Connect with us

SĂNĂTATE

Singuratatea este contagioasă: “Cel mai rău lucru din viață este să ajungeți la oameni care vă fac să vă simțiți singuri”

Singuratatea este o afecțiune comună care afectează unul din trei adulți. Vă afectează creierul, sistemul imunitar și pot duce la depresie și sinucidere. Singuratatea poate crește riscul de a muri prematur, la fel de mult ca și fumatul – și chiar mai mult decât obezitatea. Dacă vă simțiți singuri, aveți tendința să vă simțiți mai stresați în situații în care alții se descurcă mai bine și, chiar dacă ați putea obține suficient somn, nu vă simțiți odihniți în timpul zilei.

Singuratatea a crescut de asemenea în ultimele decenii. Comparativ cu anii 1980, numărul persoanelor care trăiesc singure în SUA a crescut cu aproximativ o treime. Cand americanii au fost intrebati despre numarul de oameni la care se pot confesa, numarul a scazut de la trei in 1985 la doi in 2004.

În Marea Britanie, 21% până la 31% dintre persoane declară că se simt uneori singuri, iar studiile din alte părți ale lumii raportează estimări similare. Și nu numai adulții se simt singuri. Peste o zecime dintre grădinițe și elevii de clasa întâi arată că se simt singuri în mediul școlar.

copil singuratic

Singuratatea este comună și în rândul copiilor – Shutterstock

Atât de mulți oameni se simt singuri în aceste zile. Dar singuratatea este o condiție dificilă, pentru că nu se referă neapărat la numărul de persoane cu care vorbești sau la numărul de cunoștințe pe care îl ai. Puteți avea mulți oameni în jurul vostru și vă simțiți singuri. Așa cum comedianul Robin Williams a spus-o în filmul “World’s Greatest Dad”:

Mă gândeam că cel mai rău lucru din viață este să ajung singur. Nu este. Cel mai rău lucru din viață este să ajungeți la oameni care vă fac să vă simțiți singuri.

Dar ce este singurătatea?

Singuratatea se referă la discrepanța dintre numărul și calitatea relațiilor pe care le dorești și pe cele pe care le ai. Poți avea doar doi prieteni, dar dacă te înțelegi foarte bine cu ei și simți că îți satisfac nevoile, nu ești singur/ă. Sau puteți fi într-o mulțime și să vă simțiți singuri.

Dar singuratatea nu este doar despre cum te simți. Fiind în această stare vă poate face să vă comportați diferit și pentru că aveți mai puțin control asupra dvs. – de exemplu, este mai probabil să mâncați tortul de ciocolată pentru prânz în loc să luați masa sau să luați comanda pentru cină și, de asemenea, sunteti mai puțin motivați să faceti, ceea ce este important pentru sănătatea dvs. mentală și fizică. Sunteți, de asemenea, mult mai probabil să acționați agresiv față de ceilalți.

Uneori oamenii cred că singura cale de ieșire din singurătate este pur și simplu să vorbească cu cât mai mulți oameni. Dar, în timp ce asta poate ajuta, singuratatea este mai puțin despre numărul de contacte pe care le faceți și mai mult despre modul în care vedeți lumea. Când deveniți singuri, începeți să acționați și să vedeți lumea diferit. Începeti să observați mai ușor amenințările din mediul dvs., vă așteptați să fiți respins mai des și deveniți mai judecători cu oamenii cu care interacționați. Persoanele cu care vorbești pot simți acest lucru și, ca rezultat, încep să se îndepărteze de tine, ceea ce îți perpetuează ciclul de singurătate.

Singurătatea este contagioasă

Studiile au arătat că persoanele (care nu sunt singure) care petrec timp cu oamenii singuri sunt mai predispuși să ajunga ei insisi singuri. Astfel, singurătatea este contagioasă, la fel cum fericirea este – atunci când vă petreceți cu oameni fericiți, sunteți mult mai probabil să deveniți fericiți.

Există, de asemenea, o genă de singurătate care poate fi transmisă și, dacă moștenești această genă, nu înseamnă că veți ajunge singur, aceasta afectează cât de distras vă simțiți de la deconectarea socială. Dacă aveți această genă, sunteți mai probabil să simțiți durerea de a nu avea tipurile de relații pe care le doriți.

Este o veste deosebit de proastă pentru bărbați. Singuratatea duce mai des la moartea bărbaților decât a femeilor. Bărbații singuri sunt, de asemenea, mai puțin rezistenți și tind să fie mai deprimați decât femeile singure. Acest lucru se datorează faptului că bărbații sunt, de obicei, descurajați să-și exprime emoțiile în societate și, dacă o fac, sunt judecați cu asprime pentru acest lucru. Ca atare, ei s-ar putea să nu recunoască chiar ei înșiși că se simt singuri și tind să aștepte mult timp înainte de a căuta ajutor. Acest lucru poate avea consecințe grave pentru sănătatea lor mintală.

Cum scăpăm de singurătate

singuratate

Reflecta la a fi singur într-o lumină nouă. Shutterstock

Pentru a depăși singurătatea și pentru a ne îmbunătăți sănătatea mintală, există anumite lucruri pe care le putem face. Cercetarea a analizat diferitele modalități de combatere a acestei afecțiuni, cum ar fi creșterea numărului de persoane cu care vorbiți, îmbunătățirea abilităților sociale și învățarea cum să complimentezi pe alții. Dar se pare că numărul unu este schimbarea percepțiilor tale despre lumea din jurul tău.

Se înțelege că uneori oamenii nu se pot întâlni cu tine, nu pentru că există ceva inerent în neregulă cu tine, ci din cauza altor lucruri care se petrec în viața lor. Poate că persoana cu care ați vrut să luați cina nu a fost în măsură să accepte invitația dvs. pentru că a fost prea târziu pentru ei sau au promis deja altcuiva. Oamenii care nu sunt singuri înțeleg acest lucru și, ca o consecință, nu se supără, când cineva spune nu invitațiilor lor. Atunci când nu atribuiți aceste “eșecuri” sinelui, ci mai degrabă circumstanțelor, deveniți mult mai rezilienți în viață și puteți continua.

Îndepărtarea singurătății se referă și la renunțarea la cinism și la neîncrederea in ceilalți. Data viitoare când întâlnești pe cineva nou, încercați să va ascundeți scutul de protecție și să-i permiteți să vă cunoască, chiar dacă nu știți care va fi rezultatul.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SĂNĂTATE

Melodiile de Crăciun rulate încontinuu în magazine și la radio afectează sănătatea noastră mintală, avertizează experții

santa song

Muzica de Crăciun este frumoasă dar… Unele magazine și radiouri începând din noiembrie și până în 25 decembrie, difuzează la nesfârșit cele mai populare dintre melodiile clasice de Crăciun. Ascultarea lor iar și iar, ar putea avea un impact negativ asupra sănătății noastre mintale.

Dacă ați reușit să evitați muzica de Crăciun până acum, acest lucru va deveni tot mai greu, pe măsură ce ne apropiem de luna decembrie. Pregătiți-vă urechile pentru multe magazine și radiouri care exploatează la maxim melodii precum: “All I Want for Christmas”, “Frosty the Snowman” sau “Jingle Bells”.

Muzica de Crăciun este ceva ce iubiți sau urâți. Dacă melodiile Moșului  vă sunt deja destul de enervante, gândiți-vă la lucrătorii din marile supermarket-uri care sunt nevoiți să asculte aceste piese, de zeci de ori pe zi, timp de cel puțin o lună.

Dacă lucrați într-un magazin și vă simțiți deja ca și în cântecele de Crăciun care ajung la voi, ați putea avea dreptate.

santa-claus

Potrivit psihologului clinic Linda Blair, melodiile de Crăciun ascultate repetat ne pot afecta mental.

“Oamenii care lucrează în magazine de Crăciun trebuie să se obișnuiască cumva să asculte această muzică, pentru că dacă nu o fac, lucrul ăsta îi împiedică să se concentreze la orice altceva”, a declarat Blair pentru Sky News. “Pur și simplu îți cheltuiești toată energia încercând să nu auzi ce cântă”.

La început, muzica de sărbători poate provoca sentimente de nostalgie. Dar, după a zecea sau a douăzecea oară când ești nevoit să asculți albumul de Crăciun care explodează prin difuzoare, poți simți deja supărare, plictiseală și chiar suferință.

Este “efectul simplu de expunere”, a declarat psihologul Victoria Williamson pentru NBC. În esență, când ați auzit aceste cântece o anumită perioadă de timp, creierul devine suprasaturat și începeți să descoperiți ca fiind neplăcut. La toate acestea se pot adăuga alte stresuri legate de bani, călătorie sau de a vedea anumite rude.

Totuși, muzica de Crăciun nu va dispărea. Comercianții cu amănuntul o văd ca pe o oportunitate de a atrage clienții cu chef de cheltuieli.

De fapt, unele cercetări au arătat că obținerea echilibrului corect a cântecelor de Crăciun, poate face cumpărătorii să se simtă mult mai bine când se află în magazin, potrivit businessinsider.com. De aceea, unele magazine pompează “arome de sărbători” cum ar fi pinul și scorțișoara – pentru a influența cumpărătorii să cheltuiască cât mai mult.

Cei care lucrează în comerțul cu amănuntul, probabil că nu vor scăpa de melodiile Crăciun în următoarele câteva luni. Deci, poate doriți să vă cumpărați niște dopuri pentru urechi.

Continue Reading

SĂNĂTATE

Primul spital din România făcut exclusiv din donaţii prinde contur. Are deja fundaţia gata

spital din donatii

Primul spital din România pentru copiii bolnavi de cancer prinde contur. Construit doar din donaţiile celor cărora le pasă, clinica are deja fundaţia gata. Însă cele opt milioane şi jumătate de euro, adunate până acum, ajung doar pentru construirea a jumătate din spital.

Suprafaţa Spitalului este 12.000 de mp. Fundaţia a fost turnată în aproape un an, iar până în 2020 vor fi ridicate toate cele 6 etaje. Capacitatea spitalului va fi de 200 de paturi.

Noua clinică va avea aparate de radioterapie, RMN şi computer tomograf la parter. Secţiile de Oncologie şi chirurgie sunt construite la etaj, unde vor fi 8 săli de operaţii dar şi locuri de joacă, bibliotecă şi cinema. Conform digi24.ro, campania de strângere de fonduri a început acum doi ani şi a reuşit să adune 8 milioane şi jumătate de euro.

Carmen Uscatu, Dăruieşte Viaţa: Avem peste 1.500 de companii care s-au implicat până acum în susţinerea acestui spital şi peste 200.000 de oameni care au donat. Sperăm să facem un spital al viitorului.

Unul dintre cei care ajută proiectul primului spital de oncologie pentru copii este avocatul Tudor Georgescu. Ştie cum este să fii pacient în România pentru că de opt ani suferă de leucemie.

Tudor Georgescu, avocat: Din cauza condiţiilor din spitalele din România a trebuit pur şi simplu să fug în Italia să mă tratez. Mă implic oferindu-le consultanţă juridică.

Clinica ridicată cu ajutorul donaţiilor de cei cărora le pasă de copii este lipită de Spitalul Marie Curie, care are şi secţie de oncologie pediatrică, însă…

spital donatii

 

Gabriela Mavrodin, asistent şef secţia de Oncologie: Spaţiul este mic, este un spital construit în urmă cu 34 de ani şi nu era destinat bolnavilor oncologici.

Din cauza lipsei de spaţiu, mulţi dintre copiii măcinaţi de cancer sunt trataţi în spitale pentru adulţi unde nu există aparatură specială pentru micii pacienţi. Şi nici condiţii sterile.

Grupurile sanitare sunt puţine. Copiii şi adulţii se amestecă în ele.

Amalia Alexandru, mama unui pacient: Dimineaţa se stă la coadă, îţi ţii rând la baie, uneori nu mai găseşti nici apă caldă.

Nici unde există secţii de oncologie pediatrică lucrurile nu stau bine. Statul nu are clinică de radioterapie pentru cei mici. Ei pot fi trataţi doar la clinici particulare.

Cei care vor să contribuie la construirea spitalului pentru copii pot trimite SMS la numărul 8844 ca să doneze 4 euro.

Continue Reading

SĂNĂTATE

Buretele de vase conține mii de miliarde de microbi. Dezinfectarea lui face si mai mult rau

burete de vase

Buretele din chiuveta dvs. de bucătărie cuprinde bilioane de microbi, adica mii de miliarde, inclusiv rudele apropiate ale bacteriilor care provoacă pneumonie și meningită, potrivit unui studiu, dezvaluit de sciencemag.org

Unul dintre microbi, Moraxella osloensis, poate provoca infecții la persoanele cu un sistem imunitar slab și este, de asemenea, cunoscut pentru ca a face un miros specific “de spalat”, explicându-se astfel mirosul urat al buretelui.

Cercetatorii au facut descoperirea prin secventierea ADN-ului microbian a 14 bureti de bucatarie utilizati, se arata luna aceasta in rapoartele stiintifice. În mod surprinzător, fierberea sau microundarea bureților nu a ucis microbii. Surprinzator, bureții care au fost sanitizați în mod regulat au avut cu un procent mai multe de bacterii legate de agenți patogeni decât bureții care nu au fost niciodată curățați.

burete de vase

Acest lucru se datorează faptului că bacteriile legate de patogeni sunt mai rezistente la curățare și recolonizează rapid zonele abandonate de către frații lor sensibili – similar cu ceea ce se întâmplă cu intestinul nostru după un tratament cu antibiotice, spun oamenii de știință.

Când cercetătorii au pus bureții sub microscop, au descoperit că un singur centimetru cub poate fi populat cu mai mult de 5 x 10 ridicat la puterea a 10-a bacterii, ceea ce corespunde cu aproximativ șapte ori mai mult decât numărul de oameni care locuiesc pe Pământ.

Astfel de densități bacteriene, spun oamenii de știință, se găsesc numai în fecale. Dar nu vă faceți griji – soluția la un burete curat este simplă: înlocuiți-l in fiecare saptamana!

Continue Reading

Abonare la blog via email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celor 11 abonați

Articole Recente

rusi izolati rusi izolati
CALEIDOSCOP22 de ore ago

O familie de ruși a trăit în completă izolare timp de 42 de ani. N-au știut nici măcar că a existat Al Doilea Război Mondial

În 1978, un grup de geologi sovietici aflați într-o misiune în Siberia a descoperit o familie care trăia în taiga...

buncăr german buncăr german
CALEIDOSCOP2 zile ago

Buncărul nazist ascuns sub o gară din Paris a cărui istorie este învăluită în secret. În mod inexplicabil accesul publicului larg este interzis pentru totdeauna

Zilnic mii de călători tranzitează sălile centrale ale stației feroviare, Gare de l’Est din capitala Franței. Reperul parizian este un...

anvelope all seazon anvelope all seazon
UTILE2 zile ago

Merită să-mi iau cauciucuri All Season?

Se apropie iarna și trebuie să-ți schimbi cauciucurile dar nu știi ce să alegi? Ai vrea d’alea speciale de iarnă...

stephen hawking stephen hawking
CALEIDOSCOP2 zile ago

Stephen Hawking în ultima sa carte: “Există un Dumnezeu?”

Marele om de știință, Stephen Hawking, care s-a stins din viață pe 14 martie 2018, se știe că nu a...

groapa groapa
CALEIDOSCOP3 zile ago

Povestea gropilor uriașe care apar din senin în mijlocul acestui oraș, înghițind blocuri întregi

În anul 2007, Orașul Guatemala City, a trecut printr-o experiență terifiantă. Câteva persoane și o duzină de case au dispărut...

negativ negativ
CALEIDOSCOP4 zile ago

Această serie de imagini alb-negru inversate vă va păcăli mintea în a le percepe color. Iată cum funcționează și ce trebuie să faceți:

Cea mai recentă iluzie optică este chiar aici, și trebuie să recunoaștem că este destul de cool. Create de artistul...

copacul Hardy copacul Hardy
CALEIDOSCOP5 zile ago

Misterul copacului înconjurat de sute de pietre funerare

Lângă o veche catedrală din Londra, un arbore este înconjurat de sute de pietre de mormânt suprapuse, plasate acolo de...

US Army US Army
CALEIDOSCOP5 zile ago

Imagini uimitoare cu cei mai tari lunetiștii NATO în timp ce efectuează trageri speciale la mare înălțime în Alpii Austriei

Lunetiștii militari din mai multe țări NATO au practicat recent trageri la unghi înalt în Alpii Austrieci. Luptătorii din Belgia,...

CALEIDOSCOP5 zile ago

18/28 octombrie, 1599: Mihai Viteazul învinge oastea transilvană în bătălia de la Șelimbăr

Bătălia de la Șelimbăr (germană Schellenberg)  18/28 octombrie 1599 s-a dat între oastea Țării Românești condusă de Mihai Viteazul și...

santa song santa song
SĂNĂTATE5 zile ago

Melodiile de Crăciun rulate încontinuu în magazine și la radio afectează sănătatea noastră mintală, avertizează experții

Muzica de Crăciun este frumoasă dar… Unele magazine și radiouri începând din noiembrie și până în 25 decembrie, difuzează la...

Statistici blog

  • 282.530 vizite

Trending