Cercetătorii de la Universitatea din Dayton Research Institute (UDRI) au testat ce s-ar întâmpla în cazul în care o dronă ar lovi aripa unui avion comercial care zboară cu 383 de kilometri pe oră, iar rezultatul a fost puțin alarmant.
“Am vrut să ajutăm comunitatea aviatică și industria dronelor să înțeleagă pericolul pe care îl reprezintă dronele, chiar si cele mici recreaționale, pentru aeronavele cu echipaj, înainte de avea loc o tragedie. Am făcut asta deoarece există prea puține informații cu privire la tipul de avarii pe care UAV-urile (vehicule aeriene fără pilot) le pot provoca, iar informațiile disponibile nu proveneau decât din simulări pe calculator“, a declarat Kevin Poormon, lider de grup pentru fizica impactului la UDR.
“Știam că singura modalitate de a studia și de a înțelege cu adevărat problema a fost de a crea o coliziune reală și suntem pe deplin pregătiți să facem acest lucru“.
Drona implicată fost un quadcopter de 0,9 kg, un DJI Phantom 2, iar aripa avionului aleasă pentru test a fost cea a unui avion de transport comercial de ultimă generație.
Spre surprinderea echipei, drona a reușit să creeze o gaură destul de mare, după ce s-a izbit violent în partea laterală a aripii.
“În timp ce quadcopterul s-a făcut bucăți, energia și masa pe care le-a dizlocat, au fost îndeajuns de puternice pentru a provoca daune semnificative la aripa“, a spus Poormon.
Poormon și colegii săi au analizat, de asemenea, modul în care loviturile unei pasări pot afecta aripa. Au lovit o “pasăre din gel” cu o greutate similară cu cea a dronei, pentru a stabili modul în care impactul celor două obiecte diferă. Oamenii de știință au manipulat viteza, orientarea și traiectoria celor două, pentru a face ca accidentele să fie cât mai aproape de condițiile reale.
“Dronele au o greutate similară cu unele păsări, iar în ultima vreme am constatat cu îngrijorare că numărul rapoartelor unor astfel de coliziuni a crescut“, a spus Poormon.
“Pasărea a făcut mai multe daune aparente la marginea de vârf a aripii, dar Phantom-ul a pătruns mai adânc în aripă distrugând scheletul principal principal al acesteia“.
În septembrie anul trecut, o dronă casnică s-a ciocnit cu un elicopter militar la est de Insula Staten din New York. Elicopterul a fost avariat, dar a reușit să aterizeze în siguranță. Săptămâna trecută, un elicopter de salvare din Auckland, Noua Zeelandă, a fost aproape de a intra în coliziune cu o dronă care a zburat în spatele lui la doar 3-4 metri.
Iată și imaginile din timpul testelor: