Antarctica se topește cu o viteză fără precedent. Între 1979 și 2017, pierderea de gheață din Antarctica a crescut de șase ori, ceea ce a dus la creșterea nivelului mărilor cu aproximativ 1,27 cm, se arată într-un nou studiu recent publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.

O echipă internațională formată din oameni de știință de la Universitatea din California, Irvine (UCI), Laboratorul de propulsie cu jet de la NASA (JPL) și Universitatea Utrecht din Olanda a efectuat “cea mai lungă evaluare a masei gheții antarctice rămase”.

Echipa a analizat imaginile aeriene și prin satelit din 18 regiuni ale Antarcticii, care include 176 de bazine și unele insule înconjurătoare, pentru a vedea cum s-au schimbat în ultimele patru decenii.

Ei au descoperit că, din 1979 până în 1990, Antarctica a pierdut aproximativ 44 miliarde de tone de gheață în fiecare an. Însă rata de topire s-a accelerat considerabil, astfel că din 2009 până în 2017 s-a ajuns la un total de 278 miliarde de tone ceea ce este de neconceput. Se pare că, după o creștere lentă între 1979 și 2001, rata pierderii de gheață a crescut brusc cu 280 de procente între 2001 și 2017.

iceberg

Această pierdere de gheață contribuie la creșterea nivelului mării, iar echipa a constatat că gheața topită din Antarctica a cauzat o creștere a nivelului mării în întreaga lume cu 1,27 centimetri în deceniile pe care s-a concentrat studiul.

Acesta este doar vârful aisbergului, ca să spunem așa“, a declarat autorul principal, Eric Rignot, profesor la UCI și om de știință de proiect la JPL, într-o declarație. “Deoarece foaia de gheață a Antarcticii continuă să se topească, ne așteptăm ca în secolele următoare nivelul mării să crească  la mai mulți metri“.

Potrivit iflscience.com, Antarctica nu este singurul contributor la creșterea nivelului mării. Un studiu recent a constatat că oceanele noastre se încălzesc cu o rată mai mare decât se aștepta din cauza schimbărilor climatice, iar apele calde înseamnă creșterea nivelului oceanului planetar. Acest lucru, la rândul său, amenință comunitățile de coastă, deoarece inundațiile devin tot mai agresive.

“Deoarece încălzirea climatică și epuizarea stratului de ozon expediază mai mult căldura oceanelor spre sectoarele Antarcticii care pierd cea mai multe gheață, aceasta va continua să contribuie la creșterea nivelului mării din Antarctica în deceniile viitoare”, a mai precizat Rignot.

Conu Ticu/authenticmagazin.com