Un studiu științific întins pe durata a zece ani cu privire la natura norocului a arătat că, în general, oamenii își determină singuri norocul sau ghinionul în viață. Rezultatele arată, de asemenea, că este posibil să își sporească cantitatea de noroc pe care oamenii o întâlnesc în viața lor.
Pe scurt, evenimentele norocoase exercită o influență dramatică asupra vieții noastre. Norocul are puterea de a transforma improbabilul în posibil, face diferența între viață și moarte, răsplată și ruină, fericire și disperare.
Psihologul și autorul englez Richard Wiseman a realizat un studiu de 10 ani pe tema științei norocului. El a plasat anunțuri într-un ziar pentru oameni care s-au considerat foarte a fi norocoși sau foarte ghinioniști, să-l contacteze. În total, studiul său a inclus 400 de participanți din toate categoriile sociale.
Într-un experiment, el a cerut oamenilor norocoși să studieze un ziar și să numere fotografiile din interior. În medie, oamenilor cu ghinion le-a luat în jur de două minute să le contorizeze pe toate. Oamenilor norocoși, pe de altă parte, le-a luat doar câteva secunde. De ce?
Pentru că pe a doua pagină a fost scris un mesaj care spunea cu litere mari că: “Opriți numărătoarea. Există 43 de fotografii în acest ziar“. Oamenii norocoși, se pare, că s-au arătat mai deschiși și la alte posibilități decât la cele pe care le căutau.
Într-un alt experiment, el a prezentat atât unui norocos, cât și unui ghinionist, un scenariu: “Imaginați-vă că sunteți într-o bancă când intră un tâlhar înarmat. Hoțul trage un singur glonț și vă lovește în braț. Considerați că acest eveniment este norocos sau nefericit?”
Se pare că oamenii ghinioniști aveau mai multe șanse să afirme că era vorba de ghinion, argumentând că prea sunt prea multe coincidențe: se aflau în bancă când a intrat un hoț și au fost singura persoană atinsă de glonț.
Pe de altă parte, oamenii norocoși au zugrăvit un scenariu fericit, evidențiind partea plină a paharului: La urma urmei, puteai fi împușcat în cap!
Wiseman afirma în articolul “The Luck Factor” pe care la scris pe marginea acestui experiment: “Oamenii norocoși tind să-și imagineze spontan cum ghinionul cu care se confruntă ar fi putut fi mult mai rău și, făcând astfel, se simt mult mai bine cu ei înșiși și cu viața lor. Își mențin așteptările cu privire la viitorul lor la un nivel ridicat crescându-le astfel probabilitatea ca aceștia să aibă foarte mult noroc în viață“.
Wiseman a folosit cercetările sale pentru a-și da seama cum ar putea oamenii să-și îmbunătățească norocul. El a constatat că au existat patru principii de lucru:
Maximizați oportunitățile șanselor, rămânând deschis la noi experiențe și adoptând o atitudine mai relaxată.
Ascultați povești norocoase. Fiți atenți la intuiția dvs. și alungați din mintea voastră gândurile negre.
Așteptați-vă ca tot timpul să vi se întâmple lucruri bune, să fiți norocoși. Oamenii norocoși presupun că totul va fi în ordine. Asta îi ajută să reușească chiar în fața eșecului, întorcând șansele de partea lor.
Transformați negrul în alb și răul în bine. Imaginați-vă că lucrurile puteau sta mult mai rău. Nu fi dezamăgit. Preia controlul situației în loc să renunți.
Vorba românească: Norocul și-l face omul cu mâna lui!
Conu Ticu/authenticmagazin.com