Connect with us

CALEIDOSCOP

Un bărbat de langa Targu Mures a construit o mașină din lemn de frasin care a ajuns vedetă la Salonul Auto de la Frankfurt

Szabó Péter, un localnic din Corunca (judeţul Mureş), sculptează în lemn, în timpul liber. În urmă cu cinci ani, a reuşit să construiască o trăsură, după care şi-a propus ceva şi mai interesant: o maşină, una funcţională. Aşa că s-a pus pe treabă: a cumpărat patru metri cubi de lemn de frasin, care s-a transformat, după mii de ore de muncă, într-o maşină în care nu s-a folosit mai mult de un metru cub de lemn.

„Mi-am dorit ceva unicat, cu o structură solidă, totul să fie conceput de mine, să nu iau tiparul de nicăieri. Am ales să fac o maşină din lemn masiv. Nu pot spune că a fost greu, dar a fost o muncă foarte meticuloasă. La partea mecanică m-a ajutat un consătean pe nume Csaba, el fiind atât mecanic, cât şi lăcătuş. La caroserie am lucrat singur.

Când am căutat pe internet lemnul iniţial, am achiziţionat trei metri cubi, dar apucându-mă de treabă am văzut că nu a fost suficient, aşa că am mai comandat. La prima vedere pare mult, dar când începi să realizezi şi să sculptezi în lemn, constaţi că foarte mult se aruncă până rămâne câte o bucată bună de montat“, povesteşte realizatorul maşinii.

Şasiul a fost creat de Matyus Csaba, un bun prieten al artistului, pe baza punţilor preluate de pe un Ford Taunus, apoi lemnul a fost şlefuit şi lăcuit de Szabó Péter, care a realizat atât designul cât şi caroseria maşinii. Tot de pe Fordul Taunus a fost preluat şi motorul V6, de pe un Ford Probe au fost luate scaunele, care au fost retapiţate şi adaptate formei maşinii de către un alt artizan, tot din Târgu Mureş. Parbrizul automobilului Julia a fost preluat de pe un Mercedes-Benz Cobra şi a fost nevoie de trei încercări pentru ca geamul să fie tăiat cum trebuie, fără a se mai sparge. Partea electronică este de fabricaţie germană. Deşi aspectul este unul clasic, maşina este adaptată la ultimele tehnologii.

Cum a ajuns la Frankfurt

„Dacă mă întrebaţi ce pregătire am, pot să vă spun că am lucrat în mai multe domenii. În tinereţe am lucrat 11 ani ca tâmplar, apoi am fost solist la Opera Maghiară din Cluj, alţi 11 ani m-am ocupat de o firmă de construcţii, iar în ultimii ani împreună cu soţia ne ocupăm de o casă de oaspeţi. Cea mai mare pasiune o am pentru sculptură. Când eram mai tânăr, am avut norocul să stau pe lângă un unchi care era sculptor. De asemenea, recunosc că mereu m-a fascinat designul“, completează mureşeanul Szabó Péter.

Bărbatul a realizat, de-a lungul timpului, case de vacanţă din lemn şi s-a ocupat şi de proiectări în domeniu. După ce a terminat de lucrat inedita maşină, Peter a ajuns să o prezinte la Salonul Auto de la Frankfurt, care s-a desfăşurat în Germania în luna septembrie. Participarea lui la importantul eveniment al industriei automobilelor s-a întâmplat graţie unui vizitator găzduit la casa de oaspeţi, afacerea de familie din ultimii ani.

„A venit un german, proprietarul unei companii de IT. El colabora cu o firmă românească. S-au gândit iniţial să îi facă maşinii un fel de «voice-control» (n.r. – control vocal), apoi mi-a propus să merg cu ea la expoziţia de la Frankfurt. Eu m-am gândit că merită şi iată că am ajuns şi acolo“, mai spune sculptorul Szabó Péter

Ajuns la Salonul Auto de la Frankfurt, mureşeanul Szabó Péter a atras a sute de curioşi. Majoritatea se opreau la standurile vecine pentru câteva clipe, iar apoi se adunau cu zecile lângă invenţia românească. „În permanenţă erau 30-40 de oameni în jurul maşinii. La standurile vecine dacă erau 3-4 oameni la câteva ore. Majoritatea veneau şi întrebau curioşi dacă într-adevăr maşina e din lemn. Le-am explicat cât am muncit la ea şi că e din lemn şi toţi se mirau“, explică realizatorul maşinii.

De ce se numeşte Julia

Realizarea maşinii din lemn de frasin a costat 18.000 de euro, dar preţul ei adevărat nu poate fi estimat, spune mureşeanul. „Am numit-o Julia, după soţie şi este nepreţuită, la fel ca şi ea. Încă nu mi-a propus cineva o sumă pentru maşină, dar m-a sfătuit multă lume să nu o vând vreodată nici măcar pe câteva sute de mii de euro. Valoarea ei este mult mai mare, mai ales în timp, de ordinul milioanelor de euro“, mai spune bărbatul.

Sculptorul vrea ca măiestria lui pentru sculptat să meargă mai departe, din generaţie în generaţie, şi adaugă că cei patru copii ai lui ştiu deja câte puţin din secretele pasiunii pentru lemn. Unul i-a călcat deja pe urme şi cântă şi el la Opera Maghiară din Cluj-Napoca, iar la sculptat se întrec toţi. Până la viitoarea operă de artă realizată de artist, Szabó Péter vrea să promoveze ultima invenţie. Mureşeanul îşi propune acum să scoată bijuteria pe patru roţi în lume, la cât mai multe expoziţii. A primit şi o invitaţie, pe care vrea să o onoreze: în primăvara anului viitor va duce maşina Julia la Budapesta.

De ce a ales să folosească lemn de frasin

Lemnul de frasin este un lemn de esenţă tare, iar maşina a fost realizată să reziste în timp. Fiecare linie, a fost sculptată cu mare grijă de artist, iar finisările elegante atrag atenţia tuturor. Sursa: Adevarul

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CALEIDOSCOP

Cel mai mare iaht din lume! Nava mamut de 600 de milioane de lire sterline, arată ca o navă spațială și are de două ori lungimea a două terenuri de fotbal

cel mai mare iaht

Un mega iaht, care urmează a fi cea mai mare navă privată construită vreodată, se va întinde pe lungimea a mai mult de două terenuri de fotbal și va conține propriile cazinouri și galerii de artă, în conformitate cu noi planuri.

Proiectul Valkyrie, în valoare de 600 de milioane de lire sterline se întinde pe o suprafață impresionantă de 229 de metri, iar că să vă faceți o impresie, imaginați-vă că aceasta distanță este similară cu aproximativ 24 de autobuze parcate în șir indian de la un capăt la altul, scrie dailymail.co.uk.

Acest lucru ar doborî recordul deținut în prezent de superiahtul Azzam, care aparține președintelui Emiratelor Arabe Unite, Khalifa bin Zayed Al Nahyan, și care are o dimensiune de 180 de metri (590 ft).

Proiectul uriaș, intitulat “Valkyrie Project”, va scoate din buzunarele viitorului proprietar, aproximativ 600 de milioane de lire sterline, după ce va fi terminat, și va măsura aproape 229 de metri în lungime.

Imensa nava ar deveni astfel, cea mai mare navă privată construită vreodată și va fi dotata cu propriul cazinou și chiar o galerie de artă.

yaht

Captură foto Youtube/Chulhun Park

Leviathanul plutitor ar putea transporta un număr incredibil de 52 de oaspeți și 92 de membri ai echipajului, inclusiv o punte întreagă doar pentru proprietar și ar călători la o viteză confortabilă de 25 de noduri.

De asemenea, va fi echipat cu propriul cazinou, teatre, restaurante și chiar galerii de artă.

Cu toate acestea, proiectantul pretinde că nava va reprezenta mai mult un “centru de divertisment plutitor”, de care publicul să se bucure, decât un simplu moft oligarhic.

Proiectul mamut este creația lui Chulhun Park, care a petrecut opt ​​luni lucrând cu designerii de iahturi de la Palmer Johnson ca parte a unui curs universitar.

Dl. Park, de 36 de ani, din Seoul, Coreea de Sud, a declarat că vasul va fi fabricat din aluminiu și va avea o structură de fibră de carbon fabricată special.

Conu Ticu/authenticmagazin.com

Continue Reading

CALEIDOSCOP

Încălzirea globală a scos la suprafață peisaje ascunse timp de 40000 de ani

ghetar canada

Retragerea ghețarilor din Arctica canadiană a descoperit peisaje care au fost înghețate mai bine de 40.000 de ani, iar regiunea ar putea să se confrunte în prezent cu cel mai cald secol din ultimii 115.000 de ani, afirmă un nou studiu al University of Colorado Boulder.

Studiul, publicat în revista Nature Communications, utilizează datările cu radiocarbon pentru a determina vârsta plantelor colectate  de la marginea a 30 calote glaciare de pe insula Baffin, la vest de Groenlanda. Insula a înregistrat un salt al temperaturilor în ultimele decenii.

Arctica se încălzește de două sau trei ori mai repede decât restul lumii, așa că, în mod natural, ghețarii și calotele glaciare vor reacționa mai repede“, a afirmat Simon Pendleton, autor principal și cercetător doctorand la Institute of Arctic and Alpine Research (INSTAAR).

Călătorind spre marginile de gheață care se retrag, eșantioanele de plante recent expuse care s-au păstrat pe aceste peisaje antice le-am datat cu radiocarbon pentru a afla când a fost acoperită cu gheață acea regiune“, a spus Pendleton. În urma acestor datări cu carbon se poate determina când a fost ultima perioadă de încălzire.

Potrivit phys.org, cercetătorii au colectat 48 de probe de plante de pe toate cele 30 de calote glaciare, cuprinzând o serie de elevații și expuneri. De asemenea, au fost prelevate probe de cuarț din fiecare locație pentru a stabili istoria și vârsta ghețarilor.

Harta insula Baffin

Harta arătând localități eșantion din estul insulei Baffin. Cercurile albe indică locațiile probelor de plante, pătratele indică locații cu probe de plante și de rocă. (imagine: Google Earth: Image IBCAO, Landsat / Copernicus)

Imediat ce eșantioanele au fost prelucrate și datate cu carbon în laboratoarele INSTAAR, de la University of California Irvine, cercetătorii au descoperit că aceste plante antice din toate cele 30 de calote glaciare au fost acoperite în mod continuu de gheață cel puțin în ultimii 40 000 de ani.

Comparând datele despre temperaturile obținute din miezurile de gheață din Baffin și Groenlanda, descoperirile sugerează că regiunea trece astăzi prin cel mai cald secol din ultimi 115.000 de ani iar insula Baffin ar putea rămâne fără gheață în următoarele câteva secole.

Conu Ticu/authenticmagazin.com

Continue Reading

CALEIDOSCOP

O sondă spaţială a Chinei a realizat o imagine epică a Pământului alături de partea nevăzută a Lunii, așa cum nu le-ați văzut niciodată

Imagine Luna-Pamant

Sonda spațială chineză ce avea ca misiune explorarea părții nevăzute a Lunii a realizat o fotografie epică a planetei noastre alături de partea nevăzută a Lunii.

La începutul anului acesta, China a aselenizat cu succes un robot spațial pe partea întunecată a Lunii care nu este văzută de pe Terra. O nouă fotografie realizată din spațiu de către sonda chineză, dezvăluie o privire unică asupra ambelor corpuri cerești, așa cum se vede din partea ascunsă a Lunii, scrie cnet.com

Imaginea este deosebită prin faptul prezintă o vedere a Pământului și a satelitului său natural în întregime dintr-un unghi nou, care până acum nu a fost posibil.

Inedita fotografie a fost surprinsă de o cameră de luat vederi aflată la bordul satelitului chinez DSLWP-B / Longjiang-2 pe data de 4 februarie. Aceasta este cea de-a doua fotografie realizată de o sondă chineză din spatele Lunii.

Partea îndepărtată a Lunii și a Pământului, așa cum se vede din satelitul chinezesc DSLWP-B / Longjiang-2 pe 4 februarie. Credit foto-MingChuan Wei (Harbin Institute of Technology)

În anul 2014 o altă navă spațială chineză,  Chang’e 5T1, a surprins de asemenea ambele corpuri cerești dar nu din acest unghi și nu la fel de spectaculos.

Longjiang-2 a trebuit să ia o mică pauză timp de câteva luni pentru a evita interferența cu aterizarea lui Chang’e 4. Obținerea imaginii însă a necesitat ceva efort.

Telescopul olandez Dwingeloo a descărcat-o la agonizanta viteză de mai puțin de un kilobyte pe minut.

Descărcarea a 16 kilobiți a durat aproape 20 de minute. Apoi am corectat culoarea originalului“, a declarat unul dintre operatorii de telescopului, Tammo Jan Dijkema, pe Twitter.

El a distribuit, de asemenea, imaginea originală transmisă, unde Luna și  Pământul par mult mai violet.


Conu Ticu/authenticmagazin.com

Continue Reading

Abonare la blog via email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 33 de abonați

Articole Recente

cel mai mare iaht cel mai mare iaht
CALEIDOSCOPO zi ago

Cel mai mare iaht din lume! Nava mamut de 600 de milioane de lire sterline, arată ca o navă spațială și are de două ori lungimea a două terenuri de fotbal

Un mega iaht, care urmează a fi cea mai mare navă privată construită vreodată, se va întinde pe lungimea a...

depresie depresie
SĂNĂTATE4 zile ago

8 mituri despre depresie pe care mulți le cred adevărate, deși … nu sunt!

Surprinzător sau nu, România este țara cu cele mai puține persoane din Uniunea Europeană care suferă de depresie cronică (1,5%),...

ghetar canada ghetar canada
CALEIDOSCOP6 zile ago

Încălzirea globală a scos la suprafață peisaje ascunse timp de 40000 de ani

Retragerea ghețarilor din Arctica canadiană a descoperit peisaje care au fost înghețate mai bine de 40.000 de ani, iar regiunea...

Sinaia Sinaia
DESTINAȚIIO săptămână ago

Orașul din România cunoscut sub numele de “Perla Carpaților”, o oază de o frumusețe uimitoare. Ales drept reședință regală de către regele Carol I, este vizitat anual de milioane de turiști din țară și din străinătate

La o distanta de aproximativ 125 de kilometri de Bucuresti, pe Valea Prahovei se afla orașul Sinaia, cunoscut și sub...

Imagine Luna-Pamant Imagine Luna-Pamant
CALEIDOSCOPO săptămână ago

O sondă spaţială a Chinei a realizat o imagine epică a Pământului alături de partea nevăzută a Lunii, așa cum nu le-ați văzut niciodată

Sonda spațială chineză ce avea ca misiune explorarea părții nevăzute a Lunii a realizat o fotografie epică a planetei noastre...

casa de lemn casa de lemn
UTILEO săptămână ago

Casa de lemn. Iată care sunt avatanjele și dezavantajele dacă îți dorești o astfel de construcție!

Costurile, timpul de executie si tipul constructiei sunt doar trei dintre criteriile pe care ar trebui sa le iei in...

suricate suricate
LUMEA NECUVÂNTĂTOARELORO săptămână ago

Această grădină zoologică va numi un gândac după numele fostului tău partener, iar de Ziua Îndrăgostiților poți hrăni cu el o Suricată

Ziua Îndrăgostiților sau Sfântul Valentin se apropie cu pași repezi iar comercianții din întreaga lume se întrec în oferte care...

culoare ocean culoare ocean
CALEIDOSCOP2 săptămâni ago

O nouă descoperire privind schimbările climatice. Ar trebui să ne așteptăm ca planeta noastră să-și schimbe înfățișarea cât de curând

Cercetătorii de la MIT consideră că au descoperit un sistem natural de avertizare privind schimbările climatice: culoarea oceanelor. Potrivit cercetătorilor,...

ozn1 ozn1
CALEIDOSCOP2 săptămâni ago

Primul contact cu extratereştrii “va fi şocant”, afirmă un renumit astronom

Avi Loeb, şeful de la Harvard Astronomy Department, se ocupă de multă vreme de una dintre cele mai arzătoare întrebări...

anghinare anghinare
SĂNĂTATE2 săptămâni ago

Fitoterapia dischineziei biliare

Fitoterapia actuală, așezată pe solide baze științifice, pe legătura dialectică dintre conținutul în principii active cu acțiunea lor farmacologică, este...

Statistici blog

  • 555.036 vizite

Trending