În ultimele decenii, civilizația mayașă ne-a capturat profund interesele și imaginația. Generații de exploratori curioși s-au aruncat cu capul înainte în junglele adânci ale Americii Centrale și au descoperit orașe îngropate, piramide remarcabile, mistere spirituale și minuni astronomice și matematice care au făcut ca fascinația noastră pentru această cultură antică să crească.

Au lăsat în urmă o arhitectură complicată, o bucătărie unică și limbi care au avut un impact extraordinar asupra lumii noastre moderne. Cu toate acestea, cu cât ne scufundăm mai adânc în universul Mayaș, cu atât mai obscură este viziunea noastră despre asta.

După ani de cercetări și săpături, istoricii nu reușesc încă să ne spună cine erau acești oameni, de unde au venit și cum s-a prăbușit marele lor imperiu. Cu toate acestea, puținul pe care l-am învățat arată că Mayașii erau o civilizație impresionantă, sofisticată și minunată.

vas mayaș

Ei au organizat pentru prima dată “Jocul cu mingea” 

Când ne gândim la sport, printre primele lucruri care ne vin în minte sunt jocurile cu mingea, cum ar fi fotbalul și baschetul, majoretele și spectacolele scumpe. Rareori ne gândim la originile acestor jocuri organizate, care datează de mii de ani în regiunile subtropicale din America Centrală.

Fanii sportului de azi nu au nimic în comun cu Mayașii. Acești oameni au fost serioși în privința jocurilor lor, serios spre mortal. Meciurile lor erau concursuri pe viață și pe moarte însoțite de ritualuri religioase complexe.

Parcul Național Tikal din Guatemala, cel mai mare sit excavat din întregul continent american, găzduiește cinci terenuri antice care datează de mai bine de 3000 de ani. Cercetătorii consideră că primul joc de minge organizat în istorie a fost organizat acolo de mayași.

Uitați de medalii de aur și de contracte de milioane de euro – Mayașii au concurat pentru dreptul lor de a trăi. Echipa câștigătoare își păstra viața, iar echipa pierzătoare era sacrificată zeilor trebuind să-și petreacă veșnicia în lumea de dincolo.

Jucătorii purtau la gât mici coliere din jad și pe corp mici bucăți de protecție din piatră, pictate cu fețe înfricoșătoare. Astfel echipați intrau în niște curți din piatră, încercând să câștige victoria. În timpul jocului foloseau o minge de cauciuc grea de opt kilograme cu un craniu uman în centrul său.

Jocul consta în a împinge această minge extrem de grea în jurul curții fără să o atingă cu mâinile, apoi să o treacă printr-un mic inel ca un coș de baschet. Aceasta era o minge serioasă!

Au dezvoltat unele dintre produsele alimentare preferate de lumea civilizată azi

O mulțime de alimente preferate astăzi au fost dezvoltate în lumea antică de civilizația Maya. De exemplu, mayașii au fost primii care au scos semințele de cacao și le-au transformat în ciocolată fierbinte. Nu au făcut baruri M & M sau Snickers, nici nu au adăugat lapte sau zahăr pentru a face ca gustul de cacao să fie mai dulce.

În schimb, ei au băut ciocolata în cadrul ceremoniilor religioase. Mayașii au văzut în cacao un fruct sacru trimis  lor de zei și era chiar folosit ca monedă. Când spaniolii au ajuns în America Centrală, au adaptat băutura și au adăugat zahăr și lapte pentru a-l face mai gustos.

Ei au fost, de asemenea, responsabili pentru alte alimente populare azi, cum ar fi guacamole, tortilla de porumb, micheladas, și tamales.

cacao-pod

Au fost primii care au folosit sclipici pentru a face ca templele lor să strălucească 

În 2008, oamenii de știință au descoperit urme mari de mica, un material strălucitor, analizând un templu Mayaș din Honduras. Se crede că ei au pictat templele lor sacre cu mica, pentru a le face să strălucească la soare. Vopseaua cu mica dădeau clădirilor lor sfinte o apariție mistică în timpul zilei.

grosser_tempel_in_palenque

Au construit piramidele pentru a reflecta evenimente astronomice 

Mayașii au fost probabil cei mai avansați astronomi în timpul lor. Multe dintre structurile lor uimitoare, cum ar fi templul lui Kukulcan, au fost construite doar pentru a ilustra evenimentele astronomice.

În timpul echinocțiilor, o umbră numită șarpe se înclină într-o mișcare de șarpe de-a lungul uneia dintre scările templului. Acest efect este cauzat de unghiul soarelui și cum lumina atinge terasele clădirii.

La templul Chichen Itza, scara din față a clădirii marchează poziția cea mai nordică a lui Venus. Colțurile clădirii se aliniază de asemenea poziției soarelui în timpul solstițiului de vară și al solstițiului de iarnă.

chichen_itza_3

Au dezvoltat conceptul de zero 

În timp ce mulți istorici cred că ideea de zero a apărut inițial în Babilonia, mayașii au dezvoltat-o ​​independent în timpul secolului al IV-lea. Zero a fost reprezentat ca un glif în formă de coajă.

maya.svg

Au construit o mare civilizație în mijlocul pădurii tropicale 

Unul dintre cele mai interesante lucruri despre Mayași este modul în care au reușit să construiască, să dezvolte și să susțină o mare civilizație în mijlocul pădurii tropicale. Alte civilizații mari au construit de obicei marile lor imperii în climat uscat, unde sistemele de gestiune centralizată au constituit fundamentul orașelor lor.

Mayașii au profitat de resursele naturale ale zonei, cum ar fi calcarul, sarea și roca vulcanică, și au reușit să se dezvolte în acest loc în ciuda climatului instabil.

nakbe