Connect with us

CALEIDOSCOP

Cercetători: O cauză necunoscută provoacă apariția unor forțe în Univers! Unde se află Dumnezeu?

univers

Albert Einstein spunea, cu cât învăț mai mult, cu atât îmi dau seama câte lucruri nu cunosc.

Aceeași frază poate fi aplicată și în cazul Universului, unde multe întrebări sunt fără răspuns, pornind de la formarea Universului, expansiunea lui, materia întunecată, energia întunecată, găurile negre.

Ultimele cercetări au relevat că energia întunecată are un rol important în expansiunea Universului. Totuși, fenomenul de expansiune al Universului rămâne un mister la care știința modernă nu are răspunsuri viabile, mai ales că energia întunecată este o mare enigmă.

Cu numai un secol în urmă, astronomii nu știau ce sunt galaxiile, cum produce Soarele energie, ce este fuziunea nucleară. Nu se cunoștea cum se formează quasarii sau care este vârsta Universului.

Universul, finit sau infinit?

univers infinit

Ce este Big Bang-ul, cum s-a produs, se mai poate repeta? Suntem singuri în Univers? După Big Bang, materia și antimateria s-au anihilat reciproc. Universul pe care îl cunoaștem este singurul sau există un multivers?

Conform cercetărilor, Universul s-a format acum 13,8 miliarde de ani. Din cauza expansiunii, primele regiuni care s-au format imediat după Big Bang se află la o distanță de 45 miliarde de ani lumină, față de punctul inițial.

Se presupune că Universul este mult mai mare de atât. Poate că este infinit.

Atunci când au încercat să afle viteza de expansiune a Universului, cercetătorii au descoperit că expansiunea este accelerată. De ce se întâmplă acest lucru?

Există o cauză necunoscută care provoacă apariția unor forțe, susțin cercetătorii.

O altă dezbatere controversată este cea legată de formarea și existența găurilor negre. În centrul galaxiilor există găuri negre supermasive. Întrebarea care se pune este, s-au format găurile negre înaintea galaxiilor?

Timpul, unul dintre cele mai mari mistere ale Universului 

timp-spatiu

Ce este timpul? O dimensiune, o cantitate? Din păcate, nu există o definiție. Unii oameni de știință îl consideră un continuum, care urmează schema trecut, prezent și viitor, iar evenimentele sunt ireversibile și nu pot fi evitate.

Pe de altă parte, există oameni de știință care susțin că timpul este o iluzie codată de mintea umană. Toate evenimentele care se produc sunt parte a spațiului-timp cvadridimensional. În momentul în care își oprești gândurile, se oprește și el.

Augustin de Hippo, unul dintre cei mai mari gânditori timpurii creștini scria despre timp. Dacă mă întreabă cineva, știu. Dacă vreo persoană vrea să îi explic, nu pot. Ceea ce știu este că Dumnezeu este în zona eternă, deasupra timpului.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CALEIDOSCOP

Mașina asta nu seamana cu nimic din ce ai vazut pana acum. A fost construita cu piesele de la cinci masini diferite

holden

Printre automobilele sacrificate pentru “bunastarea” acestui Holden FB se numara si doua exemplare Nissan GT-R din generatia R33.

Un nou set de spoilere fata / spate, jante din aliaj cu o idee mai mari si neaparat arcuri sport sau perne pe aer care sa coboare garda la sol. Toate acestea ar trebui sa fie suficiente pentru a-i da masinii tale un aer special, o aparenta care sa atraga privirile tuturor celor din jur.

holden

Daca vrei insa un automobil cu adevarat unic, ei bine… nu mai este nici pe departe la fel de simplu. Pentru a obtine acest rezultat, o pereche din Australia a taiat si sudat piesele a cinci exemplare diferite, printre care si doua Nissan-uri apartinand celebrei serii GT-R R33, e vorba de Nissan R33 Skylines.

Ne sunt date doar primele nume pentru arhitecții acestei creații nebunești – Kylie și soțul ei Adam care sunt din Kambah, nu departe de Canberra, în sud-estul Australiei. Ei căutau să construiască ceva diferit și au ajuns cu design-ul acestei mașini într-o revistă. Le vom da credit – cu siguranta,  le-a iesit ceva foarte diferit, in stilul anilor 1960 dar cu un aer modern.

Cel mai interesant aspect cu privire la respectivul Holden FB il reprezinta insusi deznodamantul final, persoanele din spatele proiectului in cauza alegand sa schimbe partea frontala cu spatele. Inutil de mentionat, si reciproca este valabila, dupa cum reiese si din urmatorul video. Dupa toata munca a iesit ceea ce se numeste Tail Spin 61 FB Holden.

holden

Miezul rămâne adevărat pentru un FB din 1961, dar acoperișul vine de la Nissan Skyline, menționat mai sus. Sub capota este un Holden V8 de 5 litri, VN Calais oferind o transmisie pentru el. Franele sunt pe disc pe toate rotile, iar interiorul personalizat este un amestec de tapiterie originală a lui Holden, modelată pentru a se potrivi cu acoperișul revigorat si cu unele facilități moderne. În general, arata ca un loc confortabil de croazieră, atâta timp cât nu vă deranjează foarte mult roșu.

Aceasta este, cu siguranță, o construcție de proporții epice, și conform canalului YouTube al lui Inside Garage, este și o călătorie premiată. Cu siguranță nu avem decât respect pentru nivelul muncii care a intrat în această creație impresionantă și dacă o iubești sau o urăști, nu există nici un fel de negare a sângelui, a transpirației și a lacrimilor care l-au adus la viață. Pentru asta, nu avem decât cuvinte de laudă.

Continue Reading

CALEIDOSCOP

Ce se află în spatele fantomelor, demonilor și zgomotelor din timpul somnului

fantoma

Dacă credeți în paranormal, s-ar putea să nu vă surprindă dacă auziți povestiri cu persoane decedate care apar în timpul nopții, zgomote ciudate auzite la fel cum cineva se îndepărtează fără o cauză evidentă și alte evenimente speciale. Dar dacă nu?

Interesul meu pentru paranormal a început la o cafea cu un coleg, Chris French, care studiază rapoarte despre experiențe paranormale. Mi-a dat amănunte despre nenumărate persoane care au povestit astfel de evenimente. Aceste experiențe au tendința de a începe în timp ce oamenii stau în pat. Apoi s-ar întâmpla ceva neobișnuit – poate că ar apărea un demon sau mediul ar părea ciudat sau o prezență se face simțită. Persoana care are această experiență ar putea, de asemenea, să raporteze că se simțea parcă lipită de saltea, legată de pat, complet incapabilă să se miște.

Nu este surprinzător faptul că oamenii care experimentează astfel de lucruri le-ar putea interpreta ca fiind fenomene paranormale. Dar anumite fenomene, cum ar fi paralizia în timpul somnului, oferă o alternativă la explicațiile paranormale pentru astfel de evenimente. De aici interesul meu față de subiect, ca cercetător al somnului.

Paralizie in somn

paralizia somnului

Când dormim, trecem prin diferite etape. Începem noaptea în somnul Non-rapid de Mișcare a Ochilor (NREM) somn – care devine din ce în ce mai profund. Apoi, somnul nostru se adâncește până când atingem starea de somn numită Mișcare Rapidă a Ochilor (REM). În timpul somnului REM, este foarte probabil să avem vise care ni se par aievea și nu le putem disocia de realitate. În acest stadiu suntem de asemenea paralizați, poate ca un mecanism de siguranță care ne oprește să acționăm în timpul visurilor, astfel încât să nu ajungem să încercăm să zburăm spre exemplu.

Dar în timpul paraliziei somnului, trăsăturile somnului REM continuă uneori și în starea de după somn când suntem cvasiconștienți. Cei care se află în asemenea stări se vor simți treji, dar ar putea să experimenteze halucinații asemănătoare visului și să se lupte pentru a se mișca. Această experiență este destul de comună, apărând la aproximativ 8% dintre persoane (deși estimările variază dramatic în funcție de persoană). Asemenea stare este posibil chiar să provoace paralizia somnului la unii oameni, perturbându-le somnul în moduri specifice.

Unii cercetători francezi, cred că acest lucru explică un număr imens de relatări paranormale. Informațiile despre paralizia somnului devin, în cele din urmă, percepute în conștiința publică, dar acum trebuie să înțelegem mai multe despre această problemă comună.

Lucrarea noastră preliminară, pe care o numesc în noua mea carte “Nodding Off (semiconștient): Știința somnului din leagăn până la mormânt“, indică posibile explicații genetice și de mediu pentru motivul pentru care unii oameni sunt mai predispuși decât alții să experimenteze paralizia somnului. Acest lucru trebuie acum reprodus folosind mostre mult mai mari. Revizuind literatura de specialitate, am evidențiat, de asemenea, o serie de alte variabile asociate acestei experiențe comune, inclusiv stresul, traumatismele, dificultățile psihiatrice și bolile fizice.

Sindromul capului explodant

cosmar

Lăsând paralizia din timpul somnului deoparte, cum pot cercetătorii să explice alte experiențe paranormale ce apar în timpul somnului, în starea de semiconștiență? Oamenii descriu câteodată zgomote uriașe în timpul nopții, care pur și simplu nu pot fi explicate. Nu există nici un semn că un raft ar fi căzut sau o mașină s-ar fi accidentat. Nu există nimeni care să îți bată toba chiar lângă cap.

Din nou, acest lucru poate fi legat de somnul nostru – de data aceasta explicat prin “sindromul capului explodant”, un termen inventat relativ recent de către neurologul JMS Pearce. Când adormim, formarea reticulară a trunchiului cerebral (o parte din creierul nostru implicată în conștiință) începe de obicei să împiedice capacitatea noastră de a ne mișca, de a vedea și a auzi lucrurile. Când experimentăm un “bang” în somnul nostru, acest lucru ar putea fi din cauza unei întârzieri în acest proces. În loc de formarea reticulară de închidere a neuronilor auditivi, aceștia s-ar putea declanșa instantaneu.

Ca și în cazul paraliziei somnului, acest fenomen este, de asemenea, subexaminat. Din acest motiv, în 2017, colegii mei și cu mine am colaborat cu BBC Focus și cu Brian Sharpless, un expert important în acest fenomen, pentru a colecta date pe această temă.

Demoni și fantome

vise urate

În cele din urmă, cum ar putea explica oamenii de știință visele precognitive? S-ar putea să visezi un prieten pe care nu l-ai văzut de ani de zile și chiar a doua zi să-ți sune la ușă. Francezii cred că știința poate oferi o explicație și pentru acest lucru. Referindu-se la lucrarea lui John Allen Paulos, care se axează pe probabilități, el explică modul în care un astfel de eveniment poate fi surprinzător în orice zi, dar în timp, foarte probabil să apară.

In timpul cercetării pentru cartea mea, am vorbit cu doamna Sinclair, o femeie în vârsta de 70 de ani care trăiește singură. Mi-a povestit despre momentul când a simțit că o fantomă trăia în casa ei sau despre un demon ce o bântuia în timpul nopții și alte lucruri care au lăsat-o nemișcată de groază. Venind cu explicații științifice, ea m-a privit cu un confort imens și mi-a răspuns că nu mai crede în explicații paranormale pentru lucrurile pe care le-a experimentat.

Speranța noastră este că explicațiile științifice ale experiențelor paranormale ar putea ajuta pe alții prin scăderea anxietății. Scăderea anxietății a fost, de asemenea, presupusă ca o metodă potențială prin care să se reducă paralizia somnului. Deci, oferind probabil mai multe informații despre aceste experiențe neobișnuite ar putea chiar să însemne că lucrurile sunt mai puțin susceptibile de a merge în noapte.

Acesta este un articol bazat pe cartea  “Nodding Off (semiconștient): Știința somnului din leagăn până la mormânt“, scrisă și lansată în 2018 de Alice M. Gregory, profesor de psihologie la Universitatea Goldsmiths din Londra.

Sursa: authenticmagazin.com

Continue Reading

CALEIDOSCOP

Olanda va inaugura prima sa comunitate de locuințe construite cu tehnologia printării 3D

case printate 3d

Cinci case din beton proiectate să arate ca “blocuri eratice într-un peisaj verde” vor popula comunitatea din Eindhoven.

Prima locuință 3D tipărită funcțională din Olanda, va fi gata să-și primească ocupanții încă de anul viitor.

Potrivit unui raport scris de Daniel Boffey in publicatia The Guardian, casa cu două dormitoare, este prima și cea mai mică dintre cele cinci case de beton tipărite 3D, amenajate pentru construcție în orașul olandez Eindhoven. Inițiativa ce se va intinde pe durata a cinci ani, cunoscută drept Proiectul Milestone, vizează combaterea deficitului de zidari calificați și revitalizarea industriei arhitecturale.

Proiectul Milestone a apărut ca o colaborare între Universitatea de Tehnologie din Eindhoven, lider mondial în tipărirea 3D, și compania de construcții olandeză Van Wijnen. Directorul imobiliar Vesteda, compania de materiale Saint Gobain-Weber Beamix și firma de inginerie Witteveen + Bos au contribuit, de asemenea, la proiect.

case printate 3d-1

Interpretarea artiștilor comunității futuriste, care urmează să fie dezvoltată în următorii cinci ani (Houben / Van Mierlo) foto: Project Milestone

După cum raportează Niall Patrick Walsh de la ArchDaily, construcția va urma o abordare pe etape pentru a permite inovațiilor obținute din construirea caselor inițiale pentru a influența dezvoltarea modelelor ulterioare. Prima casă va fi relativ mică, măsurând doar 304.8 de metri pătrați, în timp ce celelalte patru vor fi clădiri cu mai multe etaje. Desi zidurile interioare si exterioare ale primei locuinte vor fi tiparite la campusul Universitatii Eindhoven, arhitectii spera sa mute tiparirea pe santier pana la sfarsitul proiectului.

case printate 3d-4

foto: Project Milestone

Cele cinci case, descrise într-un comunicat de presă ca “blocuri eratice într-un peisaj verde”, își dau forma neregulată din capabilitățile avansate ale tipăririi 3D. Pe lângă faptul că produce aproape orice formă, imprimarea 3D poate încorpora diferite tipuri, calități și culori de beton într-un singur element. Precizia permisă de acest proces le permite constructorilor să se adapteze casei în funcție de dorințele arhitecților sau ale locuitorilor.

case printate 3d-2

foto: Project Milestone

“Îmi place aspectul caselor momentan, deoarece aceasta este o inovație și au un design foarte futurist”, spune managerul Van Wijnen, Rudy Van Gurp, lui Boffey. “Dar suntem deja în faza de a face un pas mai departe și oamenii vor putea să-și proiecteze propriile case și apoi să le imprime. Oamenii vor putea in viitor să-și facă casele potrivite, să le personalizeze și să le facă mai plăcute din punct de vedere estetic “.

Boffey scrie că procesul de tipărire prezintă ceea ce este “în esență un braț robotic imens” care toarnă straturi de ciment. Pe lângă faptul că permite firmelor să reducă costurile și să reducă cantitatea de beton necesară, tehnologia oferă posibilitatea de a crea locuințe “inteligente” cu senzori wireless amplasați direct în pereții clădirilor.

case printate 3d-3

foto: Project Milestone

Această caracteristică futuristă este doar una dintre modalitățile prin care managerul imobiliar al comunității, Vesteda, va îndeplini obiectivele declarate de a satisface “cerințele ocupanților actuali în ceea ce privește confortul, amenajarea, calitatea și prețurile”. Potrivit lui Van Gurp, casele au generat deja un interes puternic în rândul potențialilor cumpărători sau chiriași.

“Pentru prima casă avem deja 20 de candidați”, spune el lui Boffey,  “după numai o săptămână avem imaginile pe site-ul nostru”.

Prima locuință tipărită 3D este setată pentru finalizare până la mijlocul anului 2019. Restul locuințelor vor fi dezvoltate consecutiv în următorii cinci ani. Sursa: authenticmagazin.com

 

 

Continue Reading

Abonare la blog via email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celor 6 abonați

Articole Recente

no smoke no smoke
SĂNĂTATE2 zile ago

Metoda eficientă de diminuare a poftei de fumat. Acest truc natural poate fi la fel de eficient ca alte produse antifumat, doar ca nu dauneaza organismului

De patru ani încoace, statisticile referitoare la fumat în România dovedesc mai mult ca oricând că dependența de nicotină nu...

parintele pantelimon parintele pantelimon
PENTRU SUFLET3 zile ago

Părintele Pantelimon Şuşnea: “ Premisa că ar trebui să fim fericiţi în fiecare clipă a vieţii noastre e fundamental greşită”

S-a retras din lume la poalele Munţilor Şureanu, unde trăieşte în post şi rugăciune, cu bucuria de a fi alături...

zmeurata zmeurata
CULINAR5 zile ago

Cea mai ieftină, simplă și delicioasă rețetă de zmeurată răcoritoare, dulce-acrișoară!

Nimic mai bun ca un pahar de zmeurată răcoritoare, dulce-acrișoară, într-o zi toridă de vară! Fă-o după cea mai ieftină,...

holden holden
CALEIDOSCOP5 zile ago

Mașina asta nu seamana cu nimic din ce ai vazut pana acum. A fost construita cu piesele de la cinci masini diferite

Printre automobilele sacrificate pentru “bunastarea” acestui Holden FB se numara si doua exemplare Nissan GT-R din generatia R33. Un nou...

fantoma fantoma
CALEIDOSCOP7 zile ago

Ce se află în spatele fantomelor, demonilor și zgomotelor din timpul somnului

Dacă credeți în paranormal, s-ar putea să nu vă surprindă dacă auziți povestiri cu persoane decedate care apar în timpul...

casa din containere casa din containere
UTILEO săptămână ago

Ea şi-a făcut casa din containere ce se utilizează pentru transportul de mărfuri pe mare! După ce vei vedea rezultatul, sigur o să vrei și tu!

Cu toţii am văzut multe cazuri când oamenii îşi făceau casă din materiale mai puţin obişnuite pentru construcţii. Noi vă...

castravete castravete
UTILEO săptămână ago

De ce castraveții din grădină sunt amari? Iată de ce se amăresc și cum poți preveni acest lucru!

Castravetele (Cucumis sativus) este o planta legumicola cultivata pentru fructele sale. Acestea se consuma la maturitatea comerciala (tehnica), fiind apreciate...

univers univers
CALEIDOSCOP2 săptămâni ago

Cercetători: O cauză necunoscută provoacă apariția unor forțe în Univers! Unde se află Dumnezeu?

Albert Einstein spunea, cu cât învăț mai mult, cu atât îmi dau seama câte lucruri nu cunosc. Aceeași frază poate...

LUMEA NECUVÂNTĂTOARELOR2 săptămâni ago

Totul despre sterilizarea câinilor. Care sunt avantajele sterilizarii cainelui

Ai un catel care a trecut de 6 luni si iti pui intrebarea daca e bine sa-l sterilizezi sau nu....

baile Tusnad baile Tusnad
DESTINAȚII2 săptămâni ago

Băile Tuşnad! E cel mai mic oras din Romania, dar l-au transformat in atractie mondiala

Cel mai mic oraş din România, Băile Tuşnad, atrage anual aproape jumătate de milion de turişti, majoritatea dornici să se...

Statistici blog

  • 80.744 vizite

Trending