Cum poate influența viața pe Pământ o frunză! Ei bine, poate nu chiar o frunză. Pe planeta noastră sunt aproximativ 3.1 trilioane de copaci, adică 422 de copaci de persoană, se arată într-un raport din 2015 al revistei Nature.
Dacă numărăm toate frunzele acestor copaci și aruncăm o privire la cum influențează aerul din jurul nostru, vom constata, fără a exagera, că efectul este uimitor. La finalul articolului puteți viziona un videoclip publicat de NASA. Veți rămâne uimiți.
Cu acest video, cercetătorii NASA, au dorit să demonstreze, încă o dată, cât de importante sunt pădurile pentru planeta noastră.
Sateliții NASA urmăresc fluxul de dioxid de carbon de pe planeta noastră timp de 12 luni, începând din ianuarie. Cea mai mare parte a acțiunii are loc în emisfera nordică, pentru că acolo este cea mai mare parte a uscatului și, de aceea, sunt cei mai mulți copaci. Cele mai mari păduri temperate le găsim în Canada, Siberia și Scandinavia, scrie nationalgeographic.com
Cum funcționează “plămânii” Terrei?
Frunzele tuturor copacilor de pe Pământ, absorb aerul. Acestea rețin cu ajutorul soarelui dioxidul de carbon din atmosferă, eliberând în schimb oxigen, pe timpul verii.
Iarna, frunzele cad, iar copacii se dezbracă. Fără frunze, copacii se liniștesc. Orice extra CO2 este mai probabil să rămână în atmosferă până în iunie când procesul se reia.
Aceasta este luna în care trilioane de trilioane de frunze se deschid, cresc și încep să respire și ceea ce veți vedea în film este respirația lor colectivă care curăță literalmente cerul.
Videoclipul începe în ianuarie, însă dacă urmărim cu atenție, vom observa că începând cu luna iunie, pădurile din nordul lumii se transformă într-un adevărat aspirator gigant, care curăță aerul, consumând CO2 până în noiembrie. Este ca și cum Pământul însuși are plămâni.
Când cad frunzele, situația se inversează și devine puțin… înfricoșătoare.
Se pare că puterea “plămânilor” planetei noastre este însă depășită, concentrațiile de CO2 continuă să crească în atmosfera noastră. Eliberăm atât de mult CO2 în aer încât copacii par să nu poată ține pasul.
Cu doisprezece mii de ani în urmă, potrivit unui studiu de la Yale, au fost de două ori mai mulți copaci pe Pământ. În concluzie, avem nevoie de ajutorul lor. Avem nevoie de mai mulți copaci.
Plămânii Pământului, Videoclipul NASA:
Conu Ticu/authenticmagazin.com