Connect with us

SĂNĂTATE

De ce avem mai multe grupe de sânge și care este diferența dintre ele

grupa sanguină

Îți cunoști grupa sanguină? Dacă nu ați fost în situații medicale în care grupa de sânge este importantă, este posibil să nu. Cu siguranță nu, chiar dacă am fost fascinat de sânge de când eram student în liceu.

În acel an, am fost diagnosticat cu diabet zaharat de tip 1. Asta însemna că, printre multe lucruri, trebuia să mă testez aproape în fiecare zi, când mi-am monitorizat nivelurile de zahăr din sânge printr-o înțepătură în deget. (Acum port un monitor cu un senzor implantat sub piele care îmi verifică în mod continuu zahărul din sânge, salvând degetele de atâtea înțepături.) În același an, când am învățat cum să folosesc microscopul la clasa științifică, curiozitatea m-a făcut cel mai bun : Am luat o parte din sângele meu și l-am pus sub microscop. Coregrafia celulelor sanguine roșii și albe dansând în jurul diapozitivului m-a lăsat mut de uimire.

“Sunt încă multe lucruri pe care nu le știm despre sânge”

În videoclipul de la subsolul articolului, trecem peste câteva dintre primele teorii care înconjoară sângele de 200 ani încoace. De asemenea, am facut un test, numit Eldoncard, pentru a-mi da seama ce grupă de sânge am. Dar oricât de mult pot afla despre propriul meu sânge, s-ar putea să nu știm niciodată cum și de ce toate tipurile de sânge au evoluat încă de acum 20 de milioane de ani în urmă. Asta e frustrant – dar, de asemenea, incredibil de fascinant.

diabetes

Grupele de sânge uman au ajuns probabil să existe pentru a preveni bolile infecțioase. Cu toate acestea, incompatibilitatea anumitor grupe de sânge este doar un accident de evoluție.

Potrivit livescience.com există patru grupe principale de sânge. Grupa de sânge A este cea mai veche și a existat înainte ca specia umană să fi evoluat de la strămoșii săi hominizi. Grupa B se crede că a apărut cu aproximativ 3,5 milioane de ani în urmă, dintr-o mutație genetică care a modificat unul dintre zaharurile care stau pe suprafața celulelor roșii din sânge. Începând cu aproximativ 2,5 milioane de ani în urmă, s-au produs mutații care au determinat inactivarea genei de zahăr, creând tipul O, care nu are versiunea A sau B a zahărului. Și apoi există AB, care este acoperit atât cu zaharuri A cât și B.

Aceste tipuri de zaharuri fac ca unele grupe de sange sa fie incompatibile: daca s-ar da sange de la un donator de tip A unei persoane cu tipul B, sistemul imunitar al destinatarului ar recunoaste zaharurile straine ca invadator si ar declanșa un atac. Reacția imună rezultată poate ucide. Tipul de sânge O-negativ este cunoscut ca “donatorul universal” deoarece îi lipsește moleculele care ar provoca această reacție (“negativ” înseamnă că îi lipsește un alt tip de moleculă de suprafață, cunoscută sub numele de antigenul Rh).

Dar incompatibilitatea nu este o parte a motivului pentru care oamenii au diferite grupe de sange, spune Harvey Klein, medicul șef al sectiei de transfuzii de la National Institutes of Health Clinic Center. “Transfuzia de sânge este un fenomen recent (sute de ani, nu milioane) și, prin urmare, nu are nimic de-a face cu evoluția grupelor de sânge”, a spus el.

Cauza evolutivă, sau cel puțin una dintre ele, pare a fi o boală. De exemplu, malaria pare a fi principala forță selectivă din spatele tipului O, potrivit lui Christine Cserti-Gazdewich, hematolog la Spitalul General din Toronto. Tipul O este mai răspândit în Africa și în alte părți ale lumii care au raportat cazuri frecvente de malarie, sugerând astfel că tipul de sânge are un fel de avantaj evolutiv.

În acest caz particular, avantajul pare să fie acela că celulele infectate cu malarie nu se lipesc bine celulelor sanguine de tip O sau de tip B, a spus Cserti-Gazdewich. Celulele sanguine infectate cu malarie sunt mai susceptibile de a se lipi de celulele cu zahar A si de a forma aglomerari cunoscute sub numele de “rozete”, care pot fi mortale atunci cand se formeaza in organe vitale, cum ar fi creierul. Ca rezultat, persoanele cu tip O se îmbolnăvesc mai puțin atunci când sunt infectate cu malarie, potrivit unui studiu din 2007 din Proceedings of the National Academy of Sciences.

Pe de altă parte, persoanele cu tip O pot fi mai predispuse la alte boli. De exemplu, ele sunt cunoscute ca fiind mai susceptibile la Helicobacter pylori, o bacterie care provoaca ulcere, a spus Klein. Dar cercetările nu au demonstrat încă dacă aceasta sau o altă boală explică de ce oamenii au încă grupe de sânge.

Sursa: authenticmagazin.com

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SĂNĂTATE

Acidul clorogenic, cel mai puternic me­dicament natural cunoscut împo­triva obezităţii. Unde găsim această substanţă?

Este o substanţă 100% naturală, prezentă în zeci de alimente şi plante medicinale. A căpătat o celebritate uriaşă, devenind cunoscută pe întreaga planetă, datorită efectelor sale uimitoare în curele de slăbire. Acidul clorogenic nu trebuie însă privit doar ca un medicament de slăbit, el având o acţiune mult mai amplă asupra organismului: ne protejează de îmbătrânirea prematură, inhibă dezvoltarea a numeroase forme de cancer, previne şi tratează eficient diabetul, iar lista ar putea continua.

Deşi acidul clorogenic pare a fi o singură substanţă, denumirea – folosită impropriu la singular – desem­nea­ză de fapt o familie de substanţe întâlnite în coaja fructelor, în seminţele şi în rădăcinile plantelor. Nu­mele de clorogenic nu are nicio legătură cu substanţa numită “clor”, ci cu faptul că, prin oxidare, aceşti acizi organici capătă o culoare verde, chloros însemnând în greaca veche “verde”, iar ge­nos “a da naştere”.

Desco­pe­ri­rea acidului clorogenic nu este de dată recentă, el fiind identi­ficat în câteva sute de specii vegetale de pe tot mapamon­dul, încă de acum jumătate de secol. Ceea ce a atras atenţia oamenilor de ştiinţă a fost, la în­ce­put, potenţialul său anti­oxi­dant, acidul clorogenic îm­pie­di­când apariţia mutaţiilor celulare şi încetinind pro­cesele de îmbătrânire. Treptat, pe mă­sură ce teh­no­logiile au permis, acidul clorogenic a fost extras şi adus la con­centraţii tot mai înalte, putând fi administrat în doze tot mai mari şi obţinân­du-se cu el vin­decări excepţio­nale.

Momen­tul de cotitură a fost atunci când studiile au ară­tat că această substanţă este cel mai puternic me­dicament natural cunoscut împo­triva obezităţii. Aceasta, în condiţiile în care aproape jumă­tate de mi­liard de oameni se luptă în lume cu obezi­tatea, iar alt miliard şi jumătate suferă de supra­pon­deralitate. Este, aşadar, de la sine înţeleasă notorie­tatea pe care a do­bândit-o această substanţă totuşi atât de răspândită în natură.

Unde găsim acidul clorogenic?

capsuni

Campioană absolută: cafeaua verde. Îl găsim în aproape o sută de specii de plante care cresc la noi. Dintre fructe, cele mai bogate în acid clo­rogenic sunt: prunele (au conţinutul cel mai ridicat), merele, pe­rele, caisele, piersicile, nectarinele, afinele, căpşu­nile, fragii şi gutuile. Cantităţi însemnate din această substanţă găsim şi în legume, cum ar fi pă­trunjelul şi ţelina (rădăcina), roşiile, vinetele, cartofii.

Campioa­nele autohtone la conţinutul de acid cloro­genic sunt însă plantele medicinale, mai ales rădă­cinile de: brus­ture, echinacea, păpădie şi cerenţel. Şi tulpinile tinere de cicoare sau frunzele de anghinare conţin cantităţi în­semnate de acid clorogenic, dar cam­pioana absolută este o plantă pe care o găsim în toate magazinele noas­tre, chiar dacă este specifică tropi­celor: cafeaua.

Este vorba însă de cafeaua verde, adică de boabele de cafea neprăjite, care conţin cantităţi im­presionante de acid clorogenic. Nu putem, totuşi, con­suma cantităţi foarte mari de cafea verde. Pen­tru o cantitate suficientă de acid clorogenic ar fi necesar să ingerăm simultan atât de multă cofeină, încât riscăm tulburări de echilibru şi aritmie cardiacă. Cum poate fi rezolvată această problemă vom afla în con­tinuare, când vom vorbi despre modul de admi­nistrare.

Cum administrăm acidul clorogenic

legume

Din alimente. Pentru a beneficia la maximum de această sub­stan­ţă, vom consuma doar vegetalele crude, neprepa­rate termic, deoarece prin fierbere se pierde mai mult de 80% din acidul clorogenic existent în alimente. În timpul sezonului cald, vom face cure de fructe proas­pete. De exemplu: cură de căpşuni la începutul verii, de afine în luna iulie sau de prune în octombrie. În sezonul rece, se recomandă salatele de crudităţi pre­pa­rate din rădăcinoase bogate în acid clorogenic, cum ar fi: pătrunjelul, ţelina sau morcovul.

Toate aceste cure reprezintă un aport destul de modest de acid clo­roge­nic, dar suficient cât să ajute la prevenirea unor boli tu­morale sau degene­ra­tive, să ţină sub control co­les­te­rolul şi trigliceridele şi, nu în ultimul rând, să ne men­­ţină organismul în for­mă şi tânăr. Când însă avem de tratat o boală şi ne trebuie un aport masiv de acid clo­­ro­ge­nic, este necesar să re­cur­gem la extrac­tele din plan­te, dintre care cel de ca­fea verde este cel mai im­portant.

Extractul de cafea verde. Este obţinut din boabele neprăjite ale unor varietăţi de cafea foarte bogate în acid clorogenic. Extracţia se face la nivel industrial, la tem­peraturi joase, aşa încât aceas­tă substanţă foarte sen­sibilă să nu se degradeze. Un extract de cafea verde de calitate trebuie să conţină minimum 40% acid cloro­genic, dar nu mai mult de 60%, deoa­rece prin concen­trare excesivă se pierd cele­lalte prin­cipii active din cafeaua verde.

Şi mai este ne­cesar un lucru: extractul de cafea verde trebuie deco­feinizat, în caz contrar exis­tând riscul să apară la ad­ministrare tulburări car­diace sau nervoase. De regu­lă, extractul de cafea verde este sub formă de capsule, sin­gur sau în combinaţie cu alte plante care să-i potenţeze acţiunea antiobezitate.

Acidul clorogenic şi lupta cu kilogramele

rosii

Notorietatea de care se bucură acidul clorogenic ca medicament pentru slăbit se datorează studiilor docto­rului Oz, adică medicul Mehmet Cengiz Oz, specia­list în car­diologie şi nutriţie. El a testat pe mai multe grupe de pa­cienţi extractul de cafea foar­te bogat în acid cloro­genic, constatând după mai multe săptămâni de tratament o scă­dere a greutăţii subiecţilor obezi cu 5% în medie.

Este un rezultat fantastic, având în vede­re că toţi cei testaţi nu au ţinut nicio dietă specială şi nici nu au făcut un program de exerciţii fizice. Cum e posibil un rezultat atât de bun, cu doar patru capsule pe zi? Ei bine, ex­tractul de cafea produce în timp o adevărată revoluţie, acţio­nând în organism pe patru căi simultan:

1. Încetineşte timpul de absorbţie al zaha­rurilor din alimente, menţinând constantă gli­cemia, ceea ce îm­piedică apariţia senzaţiei de foame.

2. Inhibă procesul de transformare a glucozei serice în ţesut gras.

3. Reglează activitatea sistemului nervos, reducând reactivitatea la stres şi accesele de foame paroxistică.

4. Împiedică inflamarea ţesuturilor adi­poase, in­hibând astfel formarea celulitei.

Adăugaţi la toate aceste lucruri faptul că – spre deo­sebire de cele mai multe regimuri de slăbire – aci­dul clorogenic nu afectează ne­gativ sistemul cardio­vas­cular şi că susţine efortul fizic şi veţi obţine un ta­blou complet al acestui produs, aproape perfect pentru slăbire. Cele 5% din greu­tatea corpului care se pierd se pot transforma cu uşu­rinţă în 10%, 15% sau mai mult, dacă se ţine o die­tă sănătoasă, fără grăsimi şi proteine din carne, fără prăjeli, fără făină albă, zahăr şi aditivi sintetici. Iar dacă se adaugă şi efortul fizic, efectul aci­dului cloro­genic va fi potenţat extraordinar de mult, ajun­gân­du-se la adevărate performanţe, nu doar sub aspec­tul pier­derii de kilograme, ci şi al dobândirii unei sănă­tăţi şi siluete de invidiat.

Iată şi cum se administrează extractul de cafea ver­de în curele de slăbire: se ia câte 1 capsulă, cu puţin timp (15 minute) înaintea micului dejun şi a cinei, şi câte două capsule înaintea mesei principale. În total, se iau 4 capsule (adică 1200 mg de extract de cafea ver­de) pe zi, iar cura durează vreme de 1-3 luni, după care se face o pauză de 2-4 săptămâni, apoi trata­mentul se reia.

Alte efecte vindecătoare

telina

* Bolile canceroase – pentru prevenirea formă­rii tumorilor maligne şi pentru inhibarea dezvoltării lor sunt foarte utile curele cu alimente bogate în acid clo­rogenic. Pe timpul toamnei, de exemplu, se reco­mandă curele de mere şi de pere, din care vor fi con­sumate câte 800 g pe zi. În timpul iernii şi în prima par­te a primăverii, se recomandă zilnic salatele de ţe­lină, pătrunjel şi morcov crud, dar şi consumul de ceai ver­de, care, de asemenea, este bogat în acid clo­ro­­­ge­nic. Primăvara târziu şi vara este mo­mentul cel mai potrivit pentru curele de fructe de sezon, adică: fragi, căpşuni, afine, caise şi prune – adevă­rate cam­pioane în conţi­nutul de acid cloro­genic. Ad­mi­nis­trarea extractu­lui de ca­fea ver­de va veni ca o com­ple­tare la aceste cure şi, deo­cam­dată, efi­cienţa sa a fost de­mon­­strată în cancerul la sân şi cel de col uterin, în cancerul de prostată sau cu localizare digestivă (bucal, gastric, intes­tinal).

* Maladia Parkinson – se pare că acidul cloro­genic pur şi simplu protejează siste­mul nervos de procesele dege­nera­tive, aceasta fiind expli­caţia pentru care popu­laţiile care con­sumă mari cantităţi din ali­men­tele (cafea verde, ceai ver­de, anghinare, muguri de bam­bus) ce conţin această substanţă au o incidenţă cu 52% mai redusă a acestei boli. Odată maladia Par­kinson instalată, evoluţia sa poate fi încetinită consi­derabil, printr-o dietă bogată în crudităţi şi prin ad­mi­nistrarea extractului de cafea verde, câte 1,2 g pe zi.

* Colesterol mărit – nu doar acidul clorogenic, ci şi alte substanţe conţinute în cafeaua verde, precum şi în vegetalele crude, au o puternică acţiune de re­ducere a colesterolului negativ (LDL). Se adminis­trea­ză capsu­lele cu extract de cafea verde, câte 3 pe zi, în cure de 30 de zile, cu 15 zile de pauză, după care tra­tamentul se poate relua. Această cură reduce valorile coleste­rolului şi combate procesele de oxidare şi de depunere a acestuia pe artere.

* Hipertensiune arterială – cu condiţia ca extractul de cafea verde să fie decofeinizat, efectul său de redu­cere a tensiunii arteriale este foarte puternic, datorită prezenţei masive a acidului clorogenic. Con­form stu­diilor, această substanţă ajută sistemul nervos să regle­ze calibrul vaselor de sânge, aşa încât tensiu­nea arte­rială să fie menţinută la valorile optime. Acesta este şi secretul pentru care curele de legume şi fructe crude, dintre care cele mai multe conţin mari can­tităţi de acid clorogenic, sunt excelente pen­tru preve­nirea şi tra­ta­­mentul hiperten­siu­nii arteriale. Este im­portant de men­ţionat în acest context că acidul cloro­genic nu produce aşa-nu­mitele căderi de tensiune la persoanele hipoten­sive, efec­tul său fiind reglator asu­pra tensiunii şi nu unila­teral hipotensiv, ca în cazul me­dicamentelor de sinteză.

* Diabet de tip I şi II – mai multe studii realizate pe subiecţi umani diabetici şi pe animale de experienţă cu diabet indus au arătat că tratamentul cu acid cloro­genic nu doar că reduce gli­cemia cu 10-20%, dar o şi stabilizează pe ter­men lung, asigurând o bună func­ţio­nare a pancrea­su­lui. Se ad­mi­nis­trează extractul de cafea ver­de câte 1200 mg pe zi, în cure de 30 de zile, urmate de 10 zile de pauză.

O eficienţă deo­sebită se obţine prin aso­cierea extractului de cafea verde cu planta Gymnema sylves­tris, acest tandem fiind un adevărat fenomen în tratarea diabetului de tip II şi un adjuvant de nădejde în tratarea diabetului de tip I. Este însă necesar ca în timpul tra­ta­mentului să fie ţinută foarte strâns legătura cu me­di­cul specialist, care va ajusta sau, după caz, va elimi­na medicaţia specifică, în funcţie de evoluţiile glice­miei.

* Dischinezie biliară, indigestie – acidul clo­ro­genic stimulează secreţia de bilă şi evacuarea aces­teia. Este recomandat în mod special persoa­nelor cu dischi­nezie bilia­ră hi­potonă (fiere “leneşă”), întrucât această substanţă naturală are un efect tonic asupra muscula­turii nete­de. Din acest motiv, este recoman­dată şi persoa­nelor cu in­digestie pe fon­dul atoniei gas­tro-intesti­nale. În toate aceste tulbu­rări se reco­mandă, pe lângă adminis­trarea extractului de cafea verde, con­sumul fructelor proaspete, cu o oră înainte de masă. Se recomandă în special merele, pe­rele, căp­şunile, caisele şi pier­sicile, cu tot cu coajă.

* Constipaţie – acidul clorogenic este un puter­nic stimulent al musculaturii netede a tubului digestiv, fiind un remediu excelent contra constipaţiei atone, care apare foarte frecvent la persoanele sedentare, care au foarte multă muncă de birou sau sunt nevoite să stea zilnic o perioadă îndelungată pe scaun. Apoi, fructele care conţin cantităţi însemnate de acid clorogenic, cum ar fi prunele, perele sau merele, sunt foarte bogate şi în fibre alimentare, care curăţă precum o mătură tubul digestiv de reziduuri, ajutând apoi la eliminarea lor promptă.

cafea verde

Precauţii şi contraindicaţii

Acidul clorogenic nu are, practic, contraindicaţii, cu excepţia unor sensibilităţi particulare la legumele sau fructele care îl conţin. În cazul extractului de cafea ver­de, singura contraindicaţie este alergia la cafea. În schimb, există un set de precauţii pe care neapărat trebuie să vi le luaţi înainte de a începe o cură cu pro­duse care conţin acest extract de cafea verde: în primul rând, asiguraţi-vă că ceea ce luaţi este avizat în Ro­mânia de către Institutul de Bioresurse Alimentare.

Aceasta, deoarece circulă, mai ales pe Internet, diverse “leacuri-minune cu cafea verde” neavizate la noi, pre­tinse a fi produse în SUA, Canada etc., dar care în realitate sunt contrafaceri, care în cel mai bun caz nu vă vor ajuta cu nimic, dacă nu cumva vor fi chiar dău­nă­toare sănătăţii. A doua garanţie pe care trebuie să o aveţi este aceea că extractul de cafea verde este deco­fei­nizat, în caz contrar v-aţi putea confrunta cu un şir de simptome neplăcute, de la stări de nervozitate, la pal­pitaţii, cauzate de cofeina în exces. În fine, dacă suferiţi de diabet, va trebui să ţineţi legătura cu me­dicul specialist, care vă va regla dozele de medica­mente sau insulină, acestea trebuind scăzute, datorită efectului antidiabetic ale acidului clorogenic. Sursa: formula-as.ro

ATENTIE! Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud și/sau nu inlocuiesc tratamentele medicale. Informatiile de pe site si materialele aferente au doar un caracter informativ si nu isi propun sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Authenticmagazin.com, nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor Dvs. Vă asumați întreaga responsabilitate pentru modul în care alegeți să utilizați aceste informații.

Continue Reading

SĂNĂTATE

Copacul care vindeca suflete. Beneficiile arborelui de tei – puterea lui vindecatoare atat pentru trup dar si pentru suflet

tei

Teiul este considerat un arbore sacru in folclorul tarilor din vestul Europei, iar pentru vechii celti simboliza altruismul. In timpul Evul Mediu exista obiceiul ca indragostitii sa-si jure iubire vesnica la umbra unui tei, deoarece exista credinta ca acest copac ii face pe oameni sa spuna numai adevarul.

Ceaiul de tei este unul din cele mai cunoscute si folosite ceaiuri de la noi. Iar virtutile terapeutice ale teiului sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. Arborele de tei este un

campion al sanatatii,toate partile acestui copac, frunzele, florile şi lemnul avand valoare pe plan medicinal.

Florile de tei, pe langa faptul ca ne imbie cu parfumul lor dulce si relaxant, sunt bogate in antioxidanti, zaharuri si vitamina C, au actiune sedativa, spasmolitica si diuretica, sudorifica, antitermica, emolienta, expectoranta, decongestiva, relaxanta, antiinflamatoare. Florile de tei contin mucilagii, uleiuri esentiale, taninuri, glucozide, flavonoide, mangan si vitamine. Mucilagiile din florile de tei au efect emolient in contact cu membranele sistemului digestiv si de aceea sunt folosite pentru a trata probleme digestive ca indigestie, greata sau diaree.

Florile de tei sunt folosite cu succes, sub forma de infuzie, in afectiunile hepatobiliare si impotriva migrenelor. Infuzia din flori de tei, bauta seara, cu o jumatate de ora inainte de culcare, trateaza starile de neliniste, anxietatea si chiar atacurile de panica.

Compresa din infuzie de flori de tei amestecate cu albastrele se va pastra pe pleoape timp de aproximativ 10-15 minute, inainte de culcare pentru a se reduce cearcanele de sub ochi.

Precautii

In antichitate se faceau bai de tei pentru a destinde trupul si spiritul. Baile cu ceai din flori de tei sunt cunoscute pentru calmarea oboselii nervoase, insomniei si anxietatii. Fac minuni in cazul copiilor iritabili sau hiperactivi.

Prepararea ceaiului pentru bai: se prepara mai intai o infuzie cu o cana si jumatate de flori intr-un litru de apa. Se filtreaza si se adauga infuzia in apa de baie.

Pentru ingrijirea pielii: ceaiul din flori de tei proaspat preparat poate fi folosit ca si loţiune pentru ten. Ceaiul de tei ajuta la regenerarea pielii. Deoarece florile de tei ajuta la reducerea inflamatiilor, ceaiul de tei este un remediu excelent pentru ochii umflati.

Compresa din infuzie de flori de tei amestecate cu albastrele se va pastra pe pleoape timp de aproximativ 10-15 minute, inainte de culcare pentru a se reduce cearcanele de sub ochi.

Lemnul de tei, partea truchiului care se gaseste sub scoarta teiului actioneaza in special la nivelul ficatului si a vezicii biliare. Aceasta permite ficatului sa filtreze mai bine toxinele din sange si ajuta vezica biliara sa secrete o cantitate mai mare de bila.

Mierea din flori de tei este unul dintre cele mai apreciate produse in toata lumea. Are o puternica aroma de tei, ca un parfum proaspat, reflexe galben-aurii, uneori si verzui, si este fluida. Mierea de tei are o puternica actiune antibacteriana la nivelul cailor respiratorii.

Mierea de tei se recomanda pentru calmarea tusei, sau pentru tratarea bronsitei. Avand un efect calmant, ca si ceaiul facut din flori de tei, mierea de albine se recomanda persoanelor care sufera de insomnie.

Dacă este adevărat că bolile trupești sunt provocate de boli sufletești, și reciproca este la fel de valabilă: remediile naturii care vindecă sufletul, vindecă sigur și trupul. Că este adevărat, o dovedește planta magică celebrată la începutul lui iunie: teiul. Acest arbore ne este atât de aproape de suflet nouă, românilor, încât e de-ajuns să-i simțim mireasma și deja putem să-i decodificăm calitățile de leac.

Parfumul florilor de tei ne aduce pace în suflet, ne face meditativi și ne îmblânzește inima, pregătind-o pentru marile împliniri ale verii. Totuși, să pășim dincolo de domeniul inspirației și să căutăm în limbajul sec al enciclopediilor și al studiilor de specialitate descrierea calităților terapeutice concrete ale acestui copac.

Unde găsim și cum culegem florile de tei

tei

La noi în țară există 3 feluri de tei: teiul cu frunza în formă de inimă (Tilia cordata), care înflorește la începutul lui iunie și are pe dosul frunzelor niște perișori gălbui; teiul cu frunza mare (Tilia platyphillos), care înflorește ceva mai târziu și are frunzele mai mari decât celelalte specii înrudite; teiul argintiu (Tilia argentea), care înflorește abia în iulie, având frunze și flori alburii. Indiferent de tipul lor, toți teii au aceleași întrebuințări medicinale. Îi găsim în asociații dense, adevărate păduri, mai ales în Dobrogea și în sudul Munteniei. Dar teiul crește și în celelalte zone ale țării, de la câmpie și până spre zona montană. Culegerea florilor de tei se face prin simpla rupere de pe ramuri.

Este o operațiune delicată, din cauza înălțimii mari a arborilor și a fragilității extreme a ramurilor, care nu o dată s-au rupt, accidentându-i pe culegătorii imprudenți. De aceea, recoltarea florilor de tei trebuie făcută de pe o scară bine asigurată, pentru a evita situațiile periculoase. Obligatoriu, culesul se face pe timp frumos. La minimum o zi după ce a plouat, pe timp uscat, florile de tei au maximum de principii active. Se desprind florile de pe ramuri cu tot cu bractee și se pun în săculețe de pânză. Uscarea se face la umbră, în locuri bine aerisite, într-un strat gros de cca 5 cm. Din 1 kg de flori proaspete se obține ceva mai mult de ¼ kg plantă uscată, care va fi depozitată în locuri fără umiditate și răcoroase.

Cum se prepară și se administrează florile de tei

tei

Pulberea. Se obține prin măcinarea cu râșnița a plantei uscate. O linguriță rasă de pulbere (cca 1,5 g) se ține câteva minute sub limbă, după care se înghite cu apă. Se ia pe stomacul gol, de 3-4 ori/zi. Dozele maxime admise pentru pulberea de tei: copiii între 2 și 4 ani – maximum 2 g/zi, cei între 5 și 9 ani  – maximum 3 g/zi, în timp ce copii între 10 și 14 ani – maximum 6 g/zi. Persoanele peste 14 ani vor lua aceeași doză ca și adulții, care este de maximum 12 g/zi.

Infuzia fierbinte. Se folosește pentru a provoca transpirația, element foarte important în tratarea răcelilor și a unor boli ce apar pe fondul intoxicării organismului. Se prepară prin opărirea a 2 lingurițe de flori cu o cană de apă clocotită, după care se lasă un sfert de oră să infuzeze. Se bea fierbinte, așa încât efectul sudorific să fie maxim.

Infuzia combinată. Combină extracția la rece cu cea la cald, pentru conservarea principiilor active. Se prepară astfel: 2-3 lingurițe de flori de tei mărunțite se lasă la înmuiat în ½ cană de apă de seara până dimineața, când se filtrează; maceratul se strecoară, iar pulberea rămasă se opărește cu încă ½ cană apă fierbinte, se lasă la infuzat 20 minute și se strecoară; se combină cele două extracte; preparatul se bea cu o jumătate de oră înainte de mese. Doza: 3 căni pe zi.

Tinctura. Se umple pe jumătate un borcan cu pulbere de flori de tei, completându-se restul cu alcool de 40°. După ce conținutul a fost omogenizat prin amestecarea alcoolului cu planta, se închide borcanul ermetic și se lasă la macerat timp de 8 zile. Lichidul se filtrează prin tifon și se păstrează în sticluțe mici, închise la culoare.

Băile terapeutice. Două mâini de flori de tei se lasă la înmuiat timp de 12 ore (de seara până dimineața) într-o oală cu 4 litri de apă călduță, după care se filtrează. Maceratul obținut se pune deoparte, iar planta rămasă se mai opărește cu 1 litru de apă timp de 10 minute și se filtrează. Se toarnă ambele preparate în cada de baie, peste apa fierbinte. De regulă, băile cu flori de tei se fac seara, deoarece au un puternic efect somnifer.

Tratamente interne

tei

Anxietate (stări de teamă fără un motiv aparent) – teiul diminuează stările de anxietate, precum și unele tulburări asociate lor: atacuri de panică, distonie neurovegetativă etc. În terapia contra anxietății se administrează pulberea de tei, din care se iau câte 2 g de 3 ori/zi, în cure de 6 săptămâni, urmate de 2 săptămâni de pauză.

Iritabilitate nervoasă, isterie – se face o cură cu infuzie combinată de tei, din care se bea câte o cană (250 ml) de 3 ori/zi, în cure de 28 de zile. Este un tratament recomandat și persoanelor la care aceste probleme emoționale apar pe fondul insomniei, al epuizării sau al anumitor tulburări hormonale (sindrom premenstrual, menopauză).

Insomnie – se bea un pahar de infuzie combinată de tei la câteva ore după masa de seară, imediat înainte de culcare. Florile de tei conțin principii active care induc starea de somn, acționând printr-un mecanism similar cu cel al medicamentului Benzodiazepină. Atenție însă, o doză prea mare de tei poate avea un efect contrar, alungând somnul.

Dureri de cap, migrenă – se beau 1-3 căni de ceai de tei fierbinte, pe stomacul gol. Acest tratament are efecte sedative rapide, diminuând intensitatea durerii de cap. În migrenele biliare, infuzia de tei poate declanșa reflexul vomitiv – un element care vă poate contraria, dar care este pozitiv. Dați curs acestui reflex natural care deblochează colecistul și grăbește sfârșitul migrenei.

Adjuvant în hipertensiune arterială – se administrează pulbere de tei, din care se ia câte o linguriță, de 4 ori/zi, în cure de 60 de zile, urmate de 15 zile de pauză. Teiul acționează prin efect vasodilatator, prin acțiune sedativă la nivelul sistemului nervos central și prin efect depurativ, eliminând surplusul de apă din organism.

Adjuvant în febră – 2 căni de infuzie de tei caldă stimulează o transpirație intensă, ceea ce va duce la scăderea temperaturii. Se bea mai ales în accesele de febră asociate infecțiilor acute.

Răceli (viroze respiratorii), gripă – teiul nu are un efect antiviral, dar ajută la reglarea temperaturii, la eliberarea căilor respiratorii, reduce și elimină durerile musculare și de cap asociate acestor afecțiuni. Se ia infuzie combinată, îndulcită cu miere, câte 1 litru/zi, până la vindecare.

Tuse iritativă, tuse productivă, bronșită – în florile de tei există anumite substanțe emoliente (mucilagii), care reduc senzația de iritare de pe căile respiratorii și, ca atare, calmează tusea uscată. Aceste principii active sunt utile și în tusea productivă, deoarece ajută la eliminarea secrețiilor în exces de pe căile respiratorii. Se bea infuzie combinată, câte o cană de 3 ori/zi. În bronșită, se bea infuzie fierbinte de tei, 2 căni/zi. Are efect calmant: diminuează intensitatea acceselor de tuse, ajută la eliminarea secrețiilor de pe căile respiratorii și combate accesele de febră.

Adjuvant în retenția de lichide – se face o infuzie combinată de tei ceva mai concentrată (50 g la 1 litru de apă), care se ia cu lingura, pe parcursul a 2 zile. Această infuzie amplifica diureza și stimulează eliminarea surplusului de lichide prin transpirație. Suplimentar, se fac băi generale cu flori de tei, care au efect diuretic și calmant, fiind utile și contra cistitei și a nefritei.

Gastrită – durerile de tip arsură, specifice acestei afecțiuni, sunt alinate și vindecate cu pulbere de tei. Pe de o parte, reduce nivelul de stres și tensiunea psihică, iar pe de alta, protejează și cicatrizează mucoasa gastrică. Se ia câte o linguriță de pulbere de 3-4 ori/zi, înainte de mese. În perioadele de criză puternică, cu dureri intense, nu se mănâncă nimic timp de 24 de ore.

Se beau mari cantități de infuzie combinată de tei, neîndulcită. Pentru o mai mare eficiență, se pune la macerat, împreună cu teiul, și o cantitate egală de rădăcină de lemn-dulce.

Adjuvant în hepatita de tip B și C – Principiile active din teiul argintiu au efect hepatoprotector. Efectul de protejare a celulei hepatice, combinat cu cel de stabilizarea și de calmare psihică, recomandă teiul în tratarea hepatitelor cu posibilă evoluție spre ciroză (evoluție accelerată de stres). Se recomandă administrarea a 2-3 căni de infuzie combinată de tei/zi, în cure de 4 săptămâni, urmate de altele 4 de pauză.

Dureri articulare în artrită – Administrarea infuziei combinate de tei reduce inflamația și mai ales durerile articulare. Acest efect se datorează flavonoidelor din florile de tei. Se țin cure de 21 de zile, timp în care se consumă 3 căni/zi de infuzie combinată de tei, înainte de mese.

Adjuvant în limfom malign – Un studiu argentinian indică o acțiune antitumorală a florilor de tei cu frunza în formă de inimă. Se recomandă administrarea a 2-3 căni de infuzie combinată/zi. Are efect de inhibare a multiplicării celulelor tumorale și induce autodistrugerea acestora. Aceste efecte se datorează substanței scopoletina, conținută de florile acestei specii de tei.

– antidepresiv, euforizant, sedativ. Ceaiul de tei are efect calmant, emolient, deoarece combate starea de uscaciune a mucoaselor, usor antispastic, expectorant, sudorific. Deobicei, ceaiul de tei este primul medicament in caz de raceala, durere de cap ori o indispozitie sufleteasca.
– diaforetic, recomandate pentru fluidizarea sangelui si favorizarea circulatiei printr-o usoara vasodilatatie.
– datorita efectului asupra sistemului nervos si circulator florile de tei sunt folosite si pentru reducerea presiunii arteriale (in special a celei cauzate de stres).
– trateaza durerile de cap cauzate de stres si unele migrene.
– scade febra si favorizeaza transpiratia.
– combate formarea ridurilor si a cearcanelor.
– diabet zaharat, obezitate.

Tratamente externe

tei

Insomnie, agitație la bebeluși – unul din cei mai mari fitoterapeuți contemporani, francezul Maurice Messegue, povestea că prima sa inițiere în arta tămăduirii cu plante a primit-o la doar 4 ani, când tatăl sau îl îmbăia cu flori de tei. Sub influența acestei băi, starea lui de spirit se alchimiza brusc: tensiunile și supărarea îi dispăreau ca prin farmec și un somn binefăcător îl cuprindea imediat. Această plantă îi inducea vise atât de frumoase și de intense, încât le-a ținut minte toată viața. În aceste vise vedea „zâne-flori”, a căror prezență îl făcea fericit. Și în medicina noastră populară băile cu flori de tei erau folosite pentru a liniști somnul celor mici, dar și pentru tratarea cu succes a tusei convulsive.

Coșmaruri, tulburări de somn – Se umple o față de pernă cu flori de tei uscate și se folosește în locul pernei, în timpul somnului. Este un tratament de medicină populară cu o eficiență incredibilă, deși mecanismele biologice prin care acționează sunt încă inexplicabile.

In antichitate se faceau bai de tei pentru a destinde trupul si spiritul. Baile cu ceai din flori de tei sunt cunoscute pentru calmarea oboselii nervoase, insomniei si anxietatii. Fac minuni in cazul copiilor iritabili sau hiperactivi.

Prepararea ceaiului pentru bai: se prepara mai intai o infuzie cu o cana si jumatate de flori intr-un litru de apa. Se filtreaza si se adauga infuzia in apa de baie.

Pentru ingrijirea pielii: ceaiul din flori de tei proaspat preparat poate fi folosit ca si loţiune pentru ten. Ceaiul de tei ajuta la regenerarea pielii. Deoarece florile de tei ajuta la reducerea inflamatiilor, ceaiul de tei este un remediu excelent pentru ochii umflati.

Compresa din infuzie de flori de tei amestecate cu albastrele se va pastra pe pleoape timp de aproximativ 10-15 minute, inainte de culcare pentru a se reduce cearcanele de sub ochi.

Precautii

tei

Precauții și contraindicații la tratamentul cu flori de tei

Administrat în doze normale, niciun studiu făcut până acum nu a pus în evidență vreo formă de toxicitate a teiului, nici măcar asupra femeilor care alăptează sau a celor însărcinate.

Consumul excesiv al ceaiului de tei poate favoriza unele disfunctionalitati ale inimii, mai ales la persoanele cardiace, motiv pentru care acestora li interzice consumul acestui tip de ceai.

Teiul și magia

tei

– În Roma Antică, teiul simboliza iubirea conjugală și fidelitatea în cuplu, fiind în același timp și arborele lui Venus (zeița iubirii) și al Iunonei (zeița înțelepciunii). Cuplurile tinere își împodobeau altarul casei cu ramuri de tei înflorite, pentru a beneficia de înțelepciune și stabilitate.

– Poetul Ovidiu, cel exilat pe țărmul Pontului Euxin, afirma că de sărbătoarea dedicată zeiței fertilității, fecioarele se împodobeau cu coroane din flori de tei.

– Triburile germanice de acum două milenii considerau teiul ca fiind un arbore al păcii și dreptății. În fiecare an, vara, era adorat ca arbore sacru și sărbătorit cu dansuri și muzică. Judecata tribală se făcea la tulpina unui tei, pentru a ajuta judele să dea verdictul corect.

– Prezicătorii sciți împărțeau o frunză de tei în trei bucăți egale, pe care le înfășurau în jurul degetelor de la mâna stângă, pentru a obține inspirația și a căpăta puterea de a ghici viitorul.

– În folclorul polonez există și acum credința că teiul plantat în fața casei apără familia de spiritele rele, aduce noroc și pace și ajută oamenii să nu cedeze diferitelor ispite.

– Conform credinței populare franceze, o căsătorie nu se mai destrăma dacă mirii treceau la nuntă pe sub doi tei cu coroanele împreunate.

– În Estonia și în Lituania există obiceiul ca femeile tinere să aducă ofrande de hrană la un tei înflorit, cerând fertilitate și liniște în familie.

– La români, ramurile de tei înflorit sunt aduse acasă de Rusalii, după ce au fost sfințite de preot la biserică, fiind ținute la ușă ori lângă icoane. Se păstrează toată vara, având darul de a alunga grindina și furtunile distrugătoare, menținând seninul în casă. În satele din Bucovina se împodobesc mormintele cu ramuri de tei înflorite, pentru a le aduce morților pacea și împăcarea. Se crede că strămoșii îmbunați cu flori de tei veghează asupra celor vii și-i feresc de necazuri.

Încă din Evul Mediu, cărbunele din lemn de tei era folosit în satele românești ca leac sigur contra ulcerului stomacal, flatulenței și constipației. Se luau 2 lingurițe de cărbune pisat, în apă.

– În multe situri arheologice din Elveția s-au descoperit veșminte imprimate cu extract de tei. Obiceiul a fost păstrat și de popoarele slave, până în timpurile moderne.

– În creștinismul primitiv, lemnul de tei era considerat sfânt și exista obligația ca statuetele Fecioarei Maria și catapetesmele să fie cioplite din lemn de tei (Lignum sacrum).

– În astrologie, teiul este asociat cu luna, miresmei sale fiindu-i atribuit un efect afrodiziac.

– În antichitate, vindecătorii transferau bolile asupra teiului. Mulți părinți plantau un tei când li se năștea un copil, convinși fiind că astfel va fi ocrotit de boli. În caz că totuși se îmbolnăveau, erau întinși la umbra unui tei înflorit.

– În coroana teiului, nu cad niciodată săgeţile trăsnetelor, explicaţia fiind magnetismul diferit al teiului, faţă de cel al altor arbori. Este ştiut că ţăranii, prinşi pe câmp de ploile repezi de vară, aleargă să se adăpostească sub un tei singuratic, evitând alţi arbori care ar atrage fulgerele. În plus, umbra teiului nu provoacă răceli sau boli pulmonare, aşa cum se poate întâmpla cu persoanele care dorm la umbra nucului.

Mierea de tei are o puternică aromă de flori de tei, cu reflexe luminoase, galbene-portocalii. Cristalizează uşor, mai ales dacă este ţinută la rece. Mierea de tei produsă în România este exportată în toată Europa de Vest, fiind foarte căutată datorită calităţilor deosebite pe care le are. În primul rând, această miere are proprietăţi antimicrobiale şi antiinflamatorii. Este folosită în tratarea crampelor şi a bolilor renale şi foarte frecvent împotriva guturaiului, răcelii, tusei şi iritaţiilor gâtului, pentru că are o puternică acțiune antibacteriană la nivelul căilor respiratorii, dizolvând mucusul şi curăţând gâtul. Fiind un calmant al sistemului nervos, este recomandată împotriva insomniei, oboselii sau stresului. În prezent, România deţine cea mai mare suprafaţă de pădure de tei din toată Europa.

ATENTIE! Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud și/sau nu inlocuiesc tratamentele medicale. Informatiile de pe site si materialele aferente au doar un caracter informativ si nu isi propun sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Authenticmagazin.com, nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor Dvs. Vă asumați întreaga responsabilitate pentru modul în care alegeți să utilizați aceste informații.

Continue Reading

SĂNĂTATE

Dieta Spark, una dintre cele mai căutate diete de slăbire din lume. Ce presupune aceasta

carrots

Una dintre dietele sănătoase, fără restricţii alimentare majore, dieta Spark optimizează metabolismul şi te ajută să slăbeşti în termen de doar 28 de zile. Ea a fost concepută în 1996 de profesorul Chris Downie, care a creat un plan alimentar pentru propria sa situaţie.

Având multe kilograme în plus, încercase fără succes să le dea jos cu ajutorul a diferite programe nutriţionale. Cu ajutorul dietei proprii, Chris Downie a reuşit să slăbească, să se menţină, dar şi să devină recunoscut la nivel internaţional.

Etapele dietei Spark

Ai la dispoziţie 28 de zile, care vor fi împărţite în patru etape. Urmărirea fiecărei etape în parte are şi efect psihologic, deoarece te va ajuta să îţi planifici scopuri pe termen scurt, fără să te plictiseşti. După cele 28 de zile, s-ar putea să slăbeşti chiar şi 10 kilograme, dar acest lucru depinde foarte mult de organismul fiecaruia şi de respectarea cât mai strictă a instrucţiunilor.

1)  Fast Break este etapa în care te obişnuieşti cu dieta Spark şi în care înveţi să controlezi alimentatia, nivelul activitatii fizice depuse, dar şi să-ţi menţii motivaţia. Aceste trei aspecte vor fi urmărite pe tot parcursul dietei.

2) Healthy Diet Habits este etapa în care afli noi tehnici prin care vei atinge greutatea ideală. Această săptămână te învaţă cum să bei mai multă apă, să îţi controlezi porţiile şi să faci din mişcarea fizică o rutina plăcută.

3) Lifestyle Change face trecerea la noul stil de viaţă, pe care îl vei putea menţine pe termen cât mai lung. Aici descoperi cum să îţi păstrezi motivatia pentru o perioadă lungă de timp.

4) În ultima etapă, Spreak the Spark, deja înregistrezi succesul de care te bucuri şi devii propriul tău maestru. De asemenea, poţi începe să îi ajuţi şi pe cei din jur să slăbească şi să se menţină mai sănătoşi.

Cum mănânci în dieta Spark?

beef

 

Vei consuma zilnic 1500 de calorii, dacă eşti femeie cu activitate fizică medie. Dacă nu, îţi vei ajusta planul caloric, alegând în funcţie de vârstă, sex şi genul de efort pe care îl depui. În mod normal, pentru pierderea a 1-2 kg pe săptămână se recomandă ca din numărul de calorii recomandate zilnic pentru vârsta şi sexul tău să scazi minim 500.

Planul tău de alimentaţie ar trebui să cuprindă trei mese principale şi două gustări pe zi. Iar pentru fiecare masă va trebui să ai carbohidraţi în proporţie de 45-65%, grăsimi în proporţie de 20-35% şi proteine în proporţie de 16-35%.

Exerciţiile fizice joacă un rol semnificativ în dieta Spark. Stresul este şi el luat în considerare: un program de exerciţii de relaxare şi o meditaţie, seara, completează cu succes planul alimentar.

Pentru detaliile despre dieta Spark poţi intra pe SparkPeople.com, site-ul conceput de Chris Downie şi unde există o comunitate de câteva milioane de oameni, din 150 de ţări. Există şi o aplicaţie, Healthy Recipes, pentru telefoane mobile, pe care o poţi downloada, contra unui cost lunar, şi cu ajutorul căreia poţi urmări programul în mod eficient.

Sau poţi citi cartea “The Spark Solution” unde sunt descrise în detaliu mesele şi activitatea fizică de care ai nevoie în primele două săptămâni de dietă. Autorul nu oferă programul complet în carte, deoarece a constatat că cei mai mulţi oameni deja învaţă principiile noului stil de viaţă în maxim 20 de zile. De asemenea, o parte dintre persoanele mai puţin motivate renunţă în mai puţin de două săptămâni la mişcare şi la regimul alimentar.

Avantaje şi dezavantaje în dieta Spark

fruit

Dieta Spark se bazează în general pe fibre, cele mai multe luate din legume si fructe. Un avantaj al acestei diete consta in faptul ca poate fi adaptată în functie de stilul de viaţă, iar dacă ai intoleranţă la lactoză sau gluten, tot o poţi tine, dacă afli (din carte) cu ce poţi înocui alimentele recomandate.

Dar pentru vegetarieni şi vegani această dietă nu este recomandată, deoarece doar vegetalele ar asigura până la 35% din proteinele necesare. Pentru un aport mai mare de proteine, vegetarienii ar trebui să consume calorii în plus, aşadar nu va funcţiona procesul de slăbire.

Experienţa celor ce ţin dieta a arătat că, datorită cantităţii limitate de grăsimi, dieta Spark prezintă beneficii pentru sistemul cardiovascular şi de asemenea tine sub control diabetul, dar încă nu există studii în acest sens.

Vei pierde în greutate?

Dacă reuşeşti să respecţi planul fără să sari peste mese, să faci exerciţii în mod regulat şi să limitezi aportul caloric la aproximativ 1500 pe zi poţi slăbi câteva kilograme încă din primele două săptămâni. Un studiu din 2009, publicat în revista Obesity Reviews, a comparat succesele pierderii de greutate a persoanelor care ţin dietă, dar fac şi exerciţii fizice, comparativ cu persoane care doar ţin dietă, fără a face mişcare în plus. Cei dintâi au pierdut mai mult în greutate şi s-au menţinut mai mult pe termen lung.

Cât de uşor este să urmezi dieta Spark?

girl-yoga

Dieta Spark va funcţiona cel mai bine pentru cei care se adaptează uşor la o organizare riguroasă şi sunt energici. Regulile detaliate ale dietei pot fi greu de urmat. În schimb, e bună pentru cei care preferă să le facă alţii planurile de masă, iar ei doar să le pună în aplicare.

Va trebui să îţi cumperi cărţile referitoare la dieta Spark sau să cauţi online un program contra cost. La un moment dat, însă, vei putea începe să fii mai creativ în meniuri, asta după ce te pui la punct cu detaliile dietei.

Dacă nu îţi place să faci mişcare sau nu poţi din diverse motive, atunci această dietă nu este pentru tine.

Pot sări peste partea de exerciţii fizice?

running

Nu, aceasta este cheia de boltă în dieta Spark. În carte vei găsi 40 de pagini dedicate fitness-ului, inclusiv fotografii, un meniu de antrenament, cu numărul de calorii variate de antrenamente şi alte sfaturi practice. Aplicaţia de pe site oferă, de asemenea, îndrumări în practicarea exerciţiilor. Sursa: csid.ro

ATENTIE! Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud și/sau nu inlocuiesc tratamentele medicale. Informatiile de pe site si materialele aferente au doar un caracter informativ si nu isi propun sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Authenticmagazin.com, nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor Dvs. Vă asumați întreaga responsabilitate pentru modul în care alegeți să utilizați aceste informații.

Continue Reading

Abonare la blog via email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celor 6 abonați

Articole Recente

zmeurata zmeurata
CULINAR17 ore ago

Cea mai ieftină, simplă și delicioasă rețetă de zmeurată răcoritoare, dulce-acrișoară!

Nimic mai bun ca un pahar de zmeurată răcoritoare, dulce-acrișoară, într-o zi toridă de vară! Fă-o după cea mai ieftină,...

holden holden
CALEIDOSCOP23 de ore ago

Mașina asta nu seamana cu nimic din ce ai vazut pana acum. A fost construita cu piesele de la cinci masini diferite

Printre automobilele sacrificate pentru “bunastarea” acestui Holden FB se numara si doua exemplare Nissan GT-R din generatia R33. Un nou...

fantoma fantoma
CALEIDOSCOP3 zile ago

Ce se află în spatele fantomelor, demonilor și zgomotelor din timpul somnului

Dacă credeți în paranormal, s-ar putea să nu vă surprindă dacă auziți povestiri cu persoane decedate care apar în timpul...

casa din containere casa din containere
UTILE5 zile ago

Ea şi-a făcut casa din containere ce se utilizează pentru transportul de mărfuri pe mare! După ce vei vedea rezultatul, sigur o să vrei și tu!

Cu toţii am văzut multe cazuri când oamenii îşi făceau casă din materiale mai puţin obişnuite pentru construcţii. Noi vă...

castravete castravete
UTILE6 zile ago

De ce castraveții din grădină sunt amari? Iată de ce se amăresc și cum poți preveni acest lucru!

Castravetele (Cucumis sativus) este o planta legumicola cultivata pentru fructele sale. Acestea se consuma la maturitatea comerciala (tehnica), fiind apreciate...

univers univers
CALEIDOSCOPO săptămână ago

Cercetători: O cauză necunoscută provoacă apariția unor forțe în Univers! Unde se află Dumnezeu?

Albert Einstein spunea, cu cât învăț mai mult, cu atât îmi dau seama câte lucruri nu cunosc. Aceeași frază poate...

LUMEA NECUVÂNTĂTOARELORO săptămână ago

Totul despre sterilizarea câinilor. Care sunt avantajele sterilizarii cainelui

Ai un catel care a trecut de 6 luni si iti pui intrebarea daca e bine sa-l sterilizezi sau nu....

baile Tusnad baile Tusnad
DESTINAȚII2 săptămâni ago

Băile Tuşnad! E cel mai mic oras din Romania, dar l-au transformat in atractie mondiala

Cel mai mic oraş din România, Băile Tuşnad, atrage anual aproape jumătate de milion de turişti, majoritatea dornici să se...

UTILE2 săptămâni ago

Totul despre bateria auto: cum functioneaza, ce durata de viata are si cate tipuri sunt

Toata lumea stie ca orice automobil sau vehicul modern are cel putin o baterie. O cumpara, o monteaza sub capota...

tocanita cu vita tocanita cu vita
CULINAR2 săptămâni ago

Tocăniță cu carne fragedă de vită și cartofi, într-un sos bun de mâncat pe pâine și alta nu

Sățioasă, sănătoasă, gustoasă și ușor de făcut. O alegere clasică pentru o masă în familie, perfectă pentru serile reci de...

Statistici blog

  • 79.624 vizite

Trending