Imaginați-vă dacă într-o zi am putea înlocui energia obținută cu ajutorul combustibililor fosili cu cea din propriile noastre stele. Și nu, aici nu vorbim de energie solară.

China a construit un reactor de fuziune nucleară care poate atinge temperaturi de 100 de milioane de grade Celsius, adică de șase ori mai fierbinte decât soarele nostru.

Reactorul se numește Tokamak Experimental Advanced Superconducting (EAST). În ultima sa fază de testare, pe 12 noiembrie 2018, fuziunea nucleară a fost susținută timp de aproximativ 10 secunde și a atins temperatura infernală de 100 de milioane de grade Celsius.

Tokamak Experimental Advanced Superconducting (EAST), denumire internă HT-7U, este un reactor experimental construit în Hefei, China de Est, iar acum poate atinge o temperatură de șase ori mai mare decât soarele.

Deși a fost o adevărată reușită pentru reactorul chinezesc EAST, acesta este încă departe de a genera energie nelimitată pentru oamenii de pe Pământ.

EAST este în fapt un reactor minuscul. Măsurând doar câțiva metri, nu este menit să rivalizeze cu o centrală în toată regula. Este doar un experiment.

Menirea sa este să ne ajute să proiectăm o tehnologie de fuziune nucleară eficientă și stabilă, care ar putea, într-o bună zi, să alimenteze orașe întregi.

Ce este fuziunea nucleară

Fuziunea nucleară ar putea fi viitorul energiei, înlocuind combustibilii fosili cu propriile noastre stele artificiale.

Fuziunea nucleară este procesul prin care două nuclee atomice reacționează pentru a forma un nou nucleu, mai greu (cu masă mai ridicată) decât nucleele inițiale.

Această condiție presupune temperaturi extrem de ridicate dacă reacția are loc într-o plasmă, sau accelerarea nucleelor în acceleratoare de particule.

Fuziunea nucleară este sursa principală de energie în stelele active. Aceasta se poate clasifica după condițiile de desfășurare în fuziune termonucleară și fuziune la rece.

Fuziunea termonucleară ar putea deveni o sursă de energie practic nelimitată (și ecologică) atunci când reactorii de fuziune vor deveni viabili din punct de vedere tehnologic și economic. A nu se confunda însă cu fisiunea nucleară.

Tokamak Experimental Advanced Superconducting (EAST), din Hefei, provincia Anhui, China de Est, supranumit soare artificial, 16 august 2018. [Foto / VCG]

Merită efortul?

Ei bine, reactoarele de fuziune nucleară nu ar produce practic niciun fel de deșeuri radioactive în comparație cu tipul de reacție pe care îl avem în centralele nucleare de fisiune din ziua de azi.

Mai mult de atât, reactoarele de fuziune pot funcționa cu apă de mare, o resursă regenerabilă și durabilă.

Împarte acest articol cu prietenii tăi dacă ți-a plăcut. Iți mulțumim!

Ticu/authenticmagazin.com