Connect with us

CALEIDOSCOP

De ce au sponsorizat sovieticii o expediţie către interiorul unei scobituri a Pământului?

Pe data de 23 decembrie 1923, doi călători au ajuns în Darjeeling, India, în intenţia de a găsi ceea ce, teoretic, se consideră că nu există: Shambhala, un regat situat în interiorul unei scobituri a pământului. Pe parcursul călătoriei lor au fost ajutaţi de către spioni sovietici, ocultişti vestici şi rebeli mongoli. Cu toate acestea, timp de câteva luni nu s-a mai aflat absolut nimic cu privire la această expediţie, dar când cei doi au apărut din nou în atenţia publicului, au avut de dezvăluit secrete fascinante şi poveşti uimitoare cu privire la campania lor.

Călătorii erau Nicholas şi Helena Roerich, doi ruşi expatriaţi care călătoreau sub egida steagului Statelor Unite, care a fost arborat pe un harpon mongol. Aceştia au declarat autorităţilor din Darjeeling că, de fapt, dorinţa lor era aceea de a iniţia o expediţie în scop ştiinţific şi arheologic în intenţia de a studia arta şi cultura Asiei Centrale pentru prima dată.

Însă, comportamentul excentric al acestora a generat suspiciuni, căci Nicholas, care era un faimos pictor şi arheolog, mergea în jurul oraşului Darjeeling în veşmintele lui Dalai Lama, organiza întâlniri conspiraţionale cu lideri spirituali ai Budismului Tibetan şi se prezenta drept un american, cu toate că accentul rusesc îl trăda. Reputaţia cuplului de etaloane ale lumii artistice vestice, la fel şi insistenţa sponsorilor americani ca aceştia să fie lăsaţi să străbată oraşul şi zona interzisă a Podişului Tibetan au atras atenţia. Cu toate acestea, nimeni nu era conştient de ceea ce voiau cei doi să facă: să ajungă în oraşul Shambhala, un loc care nu era reprezentat pe nicio hartă.

Shambhala este considerat un oraş-regat ireal, iar budiştii, hinduşii şi şamanii locali consideră că acesta există simultan atât pe plan fizic, cât şi spiritual. Timp de milenii întregi, legenda acestui regat a jucat un important rol în tradiţia tibetană şi a trezit rumori ale existenţei acestuia în vest.

Helena Roerich, scriitoare şi filosof, a tradus în limba rusă Doctrina secretă, opera doamnei Blavatsky, ce transmite un puternic mesaj ezoteric inspiraţional ce prezintă Shambhala drept principala sursă de iluminare. Cei doi soţi au ajuns să creadă intens în mitul Shambhala şi, mai mult decât atât, când locuiau în New York, Helena a primit instrucţiuni telepatice venite de la “Maestrul Morya”, o entitate dintr-o altă lume, care îi încuraja să plece în căutarea oraşului.

Cu toate acestea, zona pe care aceştia urmăreau să o investigheze era extrem de inaccesibilă la începutul secolului XX, mai ales pentru străini. Mai mult decât atât, pentru acest teritoriu au concurat sovieticii, francezii, englezii, chinezii, japonezii, mongolii şi germanii. Spioni, rebeli, dictatori militari se ciocneau zilnic în trecătorile munţilor, făcând expediţia extrem de complicată. În particular, rivalitatea dintre URSS şi Marea Britanie era atât de acidă, încât a fost denumită “Marele joc”. Cu toate acestea, în momentul în care soţii Roerich au ajuns în Darjeeling, au ajuns la concluzia că acest conflict poate reprezenta un avantaj pentru ei, oferindu-se drept pioni în derularea acestuia.

După ce au primit permisiunea autorităţilor indiene, cei doi soţi au părăsit Darjeelingul şi s-au îndreptat către mânăstirile colorate din Sikkim, apoi au pornit către teritoriul ţintă. Cel mai mare băiat al cuplului, George, un tibetologist renumit, multilingvist şi student în arta tacticilor militare, era responsabil pentru siguranţa grupului, un lucru care nu era deloc uşor, ţinând cont că această expediţie urma să se desfăşoare pe o durată de câţiva ani şi incluzând o suprafaţă de aproximativ 25.000 de kilometri, suprafaţă care nu fusese până atunci cercetată. Cei doi erau perfect conştienţi că se vor confrunta cu vremea nefavorabilă, grupuri de bandiţi şi trecători ale munţilor blocate şi inaccesibile.

Familia Roerich

Familia Roerich

Finanţare din partea poliţiei secrete sovietice

Ceea ce a ridicat cele mai multe suspiciuni a fost faptul că Helena şi Nicholas Roerich au hotărât să facă un ocol prin Moscova în anul 1926, lucru care nu ar fi făcut decât să facă călătoria deja problematică şi mai grea, iar acest lucru a stat la baza suspiciunilor, nefiind o decizie normală. Răspunsul cel mai plauzibil a fost acela care consfinţea faptul că aceştia încheiaseră o înţelegere cu sponsorii acestora, şi anume poliţia secretă sovietică. Mai mult decât atât, această iniţiativă a fost susţinută de cunoscuţi savanţi ai vremii, precum Richard Spence, Markus Osterrieder şi Andrei Znamenski, la fel şi de guvernele Chinei, Mongoliei, Japoniei şi Marii Britanii.

Unul dintre motive era reprezentat de o profeţie antică mongolă-tibetană care, în climatul politic al începutului de secol XX, suna destul de convingător pentru a antrena dorinţa de cercetare a acestui loc. Această profeţie declara că, la fel ca răspândirea materialismului, omenirea se poate deteriora. Oamenii de pe pământ vor fi guvernaţi de un conducător demonic, care curând va ataca Shambhala cu arme înspăimântătoare. În timp, cel de-al 32-lea conducător al Shambhala va triumfa în faţa acestui conducător şi va inaugura o nouă era a păcii şi armoniei.

Mulţi dintre oficiali intenţionau să folosească descoperirea acestui loc în scopul propagandei, dar alţii credeau că pot obţine accesul către armele mistice ale regatului ascuns. Cel care credea cu tărie în această profeţie a fost Gleb Bokii, liderul CEKA, poliţia secretă sovietică. Acesta era convins că acest loc îi va oferi oportunitatea de a descoperi arme avansate şi tehnici de control mental.

Superiorii săi au fost de acord cu această idee şi au considerat că dacă nu vor descoperi aceste arme, se vor identifica cu acest regat ascuns, se vor înrola drept ajutorul budiştilor şi naţionaliştilor în Tibet şi Mongolia, toate acestea consolidându-le poziţia în Asia Centrală. Totuşi, Bokii nu a fost capabil să strângă fonduri pentru realizarea acestui plan din cauza rivalităţilor ce marcau CEKA, dar a găsit repede o soluţie: s-a aliat cu Nicholas şi Helena Roerich, sub steagul Statelor Unite.

Cei doi soţi au părăsit Rusia cu puţin timp înaintea revoluţiei comuniste, însă nu aveau concepţii politice puternice. Helena a primit instrucţiuni de la “Maestrul Morya” că această expediţie trebuie înteprinsă cu ajutorul bolşevicilor, iar după acest eveniment, aceasta a declarat că “Lenin este cu noi”. Nicholas a vorbit despre instalarea în Asia Centrală a Uniunii Sacre a Estului, o federaţie spirituală ce urmărea să unească tradiţii ale zonei într-un singur stat aflat sub protecţia bolşevicilor.

Cu toate acestea, expediţia soţilor Roerich a fost urmărită de către britanici, sovietici, americani, japonezi, mongoli şi chinezi. Pe parcursul acesteia, ei au întâlnit 35 de trecători muntoase, au traversat deşertul Gobi şi au marcat pe hartă zece vârfuri muntoase pentru prima dată, dar la început s-au confruntat cu vremea rea, bande de bandiţi, iarbă otrăvită care a reprezentat cauza deceselor cailor lor şi caravane ale jefuitorilor, pe care nu le-au putut evita.

Nicholas Roerich

Nicholas Roerich

Un “cunoscător bătrân” le-a arătat intrarea

S-a considerat că, pe măsură ce se apropiau de locul ţintă, descrierile din jurnalele acestora erau din ce în ce mai vagi, pentru că Shambhala nu putea fi descrisă în cuvinte. Picturile lui Nicholas au devenit, de asemenea, din ce în ce mai ezoterice, ilustrându-l din ce în ce mai mult pe regele acestui loc. Este foarte probabil ca cei doi exploratori să fi pierdut contactul cu URSS după vizita la Moscova din anul 1926, iar după acest evenimet expediţia nu a mai fost urmărită la nivel internaţional, iar începând cu anul 1927, Helena şi Nicholas au fost consideraţi morţi, iar singura sursă a acestui an a fost jurnalul lui Nicholas. Ceea ce se cunoaşte cu privire la ultimele cinci luni ale expediţiei este faptul că membrii echipajului expediţiei le-au petrecut în tabăra guvernului de detenţie, unde, din cauza condiţiilor inumane, cinci din membrii echipei au decedat. Cu toate acestea, cei doi soţi şi fiul lor au s-au întors în India.

Potrivit jurnalului lui Nicholas, ei au ajuns aproape de Shambhala, în Munţii Altai, în Valea Uimon, unde un “cunoscător bătrân” le-a arătat intrarea, care acum este barată cu pietre. Adevăraţii locuitori ai acestui loc se vor întoarce, potrivit celor relatate de acesta, în timpurile glorioase ale purificării omenirii.

Chiar dacă cei soi soţi ar fi fost spioni pentru Marea Britanie sau Rusia, Statele Unite nu au acţionat împotriva lor. Însă, teoria conform căreia Nicholas a fost un spion rus a fost mult mai populară, iar în acel moment această acuzaţie i-ar fi putut fi fatală, astfel că a părăsit SUA şi s-a stabilit în India.

După toate aceste evenimente, Nicholas a fost nominalizat de trei ori la Premiul Nobel şi a înfiinţat pactul Roerich, un tratat inter-american care îşi propunea protejarea artefactelor culturale în timpul conflictelor.

Cât despre Shambhala, aceasta încă îşi aşteaptă descoperitorul.  Sursa: descopera.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CALEIDOSCOP

Povestea gropilor uriașe care apar din senin în mijlocul acestui oraș, înghițind blocuri întregi

groapa

În anul 2007, Orașul Guatemala City, a trecut printr-o experiență terifiantă. Câteva persoane și o duzină de case au dispărut pur și simplu din senin în pământ. Nimeni nu era pregătit pentru așa ceva.

Trei ani mai târziu, în anul 2010, o altă groapă enormă, de aproximativ 20 metri în diametru și o adâncime colosală, cam cât un bloc de 30 de etaje (90 de metri) , s-a deschis fără nici un avertisment în mijlocul orașului Guatemala City, înghițind la propriu, o clădire cu trei etaje, rapoartele locale susținând că un om ar fi fost ucis în momentul nefast, când clădirea a fost înghițită la propriu.

groapa1

Se pare că, aceste hăuri de dimensiuni horror, au avut la bază o serie de factori combinați cum ar fi râuri subterane, rezervoare de apă care erodează roca de bază determinând prăbușirea terenului de deasupra, furtuna tropicală Aghata și erupția Vulcanului Pacaya.

Orașul Guatemala City, este în mare parte construit pe materiale slabe, cum ar fi o rocă vulcanică poroasă ce poartă denumirea de “Pumice”. Acest lucru face ca gropile să se deschidă extraordinar de repede, lăsând puțin timp pentru evadare.

groapa2

Specialiștii geologi au descoperit că hăul din 2007, cu o adâncime colosală de 100 de metri, a fost cauzat de țevi subterane sparte care pierdeau apă sub clădiri combinat cu același tip de rocă ce permite alunecarea rapidă a straturilor.

Oficialii din Guatemala City, s-au străduit să găsească conducta vinovată, să oprească scurgerea și să umple gaura cu un amestec special format din lianți, ciment și roci, altfel riscând ca uriașa gaură să se extindă.

groapa3

Per ansamblu, riscul de apariție a uriașelor gropi în mijlocul orașului Guatemala City este unul ridicat și imprevizibil.

groapa4

Potrivit wikipedia.org, Mariela Castañón, reporter la cotidianul local “La Hora“, a raportat că pământul s-a prăbușit brusc, luând o casă cu trei etaje, care a era folosită ca fabrică și, posibil, un agent securitate, care s-ar fi aflat în acel moment nefericit de pază în interiorul clădirii. Stâlpii de electricitate au fost de asemenea aspirați ca niște bețe de chibrituri. Autoritățile de la acea vreme, au declarat că nu au putut confirma moartea paznicului.

Republica Guatemala, este o țară din America Centrală, situată în partea de sud a Americii de Nord, învecinându-se cu Mexic în nord-vest, Oceanul Pacific în sud-vest, Belize și Marea Caraibelor la nord-est și cu Honduras și El Salvador la sud-est. Guatemala este o republică democratică, capitala țării și totodată cel mai mare oraș este Nueva Guatemala de la Asunción, cunoscută sub numele de Guatemala City.

autor: Conu Ticu/authenticmagazin.com

Continue Reading

CALEIDOSCOP

Această serie de imagini alb-negru inversate vă va păcăli mintea în a le percepe color. Iată cum funcționează și ce trebuie să faceți:

negativ

Cea mai recentă iluzie optică este chiar aici, și trebuie să recunoaștem că este destul de cool. Create de artistul irlandez Matt Loughrey, această serie de imagini alb-negru inversate vă va păcăli mintea în a le percepe ca fiind colorate.

Iată ce trebuie să faceți: Fixați-vă privirea în punctul punctul alb de pe nasul fiecărui subiect timp de 60 de secunde, de preferință într-o cameră cu lumină slabă. Apoi, priviți spre un perete gol, în tot acest timp, clipiți în mod normal. Ar trebui să vedeți imaginea proiectată pe perete dar de data aceasta în culori.

Marilyn Candid Moment

Vrei să vezi această fotografie iconică a lui Marilyn Monroe într-o baie de culori? (Photo by Ed Feingersh/Michael Ochs Archives/Getty Images). Matt Loughrey / My Colorful Past

După cum a explicat Loughrey pentru IFLScience, imaginile au apărut când se juca pe calculator cu tehnica de editare , numită SMTM, dezvoltată de el și partenerul său, Sarah McWalter, ambii artiști fotografi.

Imaginea este colorată cu precizie folosind tehnica SMTM, care durează chiar ore în unele cazuri. Se inversează apoi și se micșorează ușor. Acest lucru ajută zona vizuală a creierului să realizeze cu exactitate inversiunea, producând un fel de “afterimage” (imagine de fundal). Loughrey a precizat că procesul SMTM este unul minuțios și realizat în întregime manual.

president-abraham-lincoln-in-1863

Încercați și imaginea președintelui american, Abraham Lincoln. Matt Loughrey / Trecutul meu colorat

Cu ceva timp în urmă, am descoperit efectul “afterimage” și ne-am gândit că acest lucru se poate aplica tehnicii de colorare, prin faptul că ar spori natura interactivă a operei. Am discutat despre asta și ne-am propus să realizăm ideea.

Cum funcționează, (potrivit lui Loughrey)

Când vă concentrați asupra unei imagini, celulele cu conuri (Celule fotosensibile care recepționează lumina trasformând-o în impuls nervos) din ochii noștri, devin supra-stimulate. După o scurtă perioadă de timp, aceste celule conice transmit doar semnalul slab spre creier, care spune la ce culoare vă uitați defapt. Atunci când vă mutați ochii într-un spațiu gol cum ar fi un perete sau un tavan, culoarea dispare din raza vizuală. Totuși creierul dvs. va compensa această lipsă de informații, asta însemnând că veți vedea imaginea în culori”

Iron White Man, a Sioux Indian from Buffalo Bill's Wild West Sho

Ce ziceti de acest indian Sioux “Iron White Man”, din 1898? Matt Loughrey / Pastorul meu colorat

Pentru a vedea mai multe despre munca incredibilă a artiștilor fotografi, Loughrey și McWalter – care a fost prezentată în multe expoziții și publicații, printre care și National Geographic – verificați pagina lor de Instagram.

Continue Reading

CALEIDOSCOP

Misterul copacului înconjurat de sute de pietre funerare

copacul Hardy

Lângă o veche catedrală din Londra, un arbore este înconjurat de sute de pietre de mormânt suprapuse, plasate acolo de romancierul clasic Thomas Hardy.

Cimitirul, alături de biserica veche a Sfântului Pancrațiu din Londra, este considerat de mulți ca fiind unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult din Anglia. Este deasemenea locul unui număr impresionant de povesti fascinante – aici are loc în secret căsătoria scriitorilor Mary Shelley și Percy Bysshe Shelley în timpul vizitei de la mormântul mamei lui Mary.

Dar, probabil, una dintre cele mai izbitoare ciudățenii este “Copacul Hardy”, un frasin înconjurat de sute de pietre funerare, așezate, practic, una peste alta. Cum au ajuns să fie aranjate în acest fel?

St Pancras Old Church

Biserica Sf Pancrațiu. Foto: Pengwn

La mijlocul anilor 1860, sistemul feroviar britanic se confrunta cu o creștere imensă, iar Londra își depășea liniile existente. Pentru a deservi populația tot mai mare de navetiști, a fost planificată o expansiune a căilor ferate, fapt ce a afectat direct cimitirul de la Sf. Pancrațiu.

copacul Hardy

Copacul Hardy – Londra. Foto: Pengwn

Pentru a face loc noii linii de tren, o firmă de arhitectură a fost contractată pentru a îndeplini sensibila sarcină de a exhuma rămășițele umane și de a le strămuta într-un alt loc. O muncă destul de neplăcută care era executată în general de către cei mai noi muncitori. Slujba a fost imediat repartizată tânărului lor angajat, Thomas Hardy, care în deceniile următoare va publica o serie de romane clasice, devenite capodopere literare, cum ar fi Far from the Madding Crowd sau Tess of the D’Urberville.

copacul Hardy

După ce a terminat ce-a mai neplăcuta parte a muncii,  Thomas Hardy a constatat că au rămas sute de pietre funerare, împreună cu întrebarea ce să facă cu ele. Soluția lui Hardy a fost să le așeze într-un model circular în jurul unui frasin din curte, într-un loc care să nu fie deranjate de calea ferată.

Se poate doar specula cum de a luat Thomas Hardy această decizie, dar de-a lungul anilor copacul a absorbit multe dintre pietrele funerare, acoperindu-le cu rădăcinile lui groase, viața și moartea îmbinându-se astfel într-o singură imagine a frumuseții grotești, păstrată de-a lungul secolelor.

Continue Reading

Abonare la blog via email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celor 11 abonați

Articole Recente

groapa groapa
CALEIDOSCOP24 de ore ago

Povestea gropilor uriașe care apar din senin în mijlocul acestui oraș, înghițind blocuri întregi

În anul 2007, Orașul Guatemala City, a trecut printr-o experiență terifiantă. Câteva persoane și o duzină de case au dispărut...

negativ negativ
CALEIDOSCOPO zi ago

Această serie de imagini alb-negru inversate vă va păcăli mintea în a le percepe color. Iată cum funcționează și ce trebuie să faceți:

Cea mai recentă iluzie optică este chiar aici, și trebuie să recunoaștem că este destul de cool. Create de artistul...

copacul Hardy copacul Hardy
CALEIDOSCOP2 zile ago

Misterul copacului înconjurat de sute de pietre funerare

Lângă o veche catedrală din Londra, un arbore este înconjurat de sute de pietre de mormânt suprapuse, plasate acolo de...

US Army US Army
CALEIDOSCOP2 zile ago

Imagini uimitoare cu cei mai tari lunetiștii NATO în timp ce efectuează trageri speciale la mare înălțime în Alpii Austriei

Lunetiștii militari din mai multe țări NATO au practicat recent trageri la unghi înalt în Alpii Austrieci. Luptătorii din Belgia,...

CALEIDOSCOP2 zile ago

18/28 octombrie, 1599: Mihai Viteazul învinge oastea transilvană în bătălia de la Șelimbăr

Bătălia de la Șelimbăr (germană Schellenberg)  18/28 octombrie 1599 s-a dat între oastea Țării Românești condusă de Mihai Viteazul și...

santa song santa song
SĂNĂTATE2 zile ago

Melodiile de Crăciun rulate încontinuu în magazine și la radio afectează sănătatea noastră mintală, avertizează experții

Muzica de Crăciun este frumoasă dar… Unele magazine și radiouri începând din noiembrie și până în 25 decembrie, difuzează la...

cetatea poienari cetatea poienari
CALEIDOSCOP3 zile ago

Adevărata cetate a lui Vlad Țepeș – Cetatea Poienari!

Pe vârful Muntelui Cetăţuia, într-un cadru natural fortificat, la o distanţă de 25 km faţă de municipiul Curtea de Argeş,...

spital din donatii spital din donatii
SĂNĂTATE3 zile ago

Primul spital din România făcut exclusiv din donaţii prinde contur. Are deja fundaţia gata

Primul spital din România pentru copiii bolnavi de cancer prinde contur. Construit doar din donaţiile celor cărora le pasă, clinica...

cercuri magice cercuri magice
CALEIDOSCOP3 zile ago

Secretul din spatele miilor de cercuri bizare apărute din senin în Deșertul Namib

Mii de cercuri de vegetație, au răsărit aparent din senin, pe un pământ în care nu crește nimic. Bizarele “cercuri...

ziar ziar
CALEIDOSCOP4 zile ago

În 1912 un ziar publica predicții despre Pământ care s-au adeverit în zilele noastre! Predicțiile s-au dovedit a fi extrem de precise

În urmă cu 106 de ani, în Noua Zeelandă se vorbea despre viitorul planetei noastre. Predicțiile de la acea vreme...

Statistici blog

  • 272.393 vizite

Trending