit, Roger Mercer, susține că populațiile de cârtițe nu sunt neapărat un lucru rău pentru grădinari.
În ciuda reputației proaste, expertul subliniază faptul că, per ansamblu, nu fac prea mult rău.
El afirmă că de-a lungul anilor a avut multe cârtițe în propria sa grădină, dar nu a pierdut niciodată vreo plantă ca urmare a pagubelor provocate de mamiferele cu blană.
„Cârtițele nu sunt deloc rele. De fapt, sunt în proporție de 99 la sută benefice”, a comentat dl Mercer, explicând: „ Ele aerisesc solul. Consumă îndeosebi larve, care sunt nedorite, deoarece larvele mănâncă rădăcinile plantelor tale. Larvele se transformă apoi în gândaci, care se hrănesc cu plantele tale. Cârtițele mănâncă o mulțime de larve de gândaci japonezi, care distrug florile de trandafiri și sunt un dăunător periculos pentru pajişti şi livezi.”
Expertul a continuat: „Cârtițele vă oferă îngrășământ natural gratuit și vă aerează solul. Considerați-le o parte naturală a faunei de pe proprietatea dvs. Pentru ca sunt.“
Cele mai bune metode să scapi de cârtițele din gradină în mod natural, fără a le face rău
În timp ce vă pot ajuta să vă scăpați curtea de insecte, larve și alți dăunători nedoriți, tunelurile lor subterane sunt adeseori responsabile pentru distrugerea peluzelor și grădinilor.
Cum știi că un mic “miner” îți vizitează proprietatea prin subteran? Cum deja bănuiai semnele sunt destul de vizibile la suprafață prin prezența “mușuroaielor de cârtiță” (vezi foto).
Uciderea sau rănirea cârtițelor în încercarea de a scăpa de ele, nu este recomandată pentru motivele înșirate mai sus și nu numai – folosirea otrăvurilor sau a carburanților (motorină), pot dăuna mediului contaminând solul iremediabil.
Plantează galbenele și narcise
Plantarea de gălbenele și narcise în curte și grădină este o metodă minunată și în același timp umană, de a scăpa de cârtițe. Această metodă simplă, nu le dăunează lor sau altor animale din zonă.
Pur și simplu forțează cârtițele să îndepărteze și le împiedică a se mai întoarce, deoarece le displac mult aceste minunate flori.
„Uscați-vă” curtea și grădina doar un pic
Ținând cont de faptul că insectele și larvele consumate de cârtițe prosperă într-un sol umed și umbros, este posibil să luați în considerare uscarea acestuia puțin.
Nu usca pământul excesiv cât să-ți distrugi grădina, ci suficient pentru a avea un impact asupra populației de larve și râme.
Pur și simplu udați zona afectată de cârtițe mai puțin! Dacă este un loc super umbrit, încercați să permiteți pătrunderea a mai multă lumină solară prin tunderea tufișurilor și a ramurilor.
Această metodă va ajuta la reducerea aprovizionării solului cu hrana preferată a cârtițelor și, astfel, le va forța să se mute.
Fă gălăgie
Ideea este simplă: Trebuie să produci cât mai mult zgomot și vibrații. Cârtițele sunt extrem de sensibile la vibrații și zgomote, acestea interpretându-le ca pe o posibilă amenințare, se sperie și părăsesc zona respectivă.
Pentru acest lucru poți folosi aparate specializate cu ultrasunete sau mult mai simplu, ceva gratis “home made”, cum ar fi să înfigi bucăți de fier beton în pământ în vârful cărora pui recipiente de plastic (pet-uri).
Acestea, în bătaia vântului, vor produce un zgomot constant, nu foarte supărător pentru oameni, dar îndeajuns de puternic pentru a speria micile mamifere și a le îndepărta.
La fel de bine poți lăsa animalele de companie sau copiii să alerge în voie prin grădină sau pe alei bine stabilite pentru a nu strica plantele. Vibrațiile produse de picioare și zgomotele le vor speria determinându-le să părăsească zona.
Prinde și eliberează
Capturarea cârtițelor vii și eliberarea lor în altă parte nu este o sarcină ușoară. Cârtița este, probabil, una dintre cele mai dificile animale de prins, de vreme ce de obicei nu ies la suprafață.
O căutare rapidă pe Youtube vă va arăta diferite metode și vei realiza rapid că este diferită de configurația obișnuită a capcanelor de prindere și eliberare.
Apelează la servicii specializate
Dacă nu ai timp sau nici una din metodele relatate mai sus nu a avut rezultate pozitive atunci poți apela la profesioniștii din domeniul combaterii dăunătorilor.
Ținând cont de toate aceste informații și sfaturi practice, rămâne la alegerea ta dacă decizi să înveți să trăiești alături de aceste animale, considerându-le parte din natură și profitând de jumătatea plină a paharului, respectiv beneficiile lor, sau pur și simplu vrei să scapi de ele pentru totdeauna.
Împarte acest articol cu prietenii tăi dacă ți-a plăcut. Iți mulțumim!
Ticu/authenticmagazin.com