Foarte mulți oameni reușesc să-și facă noi prieteni sau să-și găsească jumătatea extraordinar de ușor, în mod natural.
Din păcate nu pentru toți semenii noștri este la fel de facil să lege noi prietenii. Mulți oameni sunt nevoiți să facă mari eforturi pentru a se face plăcuți în fața celorlalți. Cu toate acestea de foarte multe ori continuăm să rămânem “invizibili”.
Pentru a vă ajuta în acest sens, am studiat câteva trucuri psihologice și am descoperit câteva strategii susținute de știință care vor determina oamenii din jur să vă placă și să închegați astfel noi prietenii și relații foarte ușor.
1. Imitați-i pe cei din jur
Această strategie se numește mirroring (oglindire) și implică subtil imitarea comportamentului celeilalte persoane. Când vorbiți cu cineva, încercați să îi copiați limbajul corporal, gesturile și expresiile feței.
În 1999, cercetătorii de la Universitatea din New York au studiat efectul “cameleonului”, care apare atunci când oamenii își mimează reciproc comportamentul în mod inconștient și au descoperit că imitația facilitează plăcerea. Astfel oamenii cu gesturi apropiate au mai multe șanse de a se apropia.
2. Petreceți mai mult timp în jurul celor cu care doriți să vă împrieteniți
Conform efectului de simplă expunere, oamenii tind să se atașeze mult mai ușor de lucrurile care le sunt familiare.
Acest fenomen a fost descoperit în anii 1950, când cercetătorii de la MIT au descoperit că studenții care locuiau împreună aveau mai multe șanse să se împrietenească decât studenții care trăiau izolați unii de alții.
3. Complimentați persoanele de care doriți să vă apropiați
Oamenii vor asocia adjectivele pe care le folosiți pentru a descrie alte persoane cu personalitatea voastră. Acest fenomen se numește transfer spontan al trăsăturilor.
Un studiu a constatat că acest efect a avut loc chiar și atunci când oamenii știau că anumite trăsături nu descriu exact persoanele în cauză. Cine nu dorește să fie lăudat până la urmă? Aveți totuși grija să nu exagerați și să obțineți efectul invers, acela de lingușitor.
4. Mențineți-vă într-o stare emoțională pozitivă
“Infecția emoțională” descrie ce se întâmplă atunci când oamenii sunt puternic influențați de starea de spirit a celor din jur. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Ohio și de Universitatea din Hawaii, oamenii pot simți în mod inconștient emoțiile celor din jurul lor și tind să le copieze.
Astfel dacă cineva radiază de optimism și voie bună vă va transmite automat această stare de bine, devenind molipsitor. Deci fiți voios și oamenii vă vor place pe loc!
5. Apropiați-vă de prietenii prietenilor voștri
Teoria rețelei sociale care se află în spatele acestui efect se numește apropiere triadică, ceea ce înseamnă că doi oameni vor deveni probabil mult mai apropiați atunci când au un prieten comun.
6. Nu exagerați cu complimentele
Teoria gain-loss (câștig-pierdere) a atractivității interpersonale sugerează că aprecierile dvs. pozitive vor avea un impact mai mare dacă le veți livra doar ocazional.
7. Fiți prietenoși și calificați
Psihologul social Susan Fiske a propus modelul conținutului stereotip, care este o teorie conform căreia oamenii îi judecă pe alții în funcție de căldura și competențele lor.
Conform modelului propus, dacă sunteți prietenos cu cei din jur și vă dovediți a fi foarte calificat, oamenii vor simți că pot avea încredere în dumneavoastră. Dacă sunteți competent spre exemplu, sau dacă aveți un statut economic și/sau educațional înalt, cei din jur sunt mai înclinați să vă respecte și să dorească să fie în preajma dvs..
8. Arătați-vă defectele din când în când
Conform efectului pratfall, oamenii vă vor plăcea mai mult după ce ați făcut o greșeală, dacă ei cred că de obicei sunteți o persoană competentă. Astfel descoperind că nu ești perfect, acest lucru te va face să pari mai uman și mai apropiat față de oamenii din jurul tău.
9. Evidențiați-vă valorile comune
Conform unui studiu clasic al lui Theodore Newcomb, oamenii sunt mai atrași de cei care împărtășesc aceleași convingeri. Acest lucru este cunoscut ca efectul de atractivitate similară.
În experimentul său, Newcomb a măsurat atitudinea subiecților vizavi de teme controversate, cum ar fi sexul și politica, și apoi i-a dus într-o casă deținută de Universitatea din Michigan pentru a locui împreună.
Până la sfârșitul studiului, a observat că subiecții îi plăceau mai mult pe colocatarii lor atunci când aveau păreri similare cu privire la subiectele măsurate.
10. Atingeți-vă ocazional semenii
Acest lucru este cunoscut sub numele de atingere subliminală, care apare atunci când atingeți o persoană atât de subtil încât abia observă. Exemplele obișnuite includ atingerea spatelui cuiva sau atingerea brațului, ceea ce îi poate face să simtă mai multă căldură din partea dvs.
11. Zâmbește mai des
Potrivit iflscience.com, într-un studiu, aproape 100 de oameni au analizat fotografiile unei femei în care aceasta zâmbea în diferite poziții iar în altele afișa o mimică neutră sau tristă. Rezultatele au arătat că femeia din fotografie a fost mai plăcută atunci când a zâmbit, indiferent de poziția corpului ei.
12. Privește cealaltă persoană exact cum dorește să fie văzută
Oamenii doresc să fie percepuți într-un mod în care să se potrivească cu propriile lor convingeri. Acest fenomen este descris de teoria auto-verificării. Cu toții căutăm confirmări ale opiniilor noastre, pozitive sau negative.
13. Împărtășește cu celălalt un mic secret
Dezvăluirea unui mic secret personal, poate fi una dintre cele mai bune tehnici de construire a relațiilor.
Când cineva află informații intime despre o altă persoană, este posibil să o facă să se simtă mult mai apropiată, crescând sentimentul de siguranță. Pe viitor oamenii se vor simți mai încrezători în preajma dvs. și vă vor dezvălui mai multe din viața lor, acest lucru având un efect puternic de apropiere.
14. Aveți mai multă încredere în cei din jur
Conform efectului Pygmalion, oamenii care îi tratează pe alții în moduri care sunt în concordanță cu așteptările lor, îi vor determina pe cei din jur să se comporte într-un mod care să confirme aceste așteptări.
Cu alte cuvinte dacă vă așteptați ca cineva să fie prietenos față de dvs., este foarte probabil ca persoana să încerce să se comporte într-un mod prietenos față de dvs.
15. Comportați-vă ca și cum îi placeți pe cei din jur
Psihologii vorbesc despre un fenomen numit “reciprocitatea de a plăcea”: Când ne gândim că cineva ne place, avem tendința de a ne place la rândul nostru.
16. Îmbunătățiți-vă simțul umorului
Cercetările de la Universitatea de Stat din Illinois și Universitatea de Stat din California au relevat faptul că, indiferent cum își închipuiau oamenii prietenul ideal sau partenerul de viață, simțul umorului era un lucru foarte important pentru ei. Asta însemnând că oamenii preferă persoanele cu simțul umorului în detrimentul celor rigizi.
17. Ascultații pe cei din jur când vorbeasc despre ei înșiși
Lăsându-i pe alții să-și împărtășească diverse povești despre viața lor în loc să tot vorbești despre a ta ar putea să le aducă multe amintiri pozitive despre interacțiunea cu tine. Fii un bun ascultător și oamenii se vor simți mult mai bine în preajma ta! Vor simți că au găsit în sfârșit pe cineva care să-i asculte!
Conu Ticu/authenticmagazin.com