Prima masina in lume cu motor cu ardere interna a fost construita de Siegfried Marcus. Ideea utilizarii benzinei drept sursa de energie pentru propulsia vehicului, i-a venit lui Marcus practic accidental. Austriacul a dat foc intamplator la un amestec de vapori de benzina cu aer.

Astfel, in anul 1864, primul motor pe benzina a fost montat pe o trasura, iar in 1875, Siegfried a construit o noua versiune a vehicului sau, una imbunatatita. Cu toate astea, inventatorii primului automobil din istorie sunt considerati oficial inginerii germani Daimler si Benz.

Prima masina care a fost primul automobil din istorie

prima-masina-benz-605x

Prima masina din istorie avea o unitate de propulsie cu aburi, insa nu avem destul curaj sa numim acest agregat un adevarat automobil. Notiunea de automobil presupune o unitate de transport compacta, usor de manevrat si intr-o oarecare masura fiabila. Potrivit capital.ro, cel putin doua din aceste cerinte nu erau respectate de vehiculul cu aburi.

Astfel primul vehicul acționat de abur poate fi considerat cel realizat în jurul anului 1672 de către călugărul iezuit flamand Ferdinand Verbiest. Acesta era un fel de jucărie pentru împăratul Chinei, deci incapabilă să transporte pasageri.

Inginerul german Karl Benz poate fi numit inventatorul automobilului în accepție modernă, obținând un patent în 1886. Un patent similar obține și americanul George B. Selden în 1879 și încă unul în 1895 pentru diverse îmbunătățiri aduse automobilului său.

Karl Benz era proprietarul unei uzini de motoare pe gaz, agregate ce erau proiectate chiar de cunoscutul inginer. Domnul Benz visa sa construiasca o masina ce e propulsata de un motor cu ardere interna, insa unitatile sale, dar si motoarele Otto s-au dovedit a fi inutile pentru aceasta sarcina.

Primele motoare moderne cu benzină cu adevărat eficace au fost realizate de Karl Benz, invenție patentată pe 29 ianuarie 1886, pe care a utilizat-o la o mașină cu trei roți. În 1885, Gottlieb Daimler realizează un motor cu ardere internă, care utiliza drept combustibil benzina și în anul următor, împreună cu Wilhelm Maybach, proiectează un automobil care să nu mai semene cu un vehicul tras de cai și prevăzut cu un astfel de motor.

În 1891, prin Paris încep să circule automobilele fabricate de Panhard și Levassor, echipate cu motor de tip Benz. Sunt vândute primele mașini fără cai marca Peugeot sub licența Panhard & Levassor.

Conform wikipedia.org, în 1880, Fernand Forest realizează primul magnetou de joasă tensiune, iar cinci ani mai târziu carburatorul cu flotor și nivel constant. În 1891, Wilhelm Maybach perfecționează carburatorul cu flotor introducând și o duză cu ac. Unul dintre primele automobile pe patru roți care să funcționeze cu benzină a fost realizat de englezul Frederick William Lanchester în 1895, care a introdus ca inovație frâna cu disc.

Norvegianul John J. Tokheim inventează pompa de benzină, invenție brevetată în 1901, prin intermediul căreia debitul de carburant se menține constant și astfel crește randamentul motorului.